PKK’dan tehdit: Ateşkes bitebilir
01 Mart 2011 09:13
PKK 13 Ağustos 2010 tarihinden bu yana sürdürdüğü tek taraflı eylemsizlik kararını, hükümetin Kürt sorununun çözümü için öne sürdüğü güven arttırıcı adımları atmaması gerekçesiyle bitirdiğini açıkladı.
PKK, altı aydır sürdürdüğü tek taraflı eylemsizlik kararını, Kürt sorununun çözümü konusunda güven verici bir adım atılmamasını gerekçe göstererek bitirdiğini açıkladı.
PKK tarafından yapılan açıklamada, “hükümetin Kürt sorununa taktiksel yaklaşıp inkar ve imha zihniyetinden ve saldırgan politikalarından vazgeçmediği” ifade edildi. Açıklamada, “Bu gerçeklere rağmen devletten, hükümetten yana sanki çözüm olacakmış gibi halkımızı beklenti içinde tutamayız. Mevcut durum çözümsüzlük, oyalama, tasfiye siyasetinde diretmedir. Bu siyaset, Kürt halkını, Türk ulusu içinde eritme, varlığını, kimliğini ve özgürlüğünü asla tanımamadır. Sürecin bitmesinden hükümetin sorumlu olduğu tartışmasızdır. Bu durumda güçlerimiz, saldırılar karşısında kendisini daha etkili savunacak, fakat saldırmayan, operasyona çıkmayan ve halka yönelmeyen güçlere karşı askeri eylemde bulunmayacaktır” dendi.
8 ve 21 mart önemli
8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Newroz’daki etkinliklere hükümetin yaklaşımının önemli olacağına dikkat çekilen açıklamada, hükümetin adım atmadığı talepler şöyle sıralandı:
» Askerî ve siyasi alanlara dönük tüm operasyonların durdurulması,
» Tutuklanan Kürt siyasetçilerinin serbest bırakılması,
» Abdullah Öcalan’ın sürece aktif olarak katılmasının önünün açılması ve yürütülen diyalogun müzakere düzeyine çıkarılması,
» Sürecin ilerlemesi için Anayasa Komisyonu ile Hakikatleri Araştırma Komisyonlarının kurulması,
» Yüzde 10 seçim barajının kaldırılması.”
Gözler İmralı’da
PKK’nın aldığı karar, BDP’li belediye başkanları ve DTK’nın “PKK’ya eylemsizliği uzatması için yeni bir çağrı yapmayacağız” açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekti. Bu açıklamaya rağmen örgüte yakın kaynaklar bu konudaki son kararı İmralı’da bulunan Öcalan’ın vereceğine dikkat çekiyorlar. Yarın avukatlarıyla olağan görüşmesini yapması beklenen Öcalan’ın bu konuda net bir açıklama yapması bekleniyor.
Ankara’da siyasiler karardan kaygılı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu: Şiddet ve silahın sorunların çözümünde bir yöntem olmaması gerektiğini ısrarla her ortamda vurgulamaktayız. Sorunun çözümüne ve Türkiye’de demokrasinin güçlenmesine katkı yapacağına inandığımız önerileri önerdik ve ısrarlı savunduk. İktidar partisinin CHP’nin bu yaklaşımı karşısında takındığı uzlaşmaz ve haksız tavrı da kamuoyunun takdirine sunuyoruz. Buna rağmen içinde bulunduğumuz siyasal ortam, şiddetin ve çatışmanın yeniden başlamasının haklı nedeni olarak ortaya konmamalıdır. Seçimin güvenlik kaygılarının dışında tam bir özgürlük ortamı içersinde geçmesi gerektiği konusunda herkesi bir kez daha sorumlu davranmaya davet ediyoruz.
AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt: Bunların silahsız seçim sürecine giremeyeceklerini biliyordum. Gerilim yaratmadan bu süreci götürmezler. 2007’yi hatırlayın. O zaman da MHP barajın altındaydı. Yine aynı senaryo tekrarlanıyor. Dile getirdikleri taleplerin bir kısmı zaten sürecin dayattığı, Türkiye’nin doğal yapısına uygun reformlardır. Ama birilerinin çıkıp bunları tehditle dayatmaya çalışması kabul edilemez.
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş: Kürtler kendi elleriyle çözümlerini yaratacaktır. Bölge şu anda barut fıçısıdır. Kaygıyla izliyoruz. Başbakan derhal açıklama yaparak, somut adımlar atmalıdır
Taraf