DÝKKAT DÝKKAT! ISINIYOR VE YALNIZLAÞIYORUZ

18 Haziran 2017 01:45 / 1562 kez okundu!

 

 

"Horoza, “tavuk mu yumurtadan, yumurta mý tavuktan çýkar?” biçimli o meþhur soruyu sormuþlar; ‘beni hiç ilgilendirmez ben iþime bakarým’ demiþ. Horoz bu, böyle bir yanýt verme ayrýcalýðý doða tarafýndan ona verilmiþ olabilir. Biz horoz deðiliz, sizi bilmem en azýndan ben deðilim. "

 

Dikkat dikkat ýsýnýyor ve yalnýzlaþýyoruz  !!!

Son dönemlerde gerek kendi konuþmalarýmda ve gerekse çevremde yapýlan kulak misafiri olduðum konuþmalarda bir tümcenin çokca kullanýldýðýnýn ayrýmýna vardým.

‘Dünya  küçüldü, hepimiz ayný gemideyiz’ 

Küresel ýsýnmanýn hararetli tartýþýldýðý, ‘ne yapabiliriz’, ‘çok geç olmadan birþeyler yapýlmalý’ kaygularýný içeren soru ve temennilerin havada uçuþtuðu ortamda, ‘Dünya küçüldü hepimiz ayný gemideyiz’ betimlemesi, küresel ýsýnma  söz konusu olduðunda, tabiri caizse cuk oturuyor.

Horoza, “tavuk mu yumurtadan, yumurta mý tavuktan çýkar?” biçimli o meþhur soruyu sormuþlar; ‘beni hiç ilgilendirmez ben iþime bakarým’ demiþ. Horoz bu, böyle bir yanýt verme ayrýcalýðý doða tarafýndan ona verilmiþ olabilir. Biz horoz deðiliz, sizi bilmem en azýndan ben deðilim. Bu soruya, benim böylesi bir yanýt verme þansým yok. Evet; Dünyamýz ýsýnýyor. Bunun sonucunu hepimiz vücutumuza yapýþan, terliyen gömleklerimizle hissediyor, koltuk altýmýzda oluþan kýzarýlýklarla görüyoruz. Yani kýsaca, dikkat dikkat ýsýnýyoruz !!!!

Amerika’nýn gelmiþ geçmiþ en ‘sevimli’ þimdilik baþkaný (baþkanlýðý ne kadar sürer bu konuda  bir öngörü yapamýyorum) D. Trump, hepimizin takip ettiði üzere çok yakýn  günlerde Amerika’nýn Paris Küresel Isýnma Sözleþmesini askýya aldýðýný açýkladý. Bu konuda Ýngiliz basýnýnda geriye dönük okumalar yaparken‘The Independent’ gazetesinde denk geldiðim benim ilgimi çeken sizing de ilginizi çekeceðini umduðum bir haberi paylaþmak istedim.

Gazete ‘Sizin Dünyanýz, sizin kararýnýz’ baþlýðýný taþýyordu. Haberin amacý; küresel ýsýnmaya karþý ne yapabiliriz sorusuna - kendi çapýnda- yanýt arayýþý. Yok yok hiç sanmýyorum, bu haltý baþýmýza siz sardýnýz siz temizleyin demeye getirmiyor gazete. Anladýðým kadarýyla bu, yaklaþan felaketten paçayý nasýl kurtarýrýz telaþý. Onun için her kapý týklatýlmakta. Allah rýzasý için bu derde bir umar yakarýþý…

Gazete okuyucularýnýn küresel ýsýnmaya karþý önerdikleri on tane çözüm sýrasýyla þöyle; 

  1. Bütün yeni binalar güneþ enerjisini kullanabilecek sistemlerle donatýlsýn.
  2. Ürünler çevreye verdikleri zararlarý gösteren etiketler taþýsýn.
  3. Evden çalýþma teþvik edilsin.
  4. Þehirler arabalardan arýndýrýlsýn.
  5. Toplu taþýma ucuzlatýlsýn, insanlarýn araba kullanmasý durdurulsun.
  6. Evlerde enerji tasarrufu saðlýyan lambalarýn kullanýlmasý zorunlu olsun.
  7. Gereksiz paketleme önlensin.
  8. Yasalar yeniden kullanmayý zorunlu hale getirecek þekilde düzenlensin.
  9. Sýkýþtýrýlmýþ gazla yapýlan ýsýnma yasaklansýn.
  10. Uçakla seyahat yapanlar çevreye yaptýklarý zararýn karþýlýðýný          ederlere (fiyatlara) yapýlacak artýrýmla (zamla) ödesinler.

Hemen burada belirteyim bu önerilerin bir tanesi hariç hepsine “beni ilgilendirmez ben iþime bakarým ayrýcalýðý olmayan sade vatandaþ” olarak þapka çýkartýrým.

Bu çözüm tekliflerinden ‘Evden çalýþma teþvik edilsin’ önerisi, benim gibi son zamanlarda ‘emeðin yanlýzlaþmasý’ konusunda ciddi kaygularý olan, sorumluluk sahibi adamý endiþeye yönlendirdi. Evden çalýþma - özellikle bazý sektörlerde- yaygýn bir þekilde uygulanmaya baþladý zaten. Bu oranýn IBM’ de  % 40’lara (1) ulaþtýðý ve bu uygulamadan geri dönüleceði söyleniyor. Evden çalýþma; üretim sürecinin emekcileri olup birbirini görmeyen saðýr ve dilsizlerden oluþan bir sanal kitle oluþturmakta. Sanal kitleler bir gün gelir sanal sýnýf olur mu bilmem ama sanal duyarsýzlýklar, sanal körlükler þimdiden kendini göstermekte. Hakkýný verelim –az da olsa - sanal duyarlýlýklar da var… Yok deðil. (2)

Küreselleþen, küçülen dünyamýzda bizi odalarýmýza bilgisayar baþýna mahkûm ediyorlar kaygusundayým. Bu öylesi bir mahkûmiyet ki; diðer tutuklularý görmüyor, tanýmýyor ve iþitmiyorsun. Bu mahkûmiyetin en  ürkütücü yönü ne biliyormusunuz? Bu suçtan kaç yýl  hükümlüsün, kaç sene yatacaksýn bilmiyor, bilemiyorsun.

Allah bizi çaðýmýzýn mahkûmiyetlerinden korusun.

N.Kazým Öztürk

 

  1. Ertuðrul Özkök 6.6.2017 Hürriyet

 

 (2) Ýnsani duyarlýlýk ve sorumluluk duygusu taþýyan  anti –fasist, evrenselci  sanal birlikteliklerden bazý örnekler;

‘Occupy wall st’, ‘Occupy London’, ‘Unýte Against Fascýsm’ ‘Arsenal’

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.