CALÝGULA DALGASI, PASÝF – AGRESÝFLER VE ‘'ÝF'' ÞÝÝRÝ
07 Mayýs 2019 17:27 / 3527 kez okundu!
Ýnsan yaþamý, gerçekten de biraz futbolu andýrýyor mu sizce de? Çalým yiyen, diðerine mutlaka tekme atmak zorunda mý yaþamda? Durmadan bir birimizi dirsekleyip çelme takýp duruyor muyuz? Açýklarýmýzý mý arýyoruz?
Paracýklarýmýzý, katlarýmýzý, villalarýmýzý bu tarafta býrakmanýn zamaný gelip de çýrýlçýplak, bir son düdük ile diðer tarafa gideceðimizi unutarak mý yaþýyoruz?
****
CALÝGULA DALGASI, PASÝF – AGRESÝFLER VE ‘’ÝF’’ ÞÝÝRÝ
Ýnsan yaþamý, gerçekten de biraz futbolu andýrýyor mu sizce de? Çalým yiyen, diðerine mutlaka tekme atmak zorunda mý yaþamda? Durmadan bir birimizi dirsekleyip çelme takýp duruyor muyuz? Açýklarýmýzý mý arýyoruz?
Paracýklarýmýzý, katlarýmýzý, villalarýmýzý bu tarafta býrakmanýn zamaný gelip de çýrýlçýplak, bir son düdük ile diðer tarafa gideceðimizi unutarak mý yaþýyoruz?
Dostluklarýmýzýn altýnda iktidarýmýzý sürdürmenin manevralarý mý yatýyor?
Kendimize ve herkese hileler yaparak mý yaþýyoruz?
Farkýnda mýyýz her þeyi bilen, hep haklý olan kiþilerin çok sýkýcý olduðunun?
Yaþamlarýmýz, ekranlar karþýsýnda, orada tartýþan yönlendirilmiþ savaþçýlarýn bir birlerini lafla tepeliyor olmasýndan etkilenerek, dinlemeyen insanlardan oluþan kalabalýklar içine mi çekiliyor?
Negatif duruþlarýmýz, hepimizin puslu bilinçlerimizi daha da bulandýrýyor olabilir mi?
Bilinçlenmeyip çok bilmiþ mi oluyoruz?
Ardý ardýna sýraladýðým bu sorular sizi ne derecede rahatsýz etti? Adorno'nun (Alman felsefeci, toplum bilimci) çok bilinen veciz sözünü bilirsiniz belki de;
''Yanlýþ hayat doðru yaþanmaz''
PSÝKO - PATOLOJÝ
Kendisini dünyanýn efendisi sanan bir insan bir sabah kalkýp bir laf ettiðinde, twitlediðinde insanlarý umutlandýrýp, aþam yemeðinden sonra da bir baþka laf edince, dünyada kasvet havasý estirebiliyor.
Tarihte örnekleri de çoktur. Düpedüz ''Caligula Dalgasý'' yaþýyoruz. Bol miktarda örnek var dünyada.
Ýnsanlar bunlara itibar da ediyor. Örneklere bakýlýnca güç arzusu megaloman düzeyde.
Bu güç arzusundan kopmamak için þizofrenik bir pratik sergiler insan uzamanlara göre.
Bu ''Caligula’’ taifesinden nükleer eylem dahil her saçmalýðý beklemek gerek. Sizce deneyen olur mu?
Olayý biraz dünya liderlerinden daha kendimize doðru çevirdiðimizde, kendimize en yakýn bulduðumuz bilgi ve kültür düzeyini önemsediðimiz bazý insanlarýn dahi, -geçmiþinde ciddi yetki kullanmýþ, görevi gereði itaat edilip önünde saygý duruþunda durulduðu gibi durulmuþ, hatta bekli de emrine topuk selamý ile selam durulmuþ insanlarýn - emekliliklerinde, hayata uyum saðlayamadýklarýný hayretler içinde görmüþ ve yaþamýþ ve de yaþýyor olabilirsiniz.
