Sosyal Medya Alemi
19 Ocak 2017 23:25 / 1431 kez okundu!
Sosyal medya yüzünden toplumda öyle bir anlayýþ oluþtu ki, herkes giydiði, yediði, içtiði, gezdiði, yaptýðý her þeyi paylaþýyor. Balkonda çay keyfi, mutfakta karpuz keyfi, odada kavun keyfi vs. Ailece eþofmanlý oturmuþlar, birinin sýrtý açýlmýþ, öbürü bacaktan frikik vermiþ. Umurlarýnda mý dünya. Koy fotoðrafý faceye, dostlar pazarda görsün...
Ýçinde bulunduðumuz Ýnternet çaðýnda sosyal medya kitlelerin vazgeçilmezi haline gelmiþ. Ancak her þeyde olduðu gibi sosyal medyanýn da iyi yanlarý olduðu gibi kötü yanlarý da var. Her gün bir çoðumuz nice saatlerimizi bilgisayar baþýnda harcýyoruz. Facebook'ta kayýtlý Iðdýrlý sayýsý Iðdýr nüfusunun üç dört katý..! Bu oran Twitter’da çok daha az. Anlaþýlan Iðdýrlý daha Twitter ile pek fazla haþýr neþir deðil.
Saatlerce bilgisayar karþýsýna dikilenlerin çoðu asosyalleþtiðinin farkýnda bile deðil. Baþ aðrýsý, göz hastalýklarý, bel aðrýlarý vs. Saðlýk sorunlarý da ekstrasý! Geçen gün bir arkadaþýmla karþýlaþtým. Hal hatýr sorduk. Haným, çocuklar nasýl diye sorunca;
”Valla Murat’çým akþam daireden çýkýp eve gidiyorum. Hanýmý Tv’nin karþýsýnda dizi izliyor buluyorum. Dönüp bakmadan el iþaretiyle “Yemek mutfakta hazýr” diyor. Diziler genelde 23.30’dan önce de bitmiyor. Oðlum da masa üstündeki bilgisayara kurulmuþ, ondan da ses yok. Kýz da elindeki telefondan dalmýþ Ýnstagram'a... Kimse birbiriyle konuþmuyor. Ben de, ya mecburen hanýmýn izlediði diziyi izliyorum ya kahveye çýkýyorum ya da yatýyorum. Anlayacaðýn çocuklarla pek görüþemiyoruz. (Gülümseyerek) Selamýný söylerim duyarlarsa artýk..!” dedi.
Ýletiþim birçok ailede aile içi iletiþimi öldürmüþ. Sosyalleþtiðimizi sanarken habire asosyalleþiyoruz. Sosyal medyada yazdýklarý yazýlar yüzünden mahkemelik olanlarýn sayýsý da almýþ baþýný gidiyor. Hemen hemen herkesin iki tane facebook hesabý var. Bu oran bazýlarýnda 3-4’e kadar çýkabiliyor. Çakma isimlerle hesap açanlarýn haddi hesabý yok. Onun için facebook’ta Iðdýr nüfusunun üç dört katý Iðdýrlý sayfa var.
Bazý bekarlar çapkýnlýk, bazý evliler de aldatmak için açýyor hesabý. Boþa geçirilen vakitler, lüzumsuz yazýlar, resimler ve videolar derken, sosyal medyada ünlü olma çabasýna girenler var. Kimse bir cümleden fazla olan yazýlarý okumuyor. Fotoðraf ve videolar revaçta.
Bir de kendi kimliði ile bilinçaltýndaki gerçek düþüncesini söyleyemeyenlerin açtýðý sahte hesaplar var. Bunlar çapkýnlýk, aldatma vesairesinin yanýnda genelde siyasi düþünceleri için ona buna saldýran tiplerdir.
Hele Iðdýr dýþýnda yaþayanlar kraldan çok kralcý yazýyorlar. Yarýn sokakta rastlayýp utanacaðý ya da önünü kesip hesap soracak biri olmayacak nasýl olsa. Bu tipler pervasýzca ýrkçý bir zihniyetle kin ve öfkelerini kusarak toplumu karýþtýrmaya çalýþanlardýr. Bursa’dan, Ýstanbul’dan, Yalova’dan veya Ýzmir’den atýp tutuyor.
