MÜLTECÝLÝK TERCÝH DEÐÝL ZORUNLULUKTUR

23 Aðustos 2024 12:37 / 89 kez okundu!

 

 

"Arkadaþlar, Mülteciler rastgele insanlar deðildirler. Onlarca devasa zorluklarýn içinden çýkýp gelmiþ insanlardýr. Onlarýn ayrýlmak zorunda olduklarý ülkelerinden neden ve hangi þartlar nedeniyle ayrýldýklarýný anlatmak toplumun onlarý tanýmasýna imkan tanýmak lazým. Artýk onlarý -þu kadar gitti, bu kadar var- sayýlar ile ifade etmekten vazgeçmeliyiz."

 

*****

 

MÜLTECÝLÝK TERCÝH DEÐÝL ZORUNLULUKTUR

Resim

 

Uyku tutmayýnca siz ne yapýyorsunuz? 

Ben film izlerim. Bu gece de öyle yaptým. Bir Fransýz filmi: Kitchen Brigade (Mutfak Tugayý)  

Bir kadýn þef Cathy, bir sýðýnmacý merkezinde ise baþlar ve mutfaða olan tutkusuyla genç mültecilerin hayatýný deðiþtirir.  

Toplumda mülteci hassasiyeti oluþturmak maksatlý çekilmiþ bir senaryo. Bir motivasyon filmi.  

Pekala biz, siz ne yapýyorsunuz?  

Irkçýlara sallamak kolay da ya siz her fýrsatta duyarlýlýktan dem vuran aydýnlar, sanatçýlar, sinemacýlar, televizyoncular siz ne yapýyorsunuz? Bugüne deðin kaç köþe yazýnýzý bu meseleye ayýrdýnýz sayýn köþe yazarlarý? Kaç televizyon programý, kaç film, kaç dizi yaptýnýz? Kaç þarký?  

Neredeyse koca bir sýfýr.

Sizin sosyaliteniz, insaniyet meseleleriyle dertlenmiþlikleriniz filan, hepsi kocaman bir yalan. Yanýbaþýmýzda yüzyýlýn en büyük insanlýk trajedisi yaþanýyor, kapýmýza sýðýnmýþ insanlara dönüp bakmýþ bir ünlümüze rastlamadýk. 

Dünyanýn öbür ucundan dünyaca ünlü isimler gelip kamplarý dolaþtý, kampanyalar, yardýmlar organize etti ama bizimkiler bir defa olsun dönüp bakmadýlar..

Siyasetçiler, Televizyoncular, Gazeteciler, Sosyal medya fenomenleri raiting/oy kaybýndan korkup, mültecilere elinden ekmeðini almaya gelmiþler gözüyle bakan kesimlerin tepkisinden çekinip bu konunun yanýndan bile geçmiyor ve meydaný ýrkçýlara býrakýyorlar.  

Mülteci düþmanlýðýnýn yükselmesinden þikayet ediyoruz fakat aksi istikamette hiç bir çabanýn içinde deðiliz.  

Bakýn, sayýyla 162 mülteci almýþ Norveç bugüne kadar 16 tane mülteci filmi çekmiþ, festival festival dolanýyor. Ýsviçre, Eritreli bir annenin 8 yýl sonra Ýsviçre`de çocuklarýna kavuþma anýný muazzam ve en katý yüreklisinin bile içini sýzlatacak sahnelerle hikayeleþtirip servis ediyor.  

Mesela Halep`de bir annenin 2 çocuðuyla hayatta kalma mücadelesini, evlerinin bombalanýþýný, kaçýþlarýný, tam kurtulduk derken, Türkiye sýnýrýna bir kaç kilometre kala bombardýman uçaklarýna yakalanmalarýný dinledik. Pekala filmlesek? Fena mý olur? Birilerinin yüreðini sýzlatýp, önyargýlarýný kýrmaz mý bir ihtimal?  

Dünyaca ünlü çizgi roman þirketi Marvel `En Süper Anne Suriyeli Anne` adý altýnda, 5 çocuðuyla Madaya’da yaþam mücadelesi veren bir annenin hikayesini çizgi film yaptý.  

Ýnanýn, hiç bir þey bu dramý anlatmakta sanat kadar etkili olamaz, onun ulaþtýðý kadar kitleye ulaþamaz.  

Maalesef kulaklar saðýr. Hiç bir TV kanalý mülteci meselesinde topa girmiyor. Aksine büyük bir pervasýzlýkla mülteci düþmaný, neo-nazi Ümit Özdað`a açýyorlar ekranlarýný.  

Yahu anlatsana insanlara `Mülteci Kimdir?`  

Ne olurda bir insan mülteci durumuna düþer?  

Kim keyfinden gelir senin çadýrýnda, kampýnda kalýr, sokaklarýnda dilenir? Hiç kimse keyfinden terk edip evini, yurdunu gelip senin kamplarýna, sokaklarýna düþmez. Hatta zorda kaldýðý için filan da deðil! Kelimenin tam anlamýyla hayatta kalmak için "size sýðýnmaktan" baþka þansý olmadýðý için ancak...  

Evet, Mültecilik bir tercih deðil, zorunluluktur...  

Arkadaþlar, Mülteciler rastgele insanlar deðildirler. Onlarca devasa zorluklarýn içinden çýkýp gelmiþ insanlardýr. Onlarýn ayrýlmak zorunda olduklarý ülkelerinden neden ve hangi þartlar nedeniyle ayrýldýklarýný anlatmak toplumun onlarý tanýmasýna imkan tanýmak lazým.  

Artýk onlarý -þu kadar gitti, bu kadar var- sayýlar ile ifade etmekten vazgeçmeliyiz.  

“Ýnsanlar sadece yaptýklarý kötülüklerden sorumlu deðildirler; iyilik yapmak için imkanlarý olduðu halde yapmadýklarý iyiliklerden de sorumludurlar” der Johann Heinrich Pestalozzi.

 

Mehmet ÇEK

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.