UYUTMAYIN BENÝ NE OLUR!!!

09 Aðustos 2024 14:17 / 335 kez okundu!

 

 

Sokaklar kimin için güvenli, kimin için güvensiz?

Benim için çok güvenli çünkü 24 saat güvenlikli bir sitede yaþýyorum. Etrafý korunaklý çitlerle kaplý, son derece "snob", "hijyen" ve gerçeklikle kopuk bir ev yaþamýna sahibiz. Ýþ yerimiz ise OSB'de. Yani tüm çevremiz, düzenlemesi ve organizasyonu, peyzajý, hayvan ve bitki florasý açýsýndan bakýmlý, saðlam, güvenilir durumda. Þükürler olsun da…

Bu ne demek?

 

*****

 

UYUTMAYIN BENÝ NE OLUR!!!

 

Sokaklar kimin için güvenli, kimin için güvensiz?

Benim için çok güvenli çünkü 24 saat güvenlikli bir sitede yaþýyorum. Etrafý korunaklý çitlerle kaplý, son derece "snob", "hijyen" ve gerçeklikle kopuk bir ev yaþamýna sahibiz. Ýþ yerimiz ise OSB'de. Yani tüm çevremiz, düzenlemesi ve organizasyonu, peyzajý, hayvan ve bitki florasý açýsýndan bakýmlý, saðlam, güvenilir durumda. Þükürler olsun da…

Bu ne demek?

Ýþ yerimiz ile ev arasýnda mekik dokuyoruz. Bir yýlda bir neredeyse AVM'ye gidiyoruz. Þehirlerarasý genelde otomobil ile, uluslararasý çýkýþlar ise uçakla oluyor. Bu durumda bizim mahallemiz yok. Sokaðýmýz yapay, komþularýmýz var ama yok, dertlerimizin çoðu eksantrik bu sitelerde. Kasaba elektriði gittiyse jeneratör var, kesintisiz güç kaynaðý var, havuzlarý açýk, kapalý, özel veya siteye ait. Ayrýca her tür spor tesisine "sahibiz" þükür. Tenis kýyafetleri giyer kortlara uðramayýz. Gibi gibi…  

Konfor insaný uyutur, lütfen uyutmayýn beni…

Aydýnlanmamýþ aydýnlar, çaðdýþý çaðdaþlar, deðiþime direnen, kendini asla güncelleyemeyen arkadaþlar, maðarada kalmýþ solcu dostlar lütfen uyutmayýn beni.

Uyanýk kalmalýyým.

Uyanýk ama kurnazlýðý olmayan… Üç kaðýtçý, beþ kaðýtçý olmadan biraz naz, nazlý olalým da belki fazlasýndan imtina ederek. Kurnaz hep tilkinin “meziyeti” sayýlýrsa da insan için ahlaksýzca bir duruþ.

Dünün saplantýlý yanlýþlarýný gelecek nesillere haksýz bir gururla sunan kifayetsiz muhterislerin ne bilgisi ne de görgüsü bizlere örnek olamaz. Bilgisini çaðdaþ verilere göre eðip bükememiþ bilgiç ve “bacaklý kütüphanelerin” hýþmýna uðramaktan illallah etmiþlere meramýmý anlatmaya çalýþýyorum. Sözlerimizin bir deðeri olmadýðýnda susmanýn bilgeliði her yaþta bizi büyütür.

Yahu bir sýnamamýz, araþtýrmamýz gerekmiyor mu?

Okuduklarýmýzý, öðrendiklerimizi yaþamýn bu hýzlý geçen zaman çarklarý ile nereye doðru geliþtiðini ya da gerilediðini karþýlaþtýrmamýz gerekmiyor mu?

Her çaðdaþ olan deðerli deðildir, her deðerli olan da çaða uygun olmayabilir.

Ýdris Küçükömer “Türkiye’deki solcularýn saðcý, saðcýlarýn solcu olduðu” bir ülkeden söz ederken o zaman kimse bunu tam anlayamadý yüksek ihtimalle. Bu keskin zekanýn muhteþem özetine mütevazý bir katký sunmak isterim.

Türkiye’de muhafazakâr insanlar yeniliðe açýk, deðiþimin mucizelerine duyarlý, talihsiz direniþlere teslim olmayan bir tutum içinde iken kendini çaðdaþ ve seküler olarak gören insanlarýmýz ise Avrupa’nýn Orta Çaðý'na aþýk bir tutuculuk içinde olmaktan hiç sýkýlmýyorlar, hiç sorgulamýyorlar kendilerini. Hadi anlayýþlý olalým tamam, Avrupalý olalým da Orta Çað Avrupalýsý olmanýn modernite ile ne alakasý olabilir? Ayrýca modernite doðru bir navigasyon mu? O da ayrý bir düzmece…

“Çaðdaþ olmanýn” yaþ sýnýrý hadi diyelim ki bonkörce bir yüzyýl. Býçakla kesilmiþ gibi olsa bu süreç de keþke bir düðmemize basýlsa ve biz çaðýn içine girsek.  

