Hayýrsever Ýþ insaný Masalý ve Gerçekler

01 Þubat 2022 11:00 / 752 kez okundu!

 

 

Basýnda ve sosyal medyada zaman zaman okuyoruz; “Hayýrsever iþ insaný þuraya okul yaptý.” Buraya saðlýk tesisi, hastane yaptý, spor tesisi öðrenci yurdu, Huzurevi yaptý” þeklinde haberlerle karþýlaþýrýz.  

 

****

 

Hayýrsever Ýþ insaný Masalý ve Gerçekler 

 

Basýnda ve sosyal medyada zaman zaman okuyoruz; “Hayýrsever iþ insaný þuraya okul yaptý.” Buraya saðlýk tesisi, hastane yaptý, spor tesisi öðrenci yurdu, Huzurevi yaptý” þeklinde haberlerle karþýlaþýrýz.  

Bir de ne iyi adam, ne hayýrsever insan, örnek iþ insaný þeklinde güzellemeler yapýlýr.   

Ancak gelin görün ki kazýn ayaðý her zaman öyle deðildir.  

Doðrudur, bazý “Hayýrsever iþ insanlarý” bunlarý yaparlar fakat harcadýklarý paranýn tamamýný da ödeyecekleri vergilerden düþerler.  

Anlayacaðýnýz cebinden tek kuruþ çýkmayanlar olduðu gibi bu iþten karlý çýkanlar bile oluyor.     

“Hayýrsever iþ insaný” yaptýðý okul, hastane, ibadethane, spor tesisi vesaireyi kaça mal ettiðini belirtirse o miktar kadar ödeyeceði vergiden düþmektedir.  

Yaptýðý masrafý daha fazla göstererek daha çok vergi borcundan kurtulmaya çalýþanlar ise tespit edilirse suç iþlemiþ olurlar. 

Gelir Vergisi Kanunu 89 ve Kurumlar Vergisi Kanunu 10. Maddeleri: “Saðlýk tesisi, okul, yüz yatak kapasitesinden az olmamak kaydýyla öðrenci yurdu ile çocuk yuvasý, yetiþtirme yurdu, huzurevi ve bakým ve rehabilitasyon merkezi ile Yeþilay, Kýzýlay, TSK Güçlendirme Vakfý ve Cumhurbaþkanlýðýnýn baþlattýðý yardým kampanyalarýna yapýlan ayni ve nakdi baðýþlarýn tamamý vergi matrahýndan düþülür.” Demektedir.  

Bazý iþ insanlarý da vakýf kurmakta ya da kurulmasýna öncülük ederler. Bilindiði gibi vakýflara yapýlan yardýmlar da vergiden düþülmektedir.    

Peki, yapýlan baðýþýn vergiye tabi gelirden düþülmesi doðru bir davranýþ mýdýr? Diye sorabilirsiniz; ben þahsen etik bulmuyorum.  

Yapýlan baðýþta gaye hayýr iþlemektir. Ýnsan amacýna göre manevi bir haz alýr.  

Kiþinin niyetine göre ya hayýr olur ya da ticaret olur.  

Baðýþýn vergi matrahýndan düþürülmesinin amacý insanlarý baðýþ yapmaya yönlendirerek teþvik etmektir.  

Baðýþ yapan þahýs bu baðýþýn bir kýsmýný vergisel teþvikle geri de almaktadýr. 

Kanunun ön gördüðü þartlara haiz olan sporcular da baðýþlarýný vergiden düþürebilmektedirler. 

 Altý yüz bin TL ve üzerinde gelir elde eden sporcular beyanname vermek zorunda olduklarý için bu gelirlerini beyan ederken yaptýklarý baðýþlarý da vergi matrahlarýndan düþürebiliyorlar. 

Yaptýðý baðýþý vergi matrahýndan düþürmek kanunun ilgili þartlarýný taþýyan herkesin hakkýdýr.  

Kiþi bu hakký kullanabilir ya da kullanmaz. Kendi takdirine kalmýþtýr. Þimdiye kadar bu hakký kullanmayaný duymadýk diyebilirsiniz. Ancak böylesi gerçek hayýrseverler var. Devletten tek kuruþ almadan, bir lira bile vergiden düþürmeden nice yapýlar yaparak kamuya baðýþlayanlarý saygýyla selamlýyorum. 

Buna Iðdýr’dan iki þahsiyeti örnek verebilirim; merhum Hacý Ali Parim ve Hacý Abdulbahri Çaðaç, Allah hayýrlarýný kabul etsin inþallah…  

 

Murat AKKUÞ

26.01.2022, Iðdýr

 

Son Güncelleme Tarihi: 02 Þubat 2022 15:57

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.