Kaderimiz KA-DER'in mi ellerinde?
10 Aralýk 2012 13:08 / 2665 kez okundu!
Kadýna özel dedikleri her yerden kaçardým. Ka-Der'den kaçýlmaz dedim, gittim.
5 Aralýk Kadýna seçme ve seçilme hakkýnýn verildiði tarihte 78 yýl sonra ayný günde... Kadýn Adaylarý Destekleme Derneði (Ka-Der) Ege Bölgesi Sanayi Odasý'nda 150 kiþinin üstünde siyasetçi kadýn katýlýmcý ve bir kaç erkeðin de (belediye adýna) onurlandýrdýðý toplantýda, üç siyasi parti temsilcisi, üç de sivil toplum adýna, altý kadýn konuþmacý vardý.
****
Kaderimiz KA-DER'in mi ellerinde?
Kadýna özel dedikleri her yerden kaçardým. Ka-Der'den kaçýlmaz dedim, gittim.
5 Aralýk Kadýna seçme ve seçilme hakkýnýn verildiði tarihte 78 yýl sonra ayný günde... Kadýn Adaylarý Destekleme Derneði (Ka-Der) Ege Bölgesi Sanayi Odasý'nda 150 kiþinin üstünde siyasetçi kadýn katýlýmcý ve bir kaç erkeðin de (belediye adýna) onurlandýrdýðý toplantýda, üç siyasi parti temsilcisi, üç de sivil toplum adýna, altý kadýn konuþmacý vardý.
Ka-Der Baþkaný Sema Övgün "Parlamentodaki yasalarý yapanlar erkekler oldukça kadýnlar lehine hak ve adaletten söz edilemeyeceðini, kadýnlarýn karar mekanizmalarýnda yer alabilmek için artýk harekete geçmeleri gerektiðini, baþtan seçilemeyeceði belli olduðu halde sýrf görüntü ve dolgu malzemesi olarak kadýnlarý aþaðýlayan seçimleri daha baþtan kaybeden kadýn için sosyal adalet ve eþit temsil hakký verilmesi gerektiðini, erkek egemen anlayýþa direnmek ve siyasette kalýcý olabilmenin ise kadýnlararasý mutlak bir destek ve dayanýþmadan geçtiðini" belirtti.
Türkiye'nin nüfusunun yarýsý kadýn olmasýna raðmen meclisteki % 14.2'lik dengesiz daðýlýmýnýn büyük bir utanç olduðunu ve bunun da nedeninin tüm parti baþkan ve yöneticilerinin, yasa çýkaranlarýnýn olduðunu dile getirdi. Yeni dönemde yeni yasa ile bazý belediyelerin kapanmasýndan dolayý da yine "erkek"lerin kan kaybetmeden kadýn adaylarýn önünde yer almalarýnýn büyük olumsuzluk yaratacaðýný belirtti ve endiþelerini dile getirdi. Tekrar tekrar aday olan ve listelerin seçilecek bölümlerinde yer alan “erkek”lerin siyasette kadýna geçit vermeyip onlarýn alanlarýný daraltacaðýný ifade etti. Buna “hayýr” denmesi gerektiðinin altýný çizen Baþkan Övgün, Osmanlýdan beri seçme ve seçilme hakký konusunda mücadele veren kadýnlarýn, 1935'te ilk kez genel seçimlerde bu hakký kullandýklarýný ve 5. dönem olan bu seçimlerde TBMM' ye 18 kadýn milletvekili girdiðini ancak o günden bu yana yerimizde saydýðýmýza deðindi ve "bu yüzden de adalet, demokrasi, ve eþitlik için Fermuar sistemi istiyoruz" dedi.
Sema Övgün aday listelerinin bir erkek, bir kadýn þeklinde düzenlenerek, parlamento, belediye meclis üyeliklerinin belirlenmesinin sosyal adalet gereði olduðunu da hatýrlatarak sözlerini bitirdi.
Moderatör Nilüfer Günay sözü Liyakat Derneði'nden Berkay Eskinazi'ye verdi.
"Kadýnlarýn önündeki en büyük engel deneyimsizlik" diyen Eskinazi'ye, içimden "erkekler hep deneyimle mi geliyor sanki?" diyesim geldi ama sustum.
"Kadýn istihdamý Türkiye'de % 30 Avrupa'da % 60, niçin? Oysa bizde de nüfusun yarýsý kadýn... Kadýnlarýn STK'larda, siyasette, iþ dünyasý ve üretimde daha çok yer almasý lazým; daha çok yönetici kadýn ihtiyacýmýz var." Eskinazi özetle böyle dedi.
