Leyla Qasým kimdir?
30 Kasým 2015 19:39 / 2919 kez okundu!
Leyla Qasým, Kürdlerde ilk, dünyada dördüncü siyasi tutuklu kadýn olarak idam edilmiþ Kürtlerin Milli Kurtuluþ Mücadelesinde sembolleþmiþ bir Kürd kadýnýdýr.
Kürt ulusunun sömürgeci güçlerine karþý direniþini sembol edenlerden biridir Leyla Qasým. Ülkesine uygulanan aðýr iþgale ve baskýya dikkat çekmek için 1974 yýlýnda Baðdat’ta uçak kaçýrma giriþiminde bulundu.13 Mayýs 1974'te, Saddam’ýn canileri tarafýndan iþkence ile ceplerin yapýldýðý vücudu asýldýðýnda, ezilen halkýnýn milli marþýný okuyordu.
Leyla Qasým, 1952 yýlýnda Xaneqin’de Dalaho Qasým ve Kani’nin üçüncü çocuðu olarak dünyaya geldi. Çiftçi olan Dalaho Qasým ve Kani’nin 4 erkek çocuðu Sebih, Selam, Sefa ve Selah tek kýz çocuðuydu. Babasý çiftçi olup Leyla 4 yaþýnda iken Erbil'e taþýndý ve yoksulluk içinde yaþamaya baþladýlar. Onlara anneleri tarafýndan tarlada çalýþma ve Arapça dili ilkokula gittikleri yýllarda öðretildi.
Ailesi orta ögretiminden sonra 1958 yýlýnda Baðdat’a göçetti. Leyla Qasým'ýn ailesi çok yoksul olup hayatlarýný zorlukla sürdürüyorlardý. Dalaho Qasým kýt kanaat geçinmelerine raðmen kýzýnýn eðitim görmesini ve bir mesleði olmasýný çok arzuluyordu. Leyla ve ailesi Kürdistan'daki geliþmeleri çok yakýndan takip ediyorlardý. Leyla çok genç yaþta acýmasýz BAAS rejiminin esaretinden kurtulmak amacýyla baðýmsýz Kürdistan için çalýþmaya karar vererek ve idealini gerçekleþtirmeye yoðunlaþtý.
Baðdat’ta lise öðrenimini tamamlayan Qasým 20 yaþýndayken Kürdistan Öðrenciler Birliði (YXK) ile tanýþtý ve onlara destek verdi. Leyla Qasým bu dönemde Peþmergelere katýlma kararýný verdi. Leyla Qasým I-KDP Peþmergelerine katýldýðý zaman Kürtler, özellikle Büyük Güney de hassas bir dönemden geçiyordu. 1974’ün baharýnda Baas rejimi Kürtlere karþý savaþ açtý. Kürt ailelerini Baðdat’tan çýkardý. Irak rejimi Qeladize kentini bombaladý. Bombalama sonucunda birçok sivil yaþamýný yitirdi.
Bu dönemde Leyla Qasým’a Kürt halkýnýn sesini dünyaya duyurmak amacýyla bir uçak kaçýrma görevi verildi. Ancak bu eylemde baþarýlý olamadý ve Leyla Qasým 4 arkadaþýyla birlikte 24 Nisan 1974’te yakalandý, Saddam’ýn emriyle Qasým ve 4 arkadaþý 13 Mayýs 1974 tarihinde idam edildiler.
Leyla Qasým yargýlama sýrasýnda mahkeme hâkimine “Beni öldürün fakat þu gerçeði de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak. Ben Kürdistan’ýn özgürlüðü yolunda canýmý feda ettiðimden dolayý sevinç ve gurur duymaktayým” dedi. Ýdam sehpasýna giderken Ey Reqib’i okuyordu.
Leyla Qasým sadece Kürdlerin milli bir sembolü deðil ayný zamanda dünyada fikirlerinden dolayý idam edilen direniþin, özgürlüðün, anti sömürgeciliðin ve onurun sembolüdür. Leyla Qasým, kýsa yaþamýnda özgürlük ve baðýmsýzlýðýn bir sadaka deðil tam tersi vazgeçilmez deðer olduðunu göstermiþtir. Ýdam edilirken raqiplerinin gözlerine baka baka ''Ey Raqip'i okurkan güneþten kopmuþ büyüleyici ýþýðýn parýltýsý Kürdistan daðlarýnda Leyla Qasým'ýn adý dalga dalga yayarak Kürdlerin kalplerini fethediyordu…
Murat AKKUÞ
20.11.2015