Lider, Kime Denir?

18 Ocak 2019 11:43 / 1553 kez okundu!

 

 

Lider kimdir? Lider olmanýn özellikleri nelerdir? Coðrafyamýzda lider olma vasfýný taþýyan kaç kiþi var? Öncelikle liderlik mevkiyle makamla olacak bir vasýf deðildir. 

 

****

 

Lider, Kime Denir?

 

Lider kimdir? Lider olmanýn özellikleri nelerdir? Coðrafyamýzda lider olma vasfýný taþýyan kaç kiþi var? Öncelikle liderlik mevkiyle makamla olacak bir vasýf deðildir. 

 

Bir birey Bakan olabilir, milletvekili olabilir, kurum amiri olabilir, belediye baþkaný olabilir, þirket yöneticisi olabilir, vali olabilir, Bir sivil toplum örgütü baþkaný vesaire olabilir. Ancak lider olmak apayrý bir þeydir. Lider, insanlarý ortak hedeflere yönelten, hedefleri benimseten, bireyler arasý köprüyü oluþturan, daðýnýk güç ve bilgiyi bir araya toplayýp sinerji yaratan kiþidir. Herkes lider olamaz. Özü sözü bir, dürüst bir kiþilik sahibi olmalýdýr.

 

Liderin tanýmýna açýklýk getirebilmek için 'lider kimdir?' sorusuna cevap arayacak olursak; Lider insan kin tutmayan sorgulayýcý ve sabýrlý kiþidir. Daima önde deðil, yeri geldiðinde arka planda durandýr. Deðiþime açýk ve Prensipleri ile hareket edendir. Zorluklara karþý mücadele edip, Ahlak kurallarýný bireysel menfaatlerinin önünde tutandýr. 

 

Kadrosuyla birlikte karar alabilen ve ekip çalýþmasýný öne çýkaran insandýr. Bireylerin menfaatini deðil, toplumun menfaatini esas alýr. Liderler büyük vizyonlarýn, planlarýn yaratýcýsý ve uygulayýcýsýdýrlar. Liderlik otorite kullanýmý deðildir. Ýnsanlarý güçlendirmektir. Lider ait olduðu ulusa veya kuruma hedefler koyarak onlarý bu doðrultuda yönlendiren ve arkasýndan sürükleyen kiþidir.

 

Hoþgörülü ve alçak gönüllü bir öncü ve lider insanýn bilgi sahibi olmasý þarttýr. Ýnançlý, kararlý ve tutarlý olmasý, Örnek bir karakter teþkil etmesi ile toplumuna güven vermesi lazýmdýr. Lider olan bireyde adalet duygusunun olmasý, Ýnsanlara karþý duyarlý olmasý ile çevresine Ýlham vermesi ve geliþim odaklý olmasý elzemdir. Mütevazý olmasý, mütevazý insan ayný zamanda zeki insandýr. Ýyi bir dinleyici olmasý ve insanlarla iletiþime açýk olmasý gerekir. 

 

Dinleme yeteneðinin olmayýþý, liderin baþarýsýný etkileyen bir unsurdur... Bu noktada liderin kendini abartarak beðenmesi, olaylara tepeden bakmasý ve konulara gerekli önemi vermemesi, önemli konularýn gözden kaçmasýna neden olur. Oysa dinlemek, en etkin bir iletiþim aracýdýr. Enerji ister, dikkat ister, tasdik ister ve dinlemede dalgýnlýða asla yer yoktur.

 

Lider kiþilik ekibine güvenmesi, motive etmesi ve beklentileri vizyonla bütünleþtirmesiyle öne çýkmalý. Esnek olmasýnýn yaný sýra hýzlý ve etkin karar verebilme gücüne de sahip olmalýdýr. Lider insan yaþadýðý yeri cennete çeviren kiþidir. Hz. Ömer (R.A) ne güzel demiþ, “Kiþiliðini Makamdan Alanlar, Makamdan Sonra Kiþiliksiz Kalýrlar”.

 

Murat AKKUÞ

15.01.2019, Iðdýr

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.