CHP üzerine

13 Aðustos 2012 13:26 / 1341 kez okundu!

 


Bazý arkadaþlar, ayaküstü yaptýðýmýz yol sohbetlerinde nazik bir ifade ile ‘’hep CHP‘yi kamuoyunda eleþtiriyorsun, AKP’yi eleþtirmiyorsun’’ diyerek, üzüntülerini belirtiyorlar. Oysa CHP’yi eleþtirirken niyetim, partiyi zor durumda býrakarak, hiç kimseyi üzmek, yýpratmak, ötelemek deðil, tam tersine niyetim yapýcý öneri ve eleþtirilerle CHP’nin, sosyal demokrat bir parti niteliði kazanarak iktidar olmasý yönünde katkýda bulunmaktýr.

Bunun için de hareket noktam, bu zamana kadar, alternatifsiz tek parti döneminden sonra ara ara iktidar ortaðý olmasýnýn dýþýnda 60 yýldýr tek baþýna iktidar olamayýþýdýr. Bunun karþýnda CHP ye alternatif kurulan partiler kurulduðunun akabinde hemen iktidar olmalarý tesadüf olmasa gerek. Gerçi demokrasi için, insan haklarý ve sýnýflar için verdikleri sözü tutmayan bu partiler süreç içinde sönümleþmelerine raðmen doðan boþluðu fýrsatçý ve faydacý bir anlayýþ ve yeni bir oluþumlarla doldurarak yine de meydaný CHP’sine býrakmamýþlardýr. Ýþte bunun örnekleri olan partiler, Demokrat Parti iktidarý, Doðru yol Partisi iktidarý, ANAP iktidarý ve en son örneði de AKP iktidarýdýr. Arada partilerin oluþturduklarý ortak iktidarlarý almadým.
Her ne kadar bu partilerin iktidar olmasý CHP zihniyetine alternatif olarak oluþmuþsa da, ülkedeki ve dünyadaki geliþmeleri deðiþmeleri, ekonomi politikalarý iyi kötü yakalamalarý olmuþtur. Bu konu ayrýca uzunca ele alýnmasý gereken konular. Biz asýl CHP ye dönelim. CHP’si ise son yýllara kadar, ‘’kol kýrýlýr yen içinde kalýr’’ anlayýþý ile Partinin kurucusu Mustafa Kemal’den kalan mirasý parti içi mücadeleye dönüþtürerek, yýllarca iktidar mücadelesini göz ardý etmiþtir. Bu süreçte bunu eleþtiren CHP’lileri, ya hainlikle ya bölücülükle suçlamýþlar, yada partiden ihraç etmiþler. Bu tür söylemler ancak yeni yeni dillendirilmeye baþlandý. En son CHP genel Baþkaný Sayýn Kýlýçdaroðlu’nun Taraf gazetesi yazarý ile 24 Temmuz 2012 tarihinde yaptýðý röportajda, ‘’CHP uzun yýllar parti içi iktidara odaklanmýþ bir parti idi. Þimdi parti içi iktidara odaklanmaktan örgütü çýkarmamýz lazým. Örgüt iktidar olmaya odaklanmalý. Örgütün iyi bir eðitimden geçmesi gerekiyor. Sosyal demokrasiyi iyice anlamasý gerekiyor.’’ Diyor. Yine söyleþinin bir yerinde Kýlýçdaroðlu, CHP’nin ‘’Ýktidardaki partinin yaptýðý yanlýþlarý sürekli dile getirip, yeni öneriler, çözümler üretmeyen bir parti konumundaydý. Oysa iktidar odaklý bir partinin, sorunlara çözüm üretmesi gerekiyor’’ diyerek partinin bu zaman kadar olan tutumunu benden daha acýmasýz eleþtiriyor.

Peki sayýn Kýlýçdaroðlu’nun bu öneri ve eleþtirileri nasýl gerçekleþecek? Bir kere benim gözlemlerime göre, partinin belirli grubunda hala tek parti döneminin katý, tutucu, statükocu, vesayetçi izleri var. Aslýnda bu grubunda niyeti olumsuz veya bilinçsiz bir biçimde direnme deðil de yýllarca yaratýlan korku ve endiþenin sonucu, iç güdüsel olarak ‘’Cumhuriyeti koruma’’ adýna böyle bir anlayýþla davranýyor olmalarýdýr. Böyle bir grupla hiçbir þey konuþulmadýðý gibi, hiç yeniliðe deðiþime de açýk deðiller. Aslýnda partinin kendi tabaný ve halkla sorunundan ziyade, daha üst kesim arasýnda sorun var. Yani en alt yönetici birimden en üst yönetici birimine kadar sayýn Genel Baþkanýn da dediði gibi sosyal demokrat anlayýþýn parti birimlerinde özümsenmesi, kavranmasý sorunudur.

En önemlisi de parti içinde kapalý kapýlar arkasýnda yapýlan hatta eleþtiri boyutunu da aþan seviyesi düþük eleþtiri ve tartýþmalar bu zamana kadar partiye hiçbir þey kazandýrmadýðý gibi çok þey kaybettirdiði de bir gerçektir. Çok ilginç olan bir durumda özellikle Ege bölgesinde kadrolarýn çoðu, hatta yönetici kadrolar 1980 öncesi, CHP dýþýndaki sözde daha ilerici, daha devrimci sol politik hareketten gelmelerine raðmen, bu insanlar nasýl oluyorsa, tek parti döneminin politik oyunlarýný anýnda kavrayarak parti politikasýný tutucu bir anlayýþla hakim kýlýyorlar. Demek ki bu durumda, halkýmýzýn da yýllardýr eleþtirdiði anlayýþa uygun olarak, çýkar esasýna dayanan bir durum var. Demek ki burada öyle bir mekanizma var ki buraya girdiðinizde bu mekanizmaya ya ayak uyduracaksýnýz ya da terk edeceksiniz.

Bence tüm sorun burada Berlin duvarlarý gibi bu mekanizma yýkýlmadan, CHP’sinin iktidar olmasý çok zor. Hatta imkansýz. Bu da ancak yapýcý, seviyeli, teþhir edici eleþtirilerle olur. Askeri vesayetle aranýza set çekmekle olur. Gerçek sosyal demokratlýk eleþtiri ve öz eleþtiri yöntemini hayata geçirilmesiyle olur. Sosyal demokratlýðýn özü tüm kitlelerin istek ve önerileri doðrultusunda, eleþtirilere açýk, seviyeli bir þekilde tartýþýp politika üretmektir deðil midir?

Size en son günlük bir gazeteden okuyarak öðrendiðim bir örneði aktarayým, ‘’Yeni anayasa için parlamentodaki bütün partilerin temsilcileriyle oluþturulmuþ Meclis komisyonunda, CHP’li üyelerin kendi aralarýndaki sert tartýþmalardan diðer üyelere söz sýrasý gelmediðini’’ biliyor musunuz? Demek ki parti içi iktidar mücadelesi devam ediyor ve yönetim dengeler üzerine duruyor