Köylümüz köylü deðil artýk!..
30 Temmuz 2017 17:16 / 2041 kez okundu!
Bir süredir hafta sonlarý köylerimizi ziyaret ediyorum. Üzülerek belirtmeliyim köylümüz eski köylü deðil. Sabahlarý þehir merkezindeki fýrýnlardan ekmek gitmese köylüler aç kalacak. Eskisi gibi tandýr ve sac ekmeðini piþiren çok az. Eskiden köyden þehre ekmek geliyordu. Þimdi þehirden köye ekmek gidiyor.
Köylü yumurtayý þehirden alýyorsa durup düþünmek lazým? Eskisi gibi bahçelerde kaz, ördek, hindi veya tavuk sürüleri görünmüyor. Bakkaldan hazýr tavuk alýnýyor. Sütü de her sabah mandýracýlar kapýdan alýyorlar. Köylü sütü satýp yoðurdu þehirdeki marketten alýyor. Dutlar, kayýsýlar bahçelerde yerlerde çürüyor. Alýp kurutan yok. Kýþ aylarýnda kayýsý hoþafý çocukluðumuzun damak tatlarýndandý. Eski çalýþkan köylü çok az. Çalýþmayan üretmeyen tembel bir nesil yetiþiyor.
Turþu, reçel, salça ve konserve yapan da çok nadir... Herkesin elinde bir cep telefonu face ve Intstagram'da cirit atan atana. Köy imamlarý bile sabah ezanýna kalkmýyor. Cihaz saati gelince ezaný okuyor. Elektrik yoksa ezan da yok! Öðretmenler zaten köylerde kalmýyorlar. Araç kiralayýp gelip gidiyorlar. Köylü kendi köyünün öðretmenini tanýmýyor bile…
Hemen hemen herkes bir þekilde maaþa baðlanmýþ, yaþlýlýk maaþý, dulluk maaþý, yoksulluk, engelli maaþý, evde bakým ücreti vesaire… Neredeyse her evde bu þekil aylýk alan bir yurttaþ var. Eskiden bazý gelinlerin “Ölse de kurtulsak..!” dedikleri kaynana ve kayýnpederlerinin maaþýný almak için þimdilerde “Ben bakacaðým” yarýþýndalar..!
Karpuz, kavun, domates gibi sebze ekenlerin sayýsý her geçen gün azalýyor. Desteklemesi olduðu için yonca v.s.revaçta. Köylüyü sanayi ürünlerini yetiþtirmeye yönlendiren kimse yok? Organik tarým bitmiþ zaten. Ülke genelinde can çekiþen tarým Iðdýr’da da ayný noktada. 1984’te Iðdýr’da küçükbaþ hayvan sayýsý 1 milyon 280 bin iken, bu günümüzde 540 bine kadar düþmüþ. Hayvancýlýk da eriyor. Köylü her geçen gün üretimden uzaklaþýyor. Þeker pancarýný yanlýþ ekonomik politikalar bitirdi.
Düðünlerdeki eski örf ve adetlerde hýzla deðiþime uðruyor. Davul zurnanýn yerini elektronik orglar almýþ. Halaylarýmýzý dahi cihazlar çalýyor. Bütün makamlar ayný formatta gidiyor. Eskiden tokmaðýn sesiyle atýlan adýmlar þimdi internetten indirilen ve ne çaldýðý pek anlaþýlmayan orgun gürültülü sesiyle karýþýyor ortalýk. Kýna gecesinden, gelinin baba evinden çýkartýlmasýna, yeni evine girmesine kadar yaþanan geleneklerin hiç biri uygulanmýyor artýk. Folklorumuza ve kültürümüze yeni bir þey katýlmadýðý gibi eskiler de unutuluyor.
Toplum üretmeyen, sorgulamayan, düþünmeyen, kendi deðerlerinden uzaklaþan bir internet nesline dönüþüyor. Eskiden köyden þehre gelen yoðurt, salça, turþu, kurutulmuþ kayýsý, kurutulmuþ dut, mantar, kuþburnu, tandýr ekmeði, yumurta, peynir, yün, kilim vs. artýk þehirden köye gidiyor..!
Köylümüz çalýþýp üretmekle refaha kavuþacaktýr. Tutulan yol, yol deðil. Organik tarým ve sanayi ürünlerine yönelme çiftçimizi þahlandýracaktýr. Bakanlýklar birçok imkânlar sunuyor. Projeler hazýrlayarak yararlanmak lazým. Köyde þehirli gibi yaþamak yerine çalýþarak kendi geleceðimizi hazýrlamalýyýz. Otlar tarlalarda, baraj ve kanallarda kuruyor iken, Ýran’dan saman alacak hale geldik. Kendi deðer yargýlarýmýzý unutmadan çaða ayak uydurmalýyýz. Uyduruk kültürler yerine kendi kültürümüze sahip çýkýp yaþatarak yol almalýyýz. Kooperatifleþmek gerekir.
Süt satýp yoðurt satýn almak benim köylüme yakýþmýyor derken, çiftçiye mazotu en pahalý veren ülkelerin baþýnda geldiðimizi unutmayalým! Ürün fiyatlarýnýn maliyetin altýna düþmesi köylüyü bitiriyor. Köylümüz þehirli olmadýðý gibi köylü de deðil artýk. Velhasýl köylülük can çekiþiyor, biz seyrediyoruz!
Murat AKKUÞ
28.07.2017, Iðdýr
Son Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2017 17:33