Onlar gerçekten de geçmiþlerinde yaþayýp þimdiki hayatlarýnda insanlara tahakküm kurmaya, söylediklerinin dikkatle dinlenip yerine getirilmesine ''Caligula Dalgasý'' nýn devam etmesine özen gösterirler ve sizden arkadaþlýklarý karþýlýðýnda mutlak itaat isterler.
Bunun için komþunuza, arkadaþýnýza, size tanýþtýrýlan kiþilere dikkat edin geçmiþinde böyle bir durum varsa sizi tahakkümü altýna almak isteyecektir. Uymaz iseniz Mobbing uygulamaya da hazýrdýrlar. Onlar hayatlarýnýza bazen emekliliklerinde (sizin de) girerler. Bazen de, aktif çalýþma hayatýnýzý kabusa çevirirler.
Rahmetli Teyzem sürekli tekrarladýðý bir cümle ile beni kýzdýrmaya çalýþýrdý. Benim kýzacaðýmý karþý çýkacaðýmý bildiðinden özellikle de benim bulunduðum ortamda meþhur cümlesini tekrarlardý. Onunla adeta kavga düzeyinde tartýþýr ve cümlesine þiddetle karþý çýkardým.
O zamanlar mühendislik okuyan bir öðrenciydim.
Zaman beni haklý çýkarmadý. Ýçimi acýtmýþtýr hatýrladýkça. Bana göre yanlýþ olmasý gereken, ancak özünde hep doðru olan ve hayatýnýzda karþýlaþtýðýnýz olaylar ve insanlar karþýsýnda doðruluðunu kabullenmek zorunda kaldýðýnýz cümle;
‘’Tahsil cehaleti alýr, eþþeklik baki kalýr.’’
Yazarken bile utandým ve üzüldüm. Ýnanýn bana. Siz ne dersiniz?
Bu cümle karþýsýnda þimdilerde baþýmý eðip sessiz kalýyor ve kendi içime dönüyorum.
****
''Gaius Julius Ceasar Augustus Germanicus, daha çok CALÝGULA takma adýyla bilinen 37 - 41 yýllarý arasýnda görev yapmýþ Julio - Claudian Hanedaný mensubu ve Roma Ýmparatorluðunun üçüncü imparatoru. Aþýrý savurganlýðý, tuhaflýðý, ahlaksýzlýðý ve acýmasýzlýðýyla tanýnýr. Despotluðuyla hatýrlanýr.''
KARÞILAÞMALAR
Tüm yaþamýmýz boyunca farklý amaçlara hizmet eden insanlarla karþýlaþýrýz, bize bir þeyler öðretirler ya da hiç bir iz býrakmadan hayatýmýzdan ayrýlýrlar.
Bazýlarý sonsuza kadar yanýmýzda kalmak zorunda kalýr.
Bazýlarý doðrudan ya da dolaylý olarak varlýðýný hatýrlatýr, uyanmamýzý isterler.
Bazýlarý hedeflerimizi hatýrlatýr bize kim olduðumuzu, gerçekten ne istediðimizi.
Bazen büyümemiz gerekir. Buna yardýmcý olurlar, yolculuðumuzda rehberlik eder bazý insanlar.
Tek baþýmýza öðrenemeyeceðimiz þeyleri öðretirler.
Önemsiz ve kýsa bir þekilde hayatýmýza girenler de vardýr hatýrlamayýz onlarý.
Çok az, sadece bir kaçý, çok nadir, bulunmasý zor, deðerli insanlardýr.
Yakýn dostlarýmýzdýr onlar; ailemiz, ruh grubumuzun üyeleri, ruh eþimizdir bazýlarý, kalýrlar.
Varlýðý bizi hoþ ve güvenli hissettiren, onlarý beklerken sabýrlý olmamýz gereken, er veya geç gelecek olan ve sonsuza kadar kalacak olandýr.
