BÝR T.C. DEVLETÝ KLASÝÐÝ: AYNI FÝLMÝ EÞME’DE GÖRDÜK
22 Haziran 2011 16:06 / 2747 kez okundu!
Dulkadir köyünü gördünüz mü?
Bir zamanlar Dulkadiroðlu Beyliðine baþkentlik etmiþ. Þimdi köyde (Kütahya’nýn Tavþanlý ilçesine baðlý) yalnýzca 50 kiþi yaþýyor.
Dulkadir köyünün yaný baþýnda Eti Gümüþ A.Þ. nin iþlettiði siyanürlü kimya tesisi var. Bu tesisin atýk havuzundaki setlerden biri 7 Mayýs 2011 tarihinde patladý. O günden beri ülke gündeminden düþmedi felaket haberleri. Ve tabii devlet yetkilileri “sorun yok!” demeleri de.
Ama þimdi baþka bir þey oldu. Ben bu olayý irdelemek istiyorum.
13 Haziran 2011 günü bir Dulkadirli, madenden köye akan sudan su içen bir ördeðin anýnda öldüðünü gördü. Anýnda köyde yaþayanlara haber verdi. Fakat ördeðin ölüm haberi duyulana dek baþka ördekler, birinin ineði, birinin iki koyunu, sekiz tane civciv de sudan içmiþti. Ýnek, iki koyun, yedi ördek, sekiz civciv vs hemencecik hakkýn rahmetine kavuþtu. Yetmedi, yalnýzca elini yýkayan dört yurttaþ da fenalaþtý ve hastaneye kaldýrýldý. Artýk köylüler diken üstündeydi ve olay basýn yoluyla dünyaya duyuldu. Hayvanlar siyanürlü suyu içmiþ ve anýnda ölmüþtü, insanlar deri yoluyla aldýklarý siyanürden hastanede tedaviye alýnmýþtý. Bütün bunlar atýk havuzu patladýðý için deðildi!
Eti Gümüþ A.Þ. nin genel müdürü Ergün Kýlýç, siyanür zehirlenmesini delikanlýca kabul etti. “Dün sabah tesislerin sýnýrlarý içerisindeki bir vananýn kimliði belirsiz kiþiler tarafýndan açýlmasý sonucunda Dulkadir Köyü'ne kýsa süreli su verildi. Kýlýç "Bizim ve Dulkadir Köylülerinin kullanma suyu olarak kullandýklarý suyu 2 ay önce kuyulardaki çökme nedeniyle kesmiþtik. Vananýn kimler tarafýndan açýldýðýný araþtýrýyoruz, bu bir sabotajdýr" dedi.
Saðlýk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasý yetkilileri köye gitti, sudan numune aldý. Aldýklarý numuneden siyanür ve arsenik, kadmiyum, antimon bakýsý yaptýrdý. Sonuç korkunçtu. . Ýzmir Hýfzýssýhha Enstitüsü Müdürlüðü tarafýndan yapýlan 14.06.2011 tarihinde alýnan su numunesi analizinde Siyanür olmasý gerekenden 221 kat, Arsenik 52 kat, Kadmiyuým 16 kat, Antimon 14 kat yüksek bulunmuþtu. Her þey ayan beyan ortada deðil mi? Salýnan siyanür aðýr metalleri çözmüþ ve yaþam alanýna bulaþtýrmýþtý.
Tesisin içindeki vanayý kim açabilir? Biz tesise girmek istediðimizde kapýsýndan içeri bile sokulmamýþtýk. Orada tesisin güvenlikçileri kuþ uçurtmuyor. Ama tesisteki vana açýlmýþ, siyanürlü su köye salýnmýþ. Bu kesin. Genel müdür zaten bunu kabul ediyor. Peki vanayý kim, neden açmýþtýr? Bu sorular yanýt beklemektedir. Bu sorularýn doðru yanýtýný sittin sene öðrenemezsiniz! Zira bu bir T.C. devleti klasiðidir.
Devam edelim. Köy muhtarý ve bazý köylüler siyanürlü suyun köye bilerek verildiðini ima ediyorlar. Diyorlar ki, “Eti A.Þ. bizim evlerimizi ve tarlalarýmýzý satýn almak istiyor, biz de onlarýn istediði fiyattan satmak istemedik.” Eti A.Þ nin genel müdürüne bu durum da soruluyor. O da yine delikanlýca konuþuyor: “Vali bey köylülerin ev ve arazilerini satýn almamýzý istedi, biz 150 bin liraya almak istedik ama köylüler 500 bin istedi.” Buradan ne çýkar? Köy muhtarýnýn ve bazý köylülerin ifadelerinin gerçeði yansýttýðý çýkmaz mý? Eti Gümüþ A.Þ o iþletmeyi çalýþtýrmaya devam ettiði sürece, zaten 50 kiþinin kaldýðý köyde felaket haberlerinin bitmeyeceði, devlet ve þirket açýsýndan hep bir baþ aðrýsýnýn devam edeceði belli deðil mi? Sakýn bu baþ aðrýsýndan bir an önce kurtulmak istenmiþ olunmasýn?
Ve Ýlçenin kaymakamýndan, Vilayetin valisinden ve Çevre Bakanlýðýndan gereken açýklama geldi: “Dulkadir köyünün suyunda sorun yoktur. Zehirlenmeler siyanürden deðildir…” Biz de “inandýk” tabii.
Biz bu filmi Kýþladað’da görmüþtük. “Kýþladað altýn madeninde Haziran 2006 yýlýnda meydana gelen siyanür kazasý sonrasý zehirlenen 2000’e yakýn Eþmeli’nin zehirlenmesinde de ayný oyuna þahit olmuþtuk. Yetkililer o zaman da siyanür zehirlenmesinde ‘arsenik’ aramýþlar (!), tepki gelince kanlarda siyanür yok deyip çýkmýþlardý. Týpký Kýþladað’da olduðu gibi buradaki durumda da bakanlar, valiler ‘hiçbir sorun olmadýðýný, herhangi bir tehlikenin kalmadýðýný’ açýkladýlar hemen.” (Evrensel)
Eti Gümüþ tesislerini örnek gösterip “atýk havuzundan su da içeriz, yýkanýrýz da” diyen Al ve Özgöbek soyadlý milletvekillerini Dulkadir köyünün suyunu içmeye davet etmek gerek.
Ve yetkililere sormak gerek: Bize ne zaman doðruyu söyleyecek siniz? Kütahya’da insanlarýn yaþam alanlarýnýn yok olmasýna daha ne kadar göz yumacaksýnýz?
Muammer SAKARYALI
22.06.2011
Son Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2011 13:39