Yüzbinler Meydanlarda
11 Ekim 2011 14:00 / 2612 kez okundu!
15 Ekim’de global protestoya katýl!..
Hindistan’da düþ kýrýklýðýna uðramýþ yüzbinlerce yerli halk açlýk grevindeki Anna Hazare’yi destekledi, Israil tarihinin en büyük sokak gösterilerinden sonra serseme döndü, Ýspanya ve Yunanistan’da, çileden çýkmýþ gençlik ülkelerinin hemen hemen her meydanýný iþgal etti. Þili Komünist partisi üyesi ve ülkenin en büyük öðrenci federesyonu lideri Camile Vallejo ‘nun çaðrýsýyla onbinlerce üniversiteli gençlik kampüslerden sokaklara taþarak polisle çatýþtý ayaklandý, baþkaldýrdý. Aðustos ayýnda Londra üç gün üç gece alevler içindeydi. Tunus ve Mýsýrda yüzbinler istemedilkleri diktatörleri alaþaðý etti. Wall Street’i iþgal etmek istiyenler bir haftadýr çadýrlarda direniyor, polisle çatýþyor. 15 ekimde global protestolar organize ediliyor.
Asya’dan Orta Doðuya, Þiliden Atina’ya, Madrid’e, Londra’dan Finans kapitalin kalbi Wall street’e kadar yerkürenin her yerinde emekçi yýðýnlarýn, gençliðin ve aydýnlarýn þikâyetleri , hedefleri ayný; çürümüþ diktatörler, ahlaksýzlýk, rüþvetçi ve yozlaþmýþ bankalar, pahalý yüksek eðitim, iþsizlik ve konut…
Gelirdeki adaletsizlik, yüksek iþsizlik oranlarý, sosyal yatýrýmlardaki kesintiler bu rahatsýzlýklarý besledi büyüttü. Ekonomik geliþmesi hýzlý olan Hindistan ve Ýsralil’de halk, sistemin yozlaþtýðýndan kendi haklarýna yönelik saldýrýlara karþý güvensiz kaldýklarýndan þikayetçi.
Her yaþtan vatandaþ, hiyerarþik yapýlarý katý olan geleneksel parti ve kurumlardan giderek uzaklaþýyor. Artan sayýda insan daha dinamik daha esnek kültürlerle oluþmuþ web sitelerine yanaþýyor. Twitter ve PayPal gibi bireyleri hemen örgütleyen, aralarýnda koalisyon kurabilen elekronik sanal oluþumlar yaþayabiliyor, geçerli oluyor. Buralarda odaklanan aktivistler hükümetlerin, bankalarýn ve þirketlerin daha az merkeziyetçi ve ve geleneksel yapýlardan daha fazla baðýmsýz olmalarýný istiyor. Geleneksel çürümüþ sistemi koruyan anayasalar, ‘demokrasi’ler kabul görmüyor artýk.
Hiç kimse diktatörleri geri çaðýrmýyor. Çürümüþ yozlaþmýþ sistemi kamufle eden, dört yýlda bir oy kullanmak anlamsýz ve iþlevsizleþiyor. Ahlak ve moral deðerlerini iktidar partilerine ipotek eden geleneksel statukocu politikacýlar bir geliyor bir gidiyor. Medyada ve parlamentolarda konuþulanla egemen sýnýf ve politik elitin yaptýklarý taban tabana zýt. Dünyanýn her yerinde halk ahlaksýzca aldatýlýyor. Politik sistem kendini var eden vatandaþýna sýrtýný döndü. Farklý demokrasi, farklý demokratik normlarýn tartýþýlmasý gerektiði artýk birçok kiþi tarafýndan paylaþýlýyor.
Ýnsanlýk tarihinin en karanlýk döneminden geçiyoruz. Bir savaþ bitiyor ötekisi baþlýyor. Herkesin gözü önünde milyonlarca insan öldürülüyor. Dünyanýn farklý kültürlerinden insanlar bir evde yaþayan tek bir ailedir. Ailemizde, evimizde bir katliam yaþanýyor seyirci kalamayýz. Finans kapitalin yarattýðý bu karanlýk tünelden hep beraber çýkmayý becermeliyiz. Borsalar ve bankalarýn çoðu kumara benzer ekonomik krizde paralarýný kaybettiler. Hükümetler bir defa kurtardý, ikinci defa krize girdiler tekrar kurtarmak istiyor. Finans sistemini deðiþtirmeden yöneticilerini cezalandýrmadan halkýn boðazýndan çalýnan paralarla kurtarmak tam anlamýyla insafsýzlýktýr, ahlaksýzlýktýr.
Toplum yararýna hiç bir þey yapmayan bankalar ve büyük korporasyonlar toplumlarý medya ve iki yüzlü politikacýlar aracýlýðýyla esir almýþ durumda. Hükümetler aracýlýðýyla dikte ettirdikleri mali tassaruf paketleri anti demokratiktir. Bu kriz parlamenter sistemlerin meþruiyetini de sýnadý. Halka raðmen halký yoksullaþtýrarak sistemi kurtarmak meþru deðildir.
Otuz yýlda neo- liberalizm aracýlýðýyla sosyal devletin egemenliðindeki ekonomik sistemden serbest pazar ekonomisine geçiþ gerçekleþtirildi. Protestocularýn kendi deneyimleriyle tanýk olduklarý þudur ki, bu dönüþümler yalnýzca küçücük bir sýnýfsal azýnlýðýn çýkarýna yaradý. Özelleþtirmelerden büyük pay alanlar partileri medyayý ve bir bütün olarak politik sistemi kontrol altýna aldý. Bu sýnýfsal ayrýþma protesto ediliyor.
Finans kapitalin arkasýnda duran tüm politik güçler geriletilmeden ne krizden çýkýlabilir, ne de demokrasi iþlerlik kazanabilir. Geleneksel sað veya sað sosyal demokrasi kitle tabanýný kaybediyor. Marksist sol demokrasi, sivil toplum ve sosyalizm üçleminde toplumlarýn karþý karþýya kaldýðý bu aðýr sorunlara farklý çözümler tartýþýyor ve üretiyor. tüm insanlýðý, insani deðerler içinde kucaklayan daha güzel bir dünyanýn projesi oluþturulmaya çalýþýlýyor.
15 Ekim’deki global protestoya katýlmak, çýðlýklara bir çýðlýk daha katmak bir insanlýk görevidir. Hepimiz dünyanýn heryerinde halký yoksullaþtýran finans kapitale karþý tek yumruk olacaðýz katýl gücünü göster.
Mehmet TAÞ
10/10/2011, LONDRA
---
> Ýlgili haber: Eylem New York'ta baþladý, dünyaya yayýlýyor
> Ýlgili video için týklayýn
Son Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2011 14:34