Gerçek duygularýmýzý isteklerimizi onlar hayatýmýza girince ifade edebileceðiz.
Eðer ifade ettiðimizde daha fazlasýný içimizde veya farkýnda olmadan bilinç altýmýzda saklýyorsak bu kez de kýzgýnlýðýmýz ve sýkýntýmýz bedenimize yansýyacaktýr mutlaka dilin söyleyemediðini beden söyleyecek sonuçta psikolojik problemlerin hayatýmýza etkisi farklý þekillerde olacaktýr.
Tek yapmamýz gereken kudret çamurundan kendimizi kurtarýp sevgi yaðmuruna teslim olmamýzdýr.
Güvende hissetmenin tek yolu budur.
Daha çok para, daha çok kariyer, daha çok iktidar peþinde olursak hayat boyu mutluluðu yakalayamayýz.
Ýyilik tohumu ekilmiþtir insanýn içine ve insan bunun karþýlýðýný vermek zorunda.
PASÝF – AGRESÝFLER
Onlar karþýsýnda merakýmýz artar, suskundurlar, size çekici gelirler onlarý nasýl mutlu edeceðinizi düþünür durursunuz.
Bir pasif – Agresife maruz kaldýysanýz unutmayýn tüm insanlar böyle deðil. Gayet normal, ne istediðini, ne istemediðini söyleyebilen insanlar da var.
Pasif – Agresifler sizi sinirli hale getirecekler bunun sebebi karþýdan gelen tepkisizlik olacak ne derseniz deyin ne yaparsanýz yapýn karþýnýzdaki insandan normal bir tepki alamayacaksýnýz.
Kendinizi deðersiz ve söylediði, yaptýðý hiç bir þeyin önemi olmayan bir insan gibi görmeye baþlayacaksýnýz, Deðilsiniz.
Karþýnýzdaki insan Pasif – Agresif bozukluða sahip ve bunun bir çözümü yok, hastalýklý bir insan ile karþý karþýyasýnýz, bunu düzeltemezsiniz.
Ortada bir sorun var ise, o sorun çözülür, konuþarak çözülür, kavga ederek çözülür, iyi veya kötü çözülür, ama çözülür. Pasif – Agresif insanlarda ise sorunun ne olduðunu hiç bir zaman bilemezsiniz sürekli tahmin edersiniz.
Çoðunlukla da hiç bir zaman sorunu öðrenemezsiniz, bunu baþarsanýz da o sorunun çözümü için enerjiniz kalmamýþtýr. Zaten karþý taraf da çözme taraftarý deðildir.
Kendimizi böyle bir durumda – ki uzmanlar buna ‘’ insanlýðýn kara deliði’’ adýný veriyor – olduðunuzu hissediyorsanýz koþar adým kaçmanýz size mutlu yýllar olarak geri dönecektir.
BÝR KÝTAP
Çok eskiden, bir arkadaþýmýn önerisiyle okumaya baþladýðým ve hayatýmdaki önemli deðiþikliklere neden olan, elimden baþ ucumdan ayýramadýðým, herkese önerdiðim, ‘’ÝNSAN MÜHENDÝSLÝÐÝ’’ Kitabýnda, (Bu konuda yazýlmýþ çok eser var, mutlaka Nüvit Osmay imzalý olan kitap olmalý.) rastlayýp defalarca okuyup çok etkilendiðim, her zaman da okumaktan zevk aldýðým, 1907 yýlý Nobel Edebiyat ödülü sahibi Ýngiliz þair ve yazar, Rudyard Kipling’in (30 Aralýk 1865 – 18 Ocak 1936); ‘’ÝF’’, ‘’EÐER’’ Þiiri’nin bizlere bu noktada oldukça yararlý olabileceðini düþünüyorum.
Özdener GÜLERYÜZ
07.05.2019
Son Güncelleme Tarihi: 08 Mayýs 2019 14:28