Mihri Belli kör müydü yoksa badem gözlü mü?

17 Ağustos 2011 11:20 / 2409 kez okundu!

 


Sol hareketin önde gelen isimlerinden Mihri Belli öldü. Ölen birinin ardından olumsuz konuşmak kolay değildir. Herkesin sadece övgü yarışına girdiği ortamda Ekşi Sözlük'teki yazarımız nuhungemisi, gerçeklere dokunmadan edememiş...

Mihri Belli, "kemalizm'den stalinizm'e kolay geçişin parke taşlarını döşeyenlerdendir; marksist düşünceyi türkiye toprağında tutundurma çabasına belirli bir katkısı olmuştur; türkiye'nin özgünlüğünü dikkate alan (çoğu yanlış yolda da olsa) çözüm yolları aramıştır;

(bkz: milli demokratik devrim)

benzer özgünlükteki çözüm yolu arayışında olanlarla didişip durmuştur;

(bkz: mehmet ali aybar)
(bkz: hikmet kıvılcımlı)
(bkz: behice boran)

özetle, zaman gelmiş soldaki özgünlüğü aramıştır, yeri gelmiş, batıdaki doğu, demiştir; çoğu zaman kolay yolu seçmiştir; ordudaki cuntalardan medet umuduğu da olmuştur, deniz'leri hazırlıksız, biraz acele ayağa kaldırmışlığı da...

kendisi artık yok ama anılarda yaşayacak...

mihri belli, 1971'de suriye'de bir hapishanede bir süre yatar. ondan önce içeri düşmüş 10-15 thko'lu genç de vardır...
üstad içeri gelir gelmez liderliği alıyor... bir gün iki gün... anlatıyor, anlatıyor... millet bıkıyor ama nasıl susturacaklar lideri? bir de herkese emirler veriyor, sen şunu yap, sen bunu, gibilerden... bulaşık yıkama sırasına da pek uymuyormuş... ondan kurtulmanın yolları aranıyor, bir plan yapılıyor:
- sevgili yoldaş, bir sorumuz var!
- evet?
- şu toprak meselesini bir daha anlatsana..
- şimdi şöyle... toprak ağaları ve mütegallibe...

akşama doğru:
- yoldaş şu toprak meselesini bir daha anlatsan...
- olur... mütegallibe ve toprak ağaları..
- yoldaş bir dakika!
- ne oldu?
- sabah anlatırken toprak ağalarını başta söylemiştin...
- eeee?
- şimdi sonda dedin,
- fark etmez, fark etmez... toprak ağaları..
- eder yoldaş, fark eder. bu durum aramızda fraksiyon var anlamına gelir. biz bu durumda artık başka bir grup sayılırız.
- ???

gençler toplanıp, koğuşun dip tarafına yerleşir. yoldaş tek kalır.

türkiye değilse bile gençler kurtulmuş gibidir. herkes rahat bir nefes alır.


nuhungemisi

17-08-2011 Ekşi Sözlük

www.eksisozluk.com/show.asp

Ekşi'deki yazının orijinali ise iki ayrı not olarak daha önce Uludağ Sözlük'te yazılmıştı.

03-07-2007 www.uludagsozluk.com/e/1859257/

14-03-2008 www.uludagsozluk.com/e/3136797/

***

İlgili haber:

Türk Solu’nun kurucu babası - Yıldıray Oğur

“Atatürk’ün en büyük çabası, genç kuşaklara Türk milli gururunu telkin etmek olmuştur. Milli gurur iyi şeydir. Milli gurur insanı sosyalizme götürür. En sağlam sosyalistler o yoldan gelmişlerdir sosyalizme. Bir adamda gerçek milli gurur varsa, korkma. Er geç temel ilkelerde birleşirsin onunla. Er geç dünyada Türk olarak başı dik yaşamanın, kapitalizmin dünya yüzünden silinmesi ile mümkün olabileceğinde anlaşılacaktır. Bunu kendimden bilirim. Bizim delikanlılığımızda biz ‘Bir Türk dünyaya bedeldir,’ ‘Ne mutlu Türk’üm diyene’ sloganlarını ciddiye alan kuşaktık.” (Mihri Belli)


