Farklılıkların gücüyle zenginleşmek!
02 Mayıs 2018 18:28 / 1982 kez okundu!
Hep aynı düşünen, benzer geçmişlerden gelip, benzer hayatlar yaşayan; bu nedenle tercihleri ve algıları, dolayısıyla fikirleri de benzer olan insanlar yerine; farklı farklı özellikleriyle var olan ve bu sayede değişik bakış açıları yakalayabilen insanlardan oluşan yapılar doğal olarak daha üretken, daha pırıltılı, daha zengin, daha zeki oluyor.
******
Farklılıkların gücüyle zenginleşmek!
“Bütün, onu oluşturan parçaların toplamından daha büyük bir şeydir.”
Psikolojinin önemli ekollerinden Gestalt’ın bu temel felsefesi, toplumsal konular için de ilham veriyor.
Bir aile, bir sınıf, bir takım, bir şirket, bir toplum… Her biri içinde çeşitli derecelerde farklılıklar barındırıyor. Daha çok farklılıkları barındırdığı ölçüde de daha zengin, daha zeki, daha başarılı, daha yaratıcı oluyor. Farklı özelliklerde bireylerden oluşan aileler örneğin, iş hayatında birbirlerini tamamlayarak başarıya daha kolay ulaşabiliyorlar. Farklı kökenlerden ve ırklardan oluşan toplumlar keza daha yenilikçi, yaratıcı, gelişmeye daha açık oluyor. Spor takımları birbirinden farklı özelliklerde üyeleriyle daha rekabetçi olabiliyor.
Ve şimdi artık bunun şirketler açısından da önemi anlaşılmaya başlandı. Peş peşe yapılan araştırmalar, daha çeşitli insan kaynağına sahip şirketlerin finansal olarak da daha başarılı olduğunu kanıtlıyor.
Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden Boston Consulting Group (BCG) ve McKinsey & Company dünyanın farklı ülkelerinde yaptıkları araştırmaları geçenlerde yayınladılar. BCG araştırmasında, ortalamanın üstünde çeşitlilik barındıran şirketlerin inovasyonda % 19 oranında daha fazla gelir elde ettiğini ve bu şirketlerin toplam karlılığının da % 9 daha iyi olduğunu ortaya koyuyor.
Mc Kinsey ise özellikle cinsiyet ve etnik köken temelinde incelediği çeşitlilik meselesinde, ülkeler arasında farklar olsa da, çeşitlilik bağlamında en tepede yer alan şirketlerin finansal sonuçlarının da en az çeşitlilik barındıran şirketlere göre % 25 oranında daha iyi olduğunu araştırma sonuçlarıyla belgeliyor.
Sonuçlar hiç şaşırtıcı değil elbette. Uzun zamandır inovasyon ve karlılık ile çeşitlilik arasında bağlantı olduğu biliniyordu ama artık bunu destekleyen somut araştırma sonuçları da var elimizde. Kanıtlar net: yönetim katına her türden çeşitliliği dahil edebilen şirketler daha başarılı oluyor. Bu şirketler, sorunlara daha yaratıcı çözümler getiriyor ve pazarın dinamiklerini daha iyi okuyarak yenilikler sunabiliyor. Bu da, finansal sonuçlarına yansıyor.
Hep aynı düşünen, benzer geçmişlerden gelip, benzer hayatlar yaşayan; bu nedenle tercihleri ve algıları, dolayısıyla fikirleri de benzer olan insanlar yerine; farklı farklı özellikleriyle var olan ve bu sayede değişik bakış açıları yakalayabilen insanlardan oluşan yapılar doğal olarak daha üretken, daha pırıltılı, daha zengin, daha zeki oluyor.
Üstelik bu iş dünyası için son derece verimli sonuçlar üretebilecek formül, aynı zamanda sosyolojik olarak çok önemli etkileri olabilecek bir paradigma değişimine de fırsat yaratabilecek potansiyelde.
Dünyanın da farklılıkları barındırmayı, dahası bundan anlamlı ve verimli sonuçlar çıkarmayı öğrenmeye ihtiyacı var. Belki de yaşlı dünyanın içinde debelendiği sıkıntıları aşmasını da sağlayacak bu fark ediş, öncelikle iş dünyasının sahiplenmesi ile ilerleme fırsatına dönüşecek. İş dünyası da bunu gayet rasyonel ve ekonomik nedenlerle kabullenecek üstelik. Zira farklılıklar; farklı düşünmeyi, yaratıcılığı, inovatif fikirleri, buluşları, yenilikleri ve bütün bunlar nedeniyle karlılığı getirecek. Ekonomik fayda ortaya çıktıkça da bu zenginlik herkes için ilham kaynağı olacak ve giderek önyargıların azalmasına ve birlikte yaşamanın getirilerinden keyif alma boyutuna belki de hepimizi getirecek.
Meltem GÜRLER
02.05.2018
Son Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2018 20:18