Yeni Devrim
09 Ocak 2010 16:29 / 1909 kez okundu!
20-30 yıl içinde olacak devrim bilgisayar devriminden daha büyük olacak. Yakında petrol üreten bakteriler yapılacak. Gene yakında 20-30 yıl içinde insanların organları da yapay olarak laboratuvarda yapılabilecek, her kromozomdan iki tane olduğu için toplam altı milyar baz çiftinden her birini yapay harf olarak görmek ve yapmak mümkün ve sipariş verip istediğiniz harfleri, şu an 50 cent gibi bir paraya almak da mümkün.
İstediğiniz lezzette sentetik et yapmak halen mümkün ama normal etten daha pahalı.
Mesela 2 ay evvel Guardian muhabiri Almanya, İngiltere ve ABD’de rekabet eden bu "harfleri yapan firmalardan" birine çiçek virüsünün bir bölümünü sipariş etti ve istediği bölümü aldı, tabii bundan yeni virüs yapmak kolay değil ama etik olarak konunun tartışılması gerek. Yani tehlikeli bir virüsü ve türevlerini de labaratuvarda yapmak mümkün.
Fakat gene de netice olarak herhangi bir ulusal devlet, sınırları içinde eğer bir şeyleri yasaklarsa komik duruma düşecek. Evrim yaklaşık 4 milyar yıllık bir olay, dinlerin en köklüsü 3-4 bin yıllık… Ulusal devletler ise 100 yıllık olunca çok köklü sayılıyorlar.
Evrim eşittir zaman ve tesadüf olarak laboratuvarda tarif ediliyor ama mesela 14 milyar sene önce olan big bang neden oldu bilmiyoruz.
Amerikalı bilim insanı Stuart Kaufmann, dinin bu bilgiler ışığında yeniden tarif edileceğini söylüyor ve kutsal olarak anlamadığımız şeyleri tarif etmemizi öneriyor. Tanrı ise Kaufmann'a göre değişecek yeni din tarifinde, örneğin anlayamadığımız big bang olayı. Dinler, neden burada olduğumuza kafa yoran mitolojiler, bilim ise nasıl böyle olduğumuzu izah etti evrim ile.
Yaratılışta tesadüf ve zaman yeter açıklama yapıyor; bunu evrimin her safhasında görüyoruz, moleküler antropolojiye gerek yok veya kafataslarının çıkıntılarını ölçmeye.
Boston'lu genetikçi veya sentetik biyolog Church, fareye daha uzun yaşayan bir tüysüz hamster türünün genlerini ilave ederek daha uzun yaşamasını sağlamak istyor: Fare 2-3 sene yaşarken, bu çıplak mull 20-30 sene kadar yaşıyor.
Fareyi yaşatabilene verilecek ödül 2 milyon dolar. Ödülün adı ise Methusalem veya M ödülü.
Bilim insanları Drew Endy Stanford da, Jay Keasling Berkeley de bu yeni teknolojinin süper starları. Bir kısmı bizden başka dünyalarda da yaşam olduğuna inanıyorlar.
Yaklaşık dört milyar yıllık evrim, insan eliyle inanılmaz bir sürat kazanacak.
Watson ve Crick tarafından 1950–1953’de tarif edilen ve “yaşamın anahtarı” denilen DNA (Deoksiribonükleik asit) adlı molekül, dünyadaki yaşamı ve evrimi anlayabilmemizde anahtar rol oynadı. Bu bilim insanları çalışmalarını sürdürürken dünyanın nüfusu 2,5 milyardı. Şimdi yedi milyara yaklaştık ve umut gene bilimde.
Her canlı hücresinin içinde DNA mevcut. DNA kertenkele, kuş ve balıklarda olduğu gibi, bitkilerde de mevcut. Üstelik her bir hücrenin içinde var; yani balığın yüzgecini, adalesini ya da beynini oluşturan her hücrede tüm balığın anahtarı bulunuyor.
“İnsan Genom Projesi” (Human Genome Project) adı verilen proje, 1990’da ABD Enerji Bakanlığı ile Ulusal Sağlık Departmanı’nın koordine ettiği ve öngörülen 15 yıl yerine, hızlı teknolojik gelişmeler nedeniyle 13 yılda bitirilen önemli bir proje. Bu proje ile insan DNA’sını oluşturan 3 milyar kimyasal baz çiftinin dizilimi belirlendi. Bu bilgiler biyokimya alanındaki araştırmalarda tam anlamıyla bir patlamaya yol açtı. Hepimizin bildiği örnek genetik mucize Dolly (kuzuların kopyalanması).
Bizler daha tabularımızla birbirimizi yiye duralım.
Dr. Mahmut Tolon
09.01.2010