PKK/YPG yakýnda kaçmak için sarýlacak Amerikan uçak tekerleði de bulamayacak - N. Þener

18 Aralýk 2024 19:55  

 

PKK/YPG yakýnda kaçmak için sarýlacak Amerikan uçak tekerleði de bulamayacak - N. Þener

Esad’ýn iþbirlikçisi, ABD tetikçisi PKK/YPG yakýnda kaçmak için sarýlacak Amerikan uçak tekerleði de bulamayacak

Muhaliflerin Þam’ý da ele geçirmesi ve Beþar Esad’ýn ülkeyi terk etmesi ile Suriye’de yönetimi devralmalarý sadece bu ülke için deðil, tüm bölge için büyük deðiþikliklere yol açacak.

Artýk Esad’ýn yaptýðý gibi Ýran ve Rusya’nýn desteði ile ayakta kalma dönemi bittiði gibi, birlik olmak þartýyla ABD ve emperyalist ülkelerin bölge için haritalar çizmesinin de süresi doldu. Elbette bunun yolu, birlik içinde hareket etmek yanýnda bölücü, ayrýlýkçý ve ABD, Ýsrail, Avrupa ve Ýran gibi ülkelerin planlarýnýn parçasý olan örgütleri yok etmekten geçiyor. Bunlarýn baþýnda PKK terör örgütünün Suriye kolu PKK-PYD-YPG geliyor. PKK; Rusya, Ýran, ABD, Ýsrail ve bazý Avrupa ülkelerinin emperyalist planlarýnýn iþbirlikçisi ve onlar adýna baský ve þiddet uygulayan bir terör örgütüdür. “Kürtlerin hakkýný savunuyorum” yalaný ile en fazla zulüm ettiði gruplarýn baþýnda Kürtler gelmektedir.

PKK, ESAD’IN 45 YILLIK ÝÞBÝRLÝKÇÝSÝ

PKK terör örgütünün Suriye’deki varlýðý, terör örgütü elebaþý Abdullah Öcalan’ýn 1979 yýlýnda Þam’a gitmesiyle baþlar. Türkiye düþmaný olan Hafýz Esad sadece ülkesinin deðil terör eðitimi yapacaðý Bekaa Kampý’nýn kapýsýný da PKK’lý teröristlere açtý. Hatta 15 Aðustos 1984 tarihinde PKK’nýn devlete ilk kurþun sýktýðý Þemdinli ve Eruh baskýnlarýnýn kadrosunu burada kurdu ve eðitti. Suriye yönetimi ülkede yaþayan Kürt aþiret ve gruplara her türlü baskýyý uygular hatta kimlik vermez iken, Öcalan, Türkiye’nin baskýsýyla 1998’de çýkana kadar Esad yönetiminden her türlü desteði aldý. PKK terör örgütü, Esad’ýn emri ile rejim tarafýndan hedef alýnan Kürt aþiret ve gruplara, hatta parti ve örgütlenmelere karþý baskýda görev aldý.

Ne PKK ne de 2003’te kurulan Suriye kolu PYD/YPG rejimin devrilmesinden sonra “baskýcý-totaliter” dediði Esad yönetimine karþý durmadýðý gibi açýkça iþbirlikçiliði yaptý.

Öyle ki Beþar Esad, muhaliflerin hedef aldýðý bölgeleri PKK/PYD’ye terk etti. PKK’lý teröristler sadece bir ya da iki gün kontrol altýna aldýklarý bölgeleri de terk ederek kaçtý. Bunlarýn baþýnda Tel Rýfat ve Fýrat nehrinin batýsýnda 2016’dan beri elinde tuttuðu Menbiç geliyor. Nitekim, Suriye Milli Ordusu, Menbiç merkezine girdi ve bölgenin yüzde 80’ini kontrol altýna aldý. Yakýnda sadece Fýrat’ýn doðusunda bir terör yapýlanmasýndan bahsedeceðiz. Ama burada da uzun süre kalamayacaklar. Suriye yönetimini devralan muhalif gruplarýn ve Suriye Geçici Ulusal Konseyi’nin 1 numaralý bildirgesinin ilk maddesi “Suriye topraklarýnýn birliði ve egemenliðini korumak”.