Ekonomi Üniversitesi Öðretim üyesi Itýr Baðdadi, "Ýzmir kadýn dostu bir kent"tir dedi ama benim kafamdan hemen bir "Acaba?" geçti.
Baðdadi devamla, "Her türlü ayýrýmcýlýða karþý yetiþmeli çocuklarýmýz...
Kadýnlar ve engelliler daha fazla dikkate alýnmalý...
'Hanýmlar', 'kadýncaðýz', 'bayanlar' dendiðinde rahatsýz oluyorum. Bu tanýmlamalar hoþ deðil...
Kadýn araþtýrmalarý merkezleri önemli...
Toplumsal cinsiyet bilincini geliþtirme iþine üniversitelerden baþlanmalý...
Kimseyi ayýrmadan ve ötekileþtirmeden eðitmeliyiz insanýmýzý..." dedi.
Sema Pektaþ - Ýzmir Barosu Baþkaný
"Kadýnlar Ýzmir'de 5 Aralýk1992'de kadýn platformunu baþlattý. Meryem Koray vardý o zaman baþýnda.
Anayasanýn 10. Maddesine göre kadýn-erkek eþittir ama örneðin uluslararasý sözleþmeler Türkçe'ye çevrilip anlaþýlmasý için yeterince yaygýnlaþtýrýlmadý ne yazýk ki...
Biz kendimizi hep eksik görüyoruz oysa erkekler her konuda pek güvenirler kendilerine...
Kota deðil fermuar sistemi doðru.
Kültürel deðerler de gözden geçirilmeli, ki bu da engellerden en önemlisi" diyen Pektaþ kadýnlarýn dayanýþmasýnýn önemini vurguladý.
Güler Aslan - Eski CHP miletvekili (Lions baþk.)
Atatürk vtr'siyle 10 dakikalýk konuþma süresini aþan Güler daha çok çýkan kanunla ilgilendi.
"Liderliðinizi bir yerlere taþýyýn" dedi kadýnlara.
"Hepiniz partilere üye olun, siyasete katýlýn" diyen Aslan “laik görünümlü” olmanýn þart olduðuna özel vurgu yaptý.
Yorum: Bu arada “laik görünümlü” (Sarýþýn, röfleli, Atatürk rozetli, bayrak elde her daim) olmazsanýz ka-der mahkumusunuz mu demek istedi Güler haným acep? Bu dernek onlara açýk mý kapalý mý? Yoksa kapalý baþlara yasak mý aday olmak?
Gülsüm Satoðlu (AK Parti Meclis Üyesi)
"Biz kadýnlar bir þeyleri siyasete girdikten sonra öðrenmeye baþladýk" diyen Satoðlu þöyle devam etti: "yolun baþýnda ehliyetli az insan vardý, arabasý olan da azdý þimdi ise geliþiyoruz, farklýlaþýyoruz. Üç çocuðum var ama kýzlarýn pýrýltýsý farklý...Partiye ilk katýldýðýmda 'kimseye güvenme' lafý ile baþladý ilk ders ama ben tersini ispat etmeyi tercih ettim. Güven en önemlisi çünkü... Ayrýca partilerin kadýn kollarý kapansýn inþallah, buna ihtiyacýmýz da bitsin artýk.
Ka-der de kapanýr bir gün inþallah" diyerek Ka-der'e teþekkür eden Satoðlu "gerçi þimdi neden Ýzmir Ka-der daha güçlü deðil, buna üzülüyorum" diye de ekledi.
"Kadýnlarý kategorize etmemeliyiz; dindar kadýn, cinsel tercihi farklý olan kadýn..."
"Kadýnlar için en iyisini biz biliriz diyen küçük bir grup bazý þeyleri dayatmadan farklýlýklarý da bünyesinde barýndýrarak geniþleyip büyüyebilir."
Farkýndalýk için gençleri ve kadýnlarý eðitmek gerek..."
Soyadý konusunda mücadeleye devam iþaretini veren Satoðlu, Cumhurbaþkaný Gül'e bu konularý dile getirdiðini anlattý ve "Ka-Der mozaik olursa, daha uzlaþmacý olursa daha baþarýlý olur" diyerek konuþmasýný bitirdi.