Yapay zekâ çaðýndayýz eyyyy modern bedhahlar, bu demektir ki “temel konularda” benim, senin zekasýna ihtiyacý yoktur bu dünyanýn. Navigator sen deðilsin, navigasyon kimlerin denetiminde biliyoruz iþte. Gladyatör olsan, alp olsan serhat boyunda, çaresiz.

Diyebilir miyiz ki eski savaþ kurallarý þimdikinden vahþi ya da ahlaksýz… Kalleþliðin bile tanýmý deðiþti günümüzde. Savaþ etiði, mertlik, anlaþmalar, angajmanlar hepsi hikâye…

AbÝM Ýlhami’den aldýðým ilham ile söylemeliyim ki nasýl demokratlýk bir kez kazanýlan, kýrmýzý kurdele niyetine asýlan, takýlan rozet ömür boyu sizde kalacak bir niþan olmuyorsa, düðünü hiç olmaz. AbÝM der ki; demokratlýk her seferinde yeniden ve yeniden kazanýlmasý gerek çünkü o, demokratlýðýn þanýna yakýþýr olabilmek için tek yoldur. Nasýl okulda bir kerelik takdirname bir öðrenciye her seferinde iftihar diplomasý getirmediði gibi birincilikle bitirilen her üniversiteliyi de holding ceo'su yapmaz.

Bugün bin yýl Orta Çað karanlýðýnda yaþamýþ batý, kafasýna göre yasa yapýyor, pazarlýyor. Dünyaya da bunu süsleyip püsleyip çoðu zaman da zorla dayatýyor. Iþýk doðudan yükseliyor da batýda baþka yansýyor, ona göre de yasaya dönüþüyor yani. Doðunun hakkýnýn yenmesine de demokrasi, eþitlik deniyor. Onlar neyi kutsuyorsa ona tapýnýp, onu savunuyoruz. Bu her konuda böyle. Oysa batýnýn örnek alýnacak çok daha iyi kanunlarý var.

Günümüze baktýðýmýzda LGBT bireyler öyle bir baþ tacý yapýlýyor ki “sýradan” insanlar eksikleniyor. Neyin reklamý yapýldýðýnýn hiç mi bilincinde deðiliz?

Korumacý mý, saklamacý mý, muhafazakâr mý, çaðdýþý mý, modern mi, dindar mý, liberal mi?

Hangi kalýp bize uyar?

Vicdanýmýzda çiçek açtýracak tüm güzellikler çöpe nasýl gider?

Ýstisna yok bunlarýn defterinde ya onlardan ya da düþmansýn. Ýþte bu canlýlarýn sadece insanlardan ibaret olmadýðýný, bitkilerin, hayvanlarýn, doðanýn ta kendisinin ve cansýz muamelesi yaptýðýmýz taþýn, topraðýn, eþyanýn ortasýnda çok kýsa ve nöbetleþe durduðumuz bu dünyada önce ben, önce sen, önce o, önce köpeðim, önce kedim, önce benim bahçem, arabam, evim, kýzým, oðlum, annem, babam, önce benim derdim, önce benim geleceðim, önce önceliklerim demek uygarlýk mýdýr?

Deðildir.

Masum insanlar telef edilirken buna karþý çýkmadan, kaçýp köpekler üzerinden hassasiyet geliþtirmen inandýrýcý olmayacaktýr. Ve zaten bir kýymet de ifade etmeyecektir.

Köpekleri insanlaþtýrarak, insanlarý da köpekleþtirecek bir denge adaletin terazisini sonsuza kadar bozar. Makul çözümler bu þizofrenik merhametin günahýný çoðaltýr.

Yaþadýðýmýz dünyaya bir bütün olarak davranabilecek ve onu geliþtirecek, deðiþtirecek, dönüþtürecek aklý Allah sadece insanoðluna vermiþ.

Adalet eþit daðýtýlamaz bu noktada. Ýnsan aklý, mantýðý var oluþ kurallarý ile iþler o yüzden.

Ýnsaný insani düþünüþ var eder.

Uyutmayýn beni ne olur?

 

Pervin MISIRLIOÐLU E.

10-07-2024 - Urla 

 

Son Güncelleme Tarihi: 13 Aðustos 2024 23:05

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.