PEN tarihindeki en kalabalık heyetle Türkiye'de
16 Kasım 2012 11:21
Türkiye'de yargılanan gazeteci ve yazarlara dikkat çekmek için Cumhurbaşkanı ile görüşen PEN'in Uluslararası Başkanı Saul, "İfade özgürlüğü önündeki engelleri kaldırmak için TMK'da değişiklik yeterli, bunun önünde hiçbir engel yok" dedi.
Nilay VARDAR
Dünya Yazarlar Birliği PEN, Türkiye'de yargılanan yazar, gazeteci, yayıncı, çevirmenlere dikkat çekmek için tarihindeki en kalabalık heyetle Türkiye'deydi.
15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü vesilesiyle PEN'in farklı ülkelerinden 20 kişilik heyet, iki gün boyunca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve çeşitli sivil toplum örgüleri ile görüştü.
"Gül süreci takip ettiğini söyledi"
Cezayir Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıda konuşan PEN Uluslararası Başkanı John Ralston Saul, Türkiye'de ifade özgürlüğü kapsamında yıllar içindeki olumlu gelişmelerin son iki yılda yazar ve gazetecilere yönelik tutuklama ve gözaltılarla yeniden olumsuza çevrildiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül'ün kendilerini oldukça dikkatli dinlediğini belirten Saul, Gül'ün sorunun çözümü sürecini yakından takip ettiğini kendilerine aktardığını belirtti.
Gül, görüşmede konuyla ilgili olarak "Bu tür kaygılar kaydettiğimiz ilerlemeye gölge düşürüyor" diyerek şöyle konuşmuştu:
"Bu tür olaylar uluslarası düzlemde yankı buluyor. Bu gelişmeler beni derinden üzüyor. Üstelik ben, bunların çözüme kavuşması ve ülkenin gündeminden kalkmasını herkesten çok arzu ediyorum."
"TMK acilen değişmeli"
Saul, tüm dünyada Terörle Mücadele Kanunları'nın (TMK) istismar edildiğini hatırlatarak Türkiye'deki ifade özgürlüğü önündeki en büyük engelin de TMK'nın çok geniş çaplı, muğlak kullanımı olduğunu söyledi.
"Türkiye teröre ve şiddete karşı TMK'ya ihtiyaç duyduğunu söylüyor. PEN de teröre ve şiddete karşı ancak herhangi bir yetkilinin TMK'yı ifade özgürlüğünü kısıtlamak için kullanmasını kabul edemez. Hükümet TMK'da yapacağı değişiklikle kanunu daha dar ve net bir hale getirirse sorun kısa sürede çözülür. İfade özgürlüğü şiddetin de marjinalize edilmesi için şarttır. "
Türkiye'de sekiz PEN üyesinin ve onun dışında birçok yazar ve gazetecinin yargılandığına dikkat çeken Saul, ifade özgürlüğü önündeki baskıların ve oto sansürün ortadan kaldırılması için gerekli yasal düzenlemeyi yapmak için hükümetin önünde hiçbir engel olmadığını söyledi.
PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Başkanı Marian Botsford Fraser ise 91 yıl önce kurulan PEN'in o zaman üç dava takip ettiğini şimdi ise toplam 800 yazar, gazeteci, blogger ve çevirmenin yargılandığını, tehdit edildiğini, hapiste olduğunu ya da öldürüldüğünü söyledi.
Toplantıdan sonra uluslararası heyet, dünyanın pek çok ülkesinden yazarlarla bir araya gelerek tehlike altında bulunan yazarları anmak üzere pek çok dilden metnin okunduğu bir etkinlik düzenledi.
İlk adımını 1921'de Londra'da atan PEN bugün 100'ü aşkın ülkede 144 merkez ve 20 bin üyesiyle edebiyatın özgürce gelişmesi ve ifade özgürlüğü için çalışan bir federasyon.
Bianet
Son Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2012 11:52