"Býkmadýk mý makrome kurslarýndan?" sorusunu ne yazýk ki kimse sormadý... Bu arada moderatör Nilüfer Günay'ýn "AK Parti'de kadýn kollarýna bakýþ nasýl, bu konuda neler yaþýyorsunuz?" sorusu da cevapsýz kaldý...
Nazik Iþýk (CHP myk üyesi)
"Kadýn sorunu bir toplumsal sorundur... Bu kadýnlýk mücadelemiz bize ninelerimizden kaldý... Buraya gelen pek çok kadýnýn siyasi partiye üye olduðunu biliyorum. Siyaset uzun soluklu bir çalýþmadýr; önemli görevlere talip olmak gerekir... Ýlk dönem kimse baþtacý edilmiyor, ýsrarlý olmak lazým... Fermuar sistemi deðil kota sistemi doðrudur, bu kota CHP'de % 35'e çýkmýþtýr. Bizde çeþitli heyetlerde bile cinsiyet kotasý var.
Anayasa deðiþikliklerine kadýn kotasýnýn yansýtýlmasý gerekir. Siyasi partilerde zihniyet deðiþikliði lazým..."
Bilge Ölçütaþ (MHP)
"Önce kadýnlarý yaþatabilmek önemli günümüzde...
Oy verin kadýnlar bize Ankara'ya gidelim sonra kadýnlar siz eve týpýþ týpýþ dönün...
Seçim biter kadýn döner evine... Böyle olmamalý. Eþ güdümlü oy kullanýr kadýnlar... bu da olmamalý" dedi Bilge Ölçütaþ... Yani tam bir "ben bilmem beyim bilir" olayý.
Ayrýca Bilge Ölçütaþ "kadýnlar tarih bilmeli" deyince aklýma yine muzip bir soru düþtü; "iyi de erkekler tarih biliyor mu?"
Bu konuþmalardan sonra bol bol fotoðraf çekildi ve toplantý bitti.
Aklýmda þu sorularla ayrýldým toplantýdan:
- Fermuar mý, kota mý tercihiniz?
- Koltukta mý kocada mý dövülmek istersiniz?
- Ülke yönetiminde eþit temsil hakký için, bir kadýn bir erkek seçilecek olursa kýyamet mi kopar?
- Seçilme hakkýný bazý Avrupalýlardan önce almýþýz diye övünmekteyiz de 78 yýldýr neyi beklemekteyiz?
- Hiç seçilmediðimiz seçme hakkýmýz biraz geç gelseydi de tam gelseydi...
- Seçilme kanunu çýkmýþ ama uygulamasý olmayan bu kanunla övünmek yerine dövünmek gerekmez mi? Hani gerisi nerede diye?
- 78 yýl geçti de kaçýmýz kadýn milletvekiline oy vermek için çýrpýndý? Kültürel, politik, sosyal ve siyasal alanda hangimiz kadýný baþtacý etti?
- Kaçýnýzýn evinde kararý erkek alýr, kaçýnýzýn evinde kadýn?
- Yoksa sizin evinizde de mi anneniz karar alýr, babanýz ilan eder?
- Hangi 78 yýl tek bir yalanla geçer?
- Hangi yasa erkeklerin kontrolünden kadýna yarar da geçer?
- Onlar da haklýlar bir ömür “eþit” nasýl geçer? Onca “üstünlük” varken...
- Hangi parti olursa olsun sizin haliniz “býyýklý” olsun.
- Dolgu maddesi kadýnlar eskaza seçilecek olsa birdenbire “býyýklarý” çýkýyor onlarýn, neden?
- Yoksa bu bir uzlaþma isteði mi, en masumundan en kötüsünden de sürüye dahil olma, sürü diline hakim olma, iktidar hýrsý öte taraftan... mý?
Ka-der toplantýsý iyi þeyler getiriyor insanýn aklýna...
Unutmayalým ki kadýn, kadýnýn yönetmesine bayýlmadýkça en feminist erkekten bile gýk çýkmaz!
Testisli kadýn arar durur kadýnlar hala... En çok onlar kullanýr bu deyimi, övmek için birbirlerini “erkek gibi kadýn” derler, lütfen unutmayalým.
Karý-koca bir konuda haberdar edilmek istenirse o kiþi erkektir. Erkeðe bilgi verilir, kadýna ilgilenmesi önerilir en fazla.
Daha fazla “feminist erkek” bekleyeceðimize daha fazla dayanýþma ve cesaret gerek bize, sosyal adalet ve gerçek demokrasi için, kadýnýn kadýnla birleþmesi gerek.
Pervin MISIRLIOÐLU E.
10.12.2012