RSF DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜÐÜ SIRALAMASI

20 Ekim 2009 23:01  

 

RSF DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜÐÜ SIRALAMASI

Türkiye Basýn Özgürlüðünde En Kötü 50 Ülke Arasýna Girdi 

RSF'nin Dünya Basýn Özgürlüðü Sýralamasý'nda Türkiye, 20 sýra birden geriledi; Filipinler'le birlikte 122. sýrayý paylaþtý. Listenin en baþýnda Danimarka, Finlandiya ve Ýrlanda; en sonunda Türkmenistan, Kuzey Kore ve Eritre var.

Türkiye, Uluslararasý Sýnýr Tanýmayan Gazeteciler (RSF) örgütünün yayýmladýðý Dünya Basýn Özgürlüðü Sýralamasý'nda geçen yýla göre 20 sýra birden gerileyerek 175 ülke içerisinde 122. sýrada yer aldý. 

Türkiye, Venezuela'nýn önünde, Filipinler ile birlikte 122. sýrada bulunuyor. Geçen yýl Türkiye ile 102. sýrayý paylaþan Ermenistan da bu yýl 111. sýrada görünüyor. Ayrýca, Kuzey Kýbrýs sýralamada 51. sýrada, Kýbrýs Yönetimi de 25. sýrada gösterildi. 

Gazete kapatmalarý ve yoðun davalar geriletti 

RSF açýklamasýnda, "Bu düþüþün nedeni, Türkiye'de özellikle azýnlýklar içerisinde Kürtleri hedef alan gazetelere yönelik sansür vakalarýndaki patlama ve kamu makamlarý içerisinde özellikle Ordu ve yargýnýn kamuoyuna mal olmuþ sorunlarý kendi tekelinde tutma isteði olarak gösterilebilir" denildi. 

Sýralamada Hýrvatistan da, Türkiye gibi Avrupa Birliði'ne (AB) aday bir ülke olarak geçen yýla göre 33 sýra gerileyerek kendine 78. sýrada yer buldu.
Açýklamada Hýrvatistan'daki sorunlarla ilgili durumda þöyle aktarýldý: "AB'ye üyeliðinde arifesindeki Hýrvatistan'da, Sýrp Hýrvat iliþkilerinden söz edilmesi gerginlik yaratýyor. Bu tabuyu aþmaya çalýþan haberciler þiddet görüyor. Mafya tipli suç örgütleri de gazeteciler üzerinde fiziki birer tehdit oluþturuyor." 

Siyasi müdahaleler Ýtalya ve Fransa'ya zarar verdi 

RSF, basýn özgürlüðüne en çok saygý gösteren ilk 20 ülkeden sadece 15'inin AB ülkeleri olduðunu, geçen yýl bu sayýnýn 18 olduðunu duyurdu.

Basýn özgürlüðünün üstün bir deðer olarak koruyan ülkeler içerisinde ilk üç sýranýn Danimarka, Finlandiya ve Ýrlanda'ya ait olduðunu duyuran RSF, 2007'de AB'ye dahil olan Bulgaristan'ýn dokuz sýra daha kaybederek 68. sýrada tutunabildiðini, bu sýralamada bir AB ülkesinin sahip olduðu en kötü konum olduðunu bildirdi. 

AB'nin altý kurucu ülkesinden biri olarak Ýtalya, Silvio Berlusconi'nin müdahaleleri, mafyanýn gazetecilere yönelik þiddeti ve idarecilerin telefon görüþmelerinin medyada kullanýmýnýn kýsýtlanmasýna dair yasa tasarýsý nedeniyle sýralamada 49. sýrada geriledi.

Ýtalya gibi Fransa da, Cumhurbaþkaný Nicolas Sarkozy gibi siyasi yetkililerinin medyaya müdahaleleri, gazete yazý iþlerine polis baskýnlarý ve habercilerin gözaltýna alýnmasý ve soruþturma geçirmelerinden dolayý, sekiz sýra geriledi ve 43. sýrada yer aldý. 

"Ýþgal topraklarýnda basýn özgürlüðüne saygý hiç yok" 

Ýsrail, kendi topraklarýnda 93. sýradayken, iþgal altýndaki topraklarda basýn özgürlüðüne saygý açýsýndan 150. sýrada. Ayný þekilde, 40. sýradan 20. sýraya ilerleyen ABD, iþgal ettiði ülkelerdeki konumu itibariyle 108. sýrada bulunuyor. 

Sýralamada en baskýcý ülkelere Özbekistan (160) ve Türkmenistan (173) örnek olarak verildi. Ekim 2006'da katledilen Anna Politkovskaya'nýn katillerinin üç yýl sonra hala cezalandýrýlmamýþ olmasý, sansüre hýzlý geri dönüþ ve yerel habercilere yönelik yoðun saldýrýlarla Rusya, 12 sýra gerileyerek 153. sýrayý aldý. 

Ermenistan'da "saldýrý", Azerbaycan'da "sansür ve yasak" yoðun 

Ermenistan'ýn (111) sýralamada gerilemesiyse, habercilerin sýklýkla saldýrýlarýn hedefi olmasý, siyasi gerginliklerin yoðun þekilde topluma ve medyaya yansýmasýyla açýklanýyor. 

Komþu Azerbaycan'da (146) da, basýn özgürlüðü anlamýnda kayda deðer bir iyileþme görülmediði, Kasým 2008'de gerçekleþtirilen Cumhurbaþkanlýk seçimleri sürecinin ve BBC ve Avrupa Özgür Radyo (Radio Free Europe) ve Amerika'nýn Sesi radyosunun yayýnlarýnýn Azerbaycan RTÜK'ünce yasaklanmasýnýn bunu açýkça gösterdiðini bildirdi. Sýralamanýn son sýralarýnda ise Türkmenistan (173), Kuzey Kore (174) ve Eritre (175) var. (EÖ)

Bia Haber Merkezi

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0