Devamını okumak için tıklayın


Son Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2011 01:00

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
21 Ağustos 2011 23:52

hurkus

Mihri Belli’nin ardından - Nabi Yağcı

Bugün, az önce Mihri Belli’nin öldüğü haberini aldım, eşi Sevim Belli ve ailesine, dostlarına, mücadele arkadaşlarına başsağlığı dilerim

Mihri Belli gençlik dönemimde sosyalist hareketi tanımaya başladığımda adını sık duyduğum, Mehmet Ali Aybar, Behice Boran, Sadun Aren gibi sol hareketin önde gelen liderlerinden biriydi. 1915 doğumludur yani 95 yaşında olmalı. Türkiye sosyalist hareketinin 40’lı kuşağının lider kadroları düzeyinin öyle sanıyorum ki son temsilcisiydi.

Belli’nin özgeçmişini verecek değilim. Bu uzun ömrün anlatımı kolay değil. Yazacaklar çıkacaktır. Hatırımda kalanlardan çıkarak, kısaca şunları söyleyebilirim. 1930’lu yıllarda Amerika’da eğitim görmüş, burada Marksizm ile tanışmış döndüğünde tek parti döneminin tek muhalefet partisi durumundaki Türkiye Komünist Partisi’ne (TKP) girmiş ve partide yönetici görevler almıştır. Yunanistan İç savaşında yaralandığı söylenir. 1951 TKP tevkifatında o da tutuklandı ve uzun süre hapis yattı. 1960’lı yıllarda Türk Solu ve Aydınlık Sosyalist Dergi’de yazılar yazdı ve örgütlenme çabalarında bulundu. Dev-Genç hareketini görüşleriyle etkiledi. 1974’de Türkiye Emekçi Partisi’ni kurdu. Bu parti sıkıyönetim tarafından kapatıldı. 1996’da ÖDP ve sonra da SDP’nin kurucularındandı. SDP’ten ayrılarak SP’yi kurdu.

Mihri Belli görüşleriyle çok tartışmalara neden olan bir sosyalisti. En çok Milli Demokratik Devrim teziyle tartışmalara konu oldu. l960 sonrası Türkiye İşçi Partisi ‘ne (TİP) karşı bu tezle keskin bir muhalefet yaptı. Deniz Gezmiş, Mahir Çayan gibi gençlik liderlerini yanına çekmeyi başararak TİP’in zayıflamasında ve sonra da bölünmesinde olumsuz bir rol oynadı. TİP işçi sınıfı öncülüğünü savunurken Mihri Belli bu tezine temel aldığı asker-sivil kadroların öncülüğünü savunmaktaydı. Kemalist ideolojinin sol içinde etkin olmasında bu tezin kanımca çok önemli rolü oldu. MDD çizgisi ilerici bir askeri cunta beklentileri temelinde inşa edilmişti. Fakat tersi oldu, 1971 de gerici bir askeri müdahale geldi ve ardından 12 Eylül 1980 faşist darbesi.

Mihri Belli’nin TKP ile ilişkileri de sorunluydu. TKP yöneticileri Mihri Belli’nin TKP’den atıldığını söylerken, Belli ise TKP’yi asıl temsil edenin kendisi olduğunu söylerdi. 1960’lı yıllarda TİP’in saflarında iken Mihri Belli’nin görüşlerinin karşısında, bu görüşlerle mücadele içinde yer aldım. Sonraki dönemlerde de görüşlerini hiç paylaşmadım. Ama öyle de olsa uzun ömrünü solda inandığı bir davaya adamış bir mücadele insanı olarak Belli’nin anısına saygı duyuyorum.

Taraf/17.08.2011


Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.