Azeri ise seçim döneminde alabildiðine Kürt karþýtlýðý, Kürt ise alabildiðine Azeri karþýtlýðý yapýyor. Sosyal sitelerde herkese söylemediðini býrakmayan bazýlarýna da en ufak eleþtiri geldiðinde de “Yerini söyle, gelip daðýtýrým” diyen tahammülsüzler var. Sanal alemde efendice düþüncesini paylaþanlarýn yaný sýra bir de Bursa’da CHP’li, Iðdýr’da MHP’li, Ýstanbul’da AK Partil'i, Iðdýr’da BDP’li olanlar var.
Bu tuzu kurularý yazarken, sosyal medyadan seviyeli bir þekilde adabýyla yararlananlarý tenzih ediyorum. Sözüm gerçekte ödleðin teki olup da, klavye baþýnda Zal Oðlu Rüstem kesilenleredir, Zýr cahil iken dikdörtgen karþýsýnda filozof kesilenleredir lafým.
Sosyal aðlara çok fazla zaman ayýrýp sürekli yazanlar konuþmaya hasret kalýyor. Konuþma ihtiyacýný karþýlamayanlar gün geçtikçe yalnýzlaþýyorlar. Günde 5-6 saat hatta daha fazla zamanýný facebokta harcayanlar var. Her þeyin fazlasý zarardýr. Sosyal medyaya çok fazla takýlmayýnýz. Sosyal yaþantýnýza daha çok zaman ayýrýn.
Ölçülü kullanýldýðýnda elbette iyi yanlarý da var sosyal medyanýn. Örneðin bir dostun vefatýný, hastalýðýný, düðününü, niþanýný bu sayede çabucak öðrenebiliyoruz. Bir hastaya kan lazým olduðunda hemen kitlelere ulaþabiliyoruz.
Eðitim alamayan pek çok genç, sosyal medya üzerinden bu bilgilere sahip olup kendilerini geliþtirebiliyorlar. Yeni iþ imkânlarý yaratýlabiliyor ve bazen iþ de bulunabiliniyor. Ticari alýþveriþler yapýlabiliyor.
Ýnternet sayesinde dünya küçüldü. Herkes bu sayede konuþabiliyor. Herkes bu alanda konuþma hakký buluyor. Kitleler bazen bu þekilde deþarj olabiliyorlar. Yýllardýr birbirini göremeyen akraba ve dostlar internet ortamýnda birbirlerini görebiliyorlar.
Bir de kadýn olup da erkek olarak hesap açanlar ile erkek olup da kadýn olarak hesap açanlar var. Sosyal aðlarda saygýdeðer insanlar olduðu gibi problemli sapýk tipler de var. Onun için herkes çocuðunun kimlerle arkadaþ olduðuna, kimlerle konuþtuðuna dikkat etmelidir. Eskiden “Bana dostunu söyle sana kim olduðunu söyleyeyim” diye bir söz vardý. Þimdi “Bana faceni söyle, sana kim olduðunu söyleyeyim”e dönüþtü. Eskiden sorunlar karþýsýnda bir bilene, okumuþa, mollaya veya þýh’a soralým vardý, þimdi "Þýh Google" her þeyi cevaplýyor. Ancak Google’de ne kadar doðru bilgilendirmeler var ise, o kadar da yanlýþ yönlendirmeler mevcut. Özen gösterelim, dikkatli olalým..!
Araþtýrmalar sosyal medya ile birlikte aldatmalar, boþanmalar ve seks cinayetlerinin arttýðýný söylüyor. Çaðýmýzda artýk dað köyündeki Cimþit de cepten faceli, þehirdeki Þahmat bey de faceli... Herkes birbirini rahatlýkla bulabilme imkanýna sahip.
Falanca senin fotoðrafýný neden beðenmiþ diye kýskançlýk krizine giren eþler, sevgililer varken bu alemde, benim paylaþýmýmý beðendi benimle çýkmak istiyor diyerek ona buna sarkýntýlýk yapanlar da var. Sanal alemde tanýþýp eþini çocuðunu býrakýp baþkasýna gidenler de var.
Face sayesinde hayatýnýn aþkýný bulduðunu söyleyenler var.
Velhasýl bu alem bir baþka alem. Gerçekle hiç benzeþmiyor. Ýþsizler, iþ adamý, ellilik hatunlar körpe kýz, altmýþlýk yaþlýlar civan delikanlý, dullar bekar kýz’dýr bu alemde...
Murat AKKUÞ
20.01.2017, IÐDIR
Son Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2017 13:10