PKK, PETROLÜ KONTROL EDÝYOR

Dolayýsýyla þu andan itibaren çok parçalý Suriye haritasý yok.  PKK/YPG sadece Türkiye sýnýrýndaki bir alaný kontrol etmiyor, ayný zamanda Suriye petrollerinin büyük bölümünün çýkarýldýðý alaný da kontrol ediyor. Dolayýsýyla Suriye Geçici Ulusal Konseyi ve muhaliflerden oluþan yönetim kýsa süre içinde PKK/YPG’yi hâkim olduðu bu alandan çýkarmak için kollarý sývayacaktýr. Bir yandan Türkiye’nin güney sýnýrýndaki terör yapýlanmasý ortadan kalkacak diðer yandan PKK/YPG’nin hâkim olduðu petrol çýkartýlan bölgelerden uzaklaþtýrýlacak, belki de imha edilecek.

Esad'ýn iþbirlikçisi, ABD tetikçisi PKK/YPG yakýnda kaçmak için sarýlacak Amerikan uçak tekerleði de bulamayacak

ABD DE YALNIZ BIRAKACAK

Gün gelip Rusya’ya, gün gelip Ýran’a sýrtýný dayayan PKK/YPG’nin bu konuda güvendiði tek ülke ABD kaldý. ABD yönetimi de desteðini “DEAÞ ile mücadele” gerekçesine dayandýrýyor.

Ancak DEAÞ ile mücadele Suriye’nin yeni yönetiminin de meselesi olduðuna göre ABD’nin PKK/YPG’ye desteðinin sahte gerekçesi de ortadan kalkmýþ oluyor.

Dolayýsýyla PKK/YPG kýsa süre içinde ABD’nin de desteðini kaybedecek. Bu konularda Türkiye’nin politika, strateji, taktik ve operasyonel kabiliyetinin etkili olduðunu bilmek gerekiyor.

FÝDAN: SURÝYE GELECEÐÝNDE PKK’YA YER YOK

Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan’ýn Doha’da yaptýðý þu açýklama geleceðe dair perspektifi de çiziyor: “Aslýnda son derece meþru Kürt taraflarý var Suriye’de. Onlar çok uzun süredir muhalif güçlerin bir parçasý oldular. Ancak herhangi bir PKK uzantýsý Suriye’deki görüþmelerde herhangi bir meþru taraf olarak deðerlendirilemez; Türkiye’den, Ýran’dan, Irak’tan PKK kadrolarý Suriyeli deðiller. Suriyeli olmayanlar SDG’yi yönetiyor, bu da herkesin bildiði açýk bir sýr.”

Suriye’nin geleceðinde elbette Kürtler de olacak ama PKK’lý ve PKK/YPG’li teröristler olmayacak.”

TRUMP: KARIÞMAYIN

ABD Ulusal Güvenlik Danýþmaný Sullivan, “Suriye’deki çatýþmalarýn IÞÝD’in yeniden canlanmasýna yol açmamasýna özellikle odaklanmalýyýz. Bunun olmamasýný saðlamak için kendimiz doðrudan adýmlar atacaðýz ve Suriye Demokratik Güçleri, Kürtlerle birlikte çalýþacaðýz” dese de PKK/YPG’nin tek güvendiði ABD’nin 21 Ocak 2025’te göreve baþlayacak “Seçilmiþ ABD Baþkaný” Trump’ýn “Suriye karmaþýk bir durumda, ama bizim dostumuz deðil ve ABD’nin bununla hiçbir alakasý olmamalý. Bu bizim mücadelemiz deðil. Býrakýn olaylar geliþsin. Karýþmayýn!” cümlesiyle biten mesajý 2025’in ilk aylarýnda önemli deðiþikliklerin olabileceðini gösteriyor. Böyle bir durumda týpký Afganistan’da olduðu gibi ABD’liler geldikleri uçaklarla Suriye’den çýkarken PKK/YPG’liler sarýlacaklarý uçak tekerleði bile bulamayacaklar.

Nedim ÞENER

hurriiyet.com.tr

09.12.2024

Son Güncelleme Tarihi: 23 Aralýk 2024 18:22

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0