Lojman sefasýna son verilmelidir
25 Aðustos 2015 15:55 / 1622 kez okundu!
Lojmanlarda kalmak bildiðim kadarýyla öncelik baþka illerden bir il’e göreve gelen evsiz memurlar içindir. Ancak ilimizde durum farklý, þehrin en güzel yerinde dairesi ve hatta apartmaný olanlar lojmanlarda kalýyor, kendi dairelerini de kiraya veriyorlar. Genelde þube müdürü, müdür, müdür yardýmcýsý ve kurum çalýþaný olan bu hemþerilerimiz, Valilik yolundaki ve diðer semtlerdeki lüks dairelerini 600-750 TL’ye kiraya verip kendileri ise kurumlarýn lojmanlarýnda komik bir rakam ödeyerek yaþamaktadýrlar. Diðer yandan ülkemizin birçok ilinden ilmize göreve gelen memurlar ise kimi otellerde, kimi bekar evlerinde, kimi ise ucuz yollu kullanýþsýz kalorifersiz evlerde kiraya talim etmektedirler. Kimi de paraya kýyýp 600–750 TL ödeyerek kaloriferli daireler kiralýyorlar. Hatta bazýlarý lojmandaki kendi kurumundaki memur arkadaþýnýn evinde kirada kalýyor. Oysa o lojman il dýþýndan gelen memurun hakký deðil midir?
Bu durum ne kadar hakkaniyetle baðdaþýr sormak isterim? Lojman yönetmeliðine göre bir kiþi 5 yýldan fazla bir lojmanda kalamaz. Talep yoksa kalabilir denilmektedir. Örneðin bir vatandaþý Iðdýr'daki bir kuruma tayin ettiler diyelim. O memur cesaret edip il müdürünün kaldýðý lojmaný talep edebilir mi acaba? Iðdýr’da 15–20 yýldýr lojmanda kalanlar var. Kendi apartman ve dairelerini de kiraya verip ek gelir kazanmaya devam ediyorlar. Iðdýr’daki kurumlarýn lojmanlarýný ve içinde kalanlar ile kurumda çalýþan kiracý memurlarý bir irdelemek gerekir. Bu iþte Sayýn Valimize düþmektedir. Çünkü baþkaca kimse bu iþe hakkaniyetle yaklaþýp bakmaz sanýrým. Velhasýl Ýþin ucu herkese dokunabilir. Birçok þube müdürü, müdür yardýmcýsý ve memurda sýrf il müdürüne yakýn olabilmek için bu lojmanlarda kalmaya can atmaktadýr. Kimisi de baþka bir kurumun çalýþaný olmasýna raðmen baþka bir kurumun lojmanýnda kalmaktadýr. Kurumun kendi çalýþaný da malumunuz kirada!
Bu lojmanlarda oturma haklarý düþmüþler için gereken yapýlmalýdýr. Kendilerinin haricinde anne ve babalarýný yanlarýnda lojmanda oturtup babasýnýn evini kiraya verenleri duyuyoruz. Öte yandan Taaa Ýzmir’den, Konya’dan gelip hizmet eden memur kardeþlerimiz orda burada kiralýk ev ararken, ödediði kiraya raðmen yabancý olduðu bir ilde ev sahibi ve kötü komþu ile cebelleþirken, Iðdýrlý memur hemþehrimin evini kiraya vererek yirmi yýldýr lojmanda sefa sürmesi Adalet midir?
Lojmanlar, memurlar arasýnda adaletsizlik yaratýyor kanaatindeyim. Bana kalsa emniyet, adliye ve silahlý kuvvetlere ait lojmanlar ile bütün köy ve mezralardaki okul lojmanlarý hariç tüm lojmanlarý biran önce ya satar ya da özel sektöre kiraya verirdim. Genelde il müdürü, müdür yardýmcýsý, þube müdürü ve yönetici konumundaki yüksek maaþ alan kamu görevlilerinin faydalandýðý lojman sefasý kurumlarýmýzda adaletsizliði ve kayýrmacýlýðý daha da arttýrýyor gibi. Herkese lojman saðlanamadýðý için kamu görevlileri arasýnda bir eþitsizlik yaratýlmýþ oluyor. Devletin lojmanlardan topladýðý komik kira gelirleri lojmanlarýn bakým, onarým, tadilat, kapýcý, güvenlikçi, personel giderleri ve müteahhitlik masraflarýný dahi karþýlamaya yetmiyor. Devletin ve kamu kurumlarýnýn halkla buluþmasý, kaynaþmasý için lojman hayatýna son verilmesi lazým düþüncesindeyim.
Lojman ikameti biterse devlet yöneticilerinin ve kamu görevlilerinin halkla kaynaþmasýnýn önü de açýlmýþ olur. Lojmansýz köy ve mezra okulu kalmasýn bu bir ihtiyaçtýr çünkü. Ýlimizde kurumlarda müdür unvanýný taþýyan hemen herkese, her kuruma araç ve lojman tahsis edilmiþ durumda. Madem öyle bari hakkaniyet ölçülerine dikkat edelim...
Murat AKKUÞ
15.06.2015, Iðdýr
Son Güncelleme Tarihi: 25 Aðustos 2015 16:40