Bu hastalýðýn tedavisi var mý?
29 Ekim 2015 14:37 / 1170 kez okundu!
Bir toplumun baþýna gelebilecek en büyük musibet ýrkçýlýk hastalýðýdýr. Ýnsanlarýn aidiyet, millilik, sahiplenme duygularýndan yola çýkýlarak farkýnda olarak veya olmayarak üstünlük, farklýlýk anlayýþý ile diðer etnik kökenleri öteleme, yadsýma gibi hareketlerin varacaðý sonuç ýrkçýlýk olarak karþýmýza çýkmaktadýr. Bu yeni bir durum deðildir yüzyýllardýr tarihin her devresinde yaþanmýþ, insanlýk tarihi bu nedenle sonsuz acýlar yaþamýþ hala da yaþamakta, yakýn tarihimizin en somut örneði sadece ýrkçý Hitler’in neden olduðu ikinci dünya savaþýnda 66 milyon insan hayatýný kaybetmiþtir.
Ýnsanlar doðduklarý yaþadýklarý topraklara aidiyet borcu vardýr, doðal olarak sahipleneceklerdir, her ýrkýn bir tarihi, bir geçmiþi, bir felsefesi bir kültürü, milli bir yaný vardýr. Ama tüm bunlarýn, farklý ýrklarýn, ülkelerin ortak paydasý insanlýktýr. Irklarýn tarihleri, kültürleri, felsefeleri insanlýk için bir zenginliktir tüm bunlar yeni bir dünya kültürüdür. Ýþte tam bu noktada ýrkçýlýkla, milliyetçilik arasýnda býçak sýrtý kadar bir hat bir çizgi vardýr. Ýnsanlarýn bu deðerlerini, Hitler gibi veya ýrkçýlar gibi ‘’üstün insan’’ ideolojisine çýkarýrsanýz ýrkçýlýk baþlar. Dünya literatüründe ‘’Üstün insan’’ anlayýþý da artýk bir hastalýk olduðu tartýþmasýz kabul edildi ama maalesef hala dünyada en geliþmiþ ülkelerde dahi ara ara nüksetmekte insanlar ýrklarý hatta renkleri, cinsiyetleri nedeni ile katledilmektedirler. Ne yazýk ki ýrkçýlýðý körükleyen politik görüþ veya onun hakimiyetindeki ülkeler de bu ideolojilerinden geçici bir süre üstünlük kursalar da hem kendilerinin hem de ülkelerinin sonu felaketle bitmektedir. Kendisini en üstün gören topluluklarda, yeterli fikir ve bilgi üretemez, sanat, estetik, edebiyat, kültür, eðitim alanýnda güdük kalacaðý gibi teknolojide, bilimde yeterli geliþmeyi saðlayamaz, hele de günümüz dünyasýnýn da her þeyin iç içe geçtiði globalleþtiði bir dünyada her alanda gerilemeye, ezilmeye mahkumdur. Böyle bir durumda her konuda üstünlüðü öne çýkaran ideolojilerdeki toplumda güven bunalýmý yaþatacak, toplumu endiþeye, komplekslere, kaosa sokacaðý gibi bölünmelere bile neden olabilecektir. Yalnýz çok ilginç bir durum söz konusu iþin içinde rant, sermaye çýkar var ise üst düzey ýrkçýlar bu konuda her kesimle anlaþma uzlaþma yapabiliyorlar. Demekki ýrkçýlýðýn temelinde iktidar olma, muktedir olma hakim olma gibi çýkar iliþkisi bulunmaktadýr yani inanç, ulus, ülke hikaye.
Hiçbir ýrk diðer ýrktan üstün deðildir, toplumlar tarihinde baþarýlarda, geliþmelerde, buluþlarda, teknolojilerde her toplum birbirinden etkilenmiþ iç içe geçmiþ hatta öyle ki artýk günümüz dünyasýnda belki Afrika'da bir iki ilkel kabile dýþýnda saf ýrk bile kalmamýþtýr. Ne yazýk ki günümüz dünyasýnda hala bazý politikacýlar, insanlarýn inançlarýný, deðerlerini sömürerek ýrkçýlýðýn yanýnda bir de dini siyasete alet ederek iktidar olmak veya iktidarlarýný sürdürmek istiyorlar. Bu konuda çok þeyde söylemek gerekmez tarihe üç beþ dakika ayýrarak bakmak yeterlidir, dünyadaki katliamlarýn büyük çoðunluðu, hatta ayný ýrktan ülkelerin bölünmesinin temelinde bu ideoloji olduðu açýkça görülmektedir. Irkçýlýkla, dincilikle düze çýkmýþ dünyada bir tek ülke var mý? Bu bir hastalýk hem de tedavisi çok zor bir hastalýk. Peki bu hastalýðýn tedavisi var mý? Tabii ki var. Amasýz, fakatsýz, su katýlmamýþ eþitlik, özgürlük, barýþ temelinde demokrasi ve bunu isteyenlerin birliði, dirliði, gücü bu hastalýða son verecektir.
Sabahattin ÝZCÝOÐLU
28.10.2015
Son Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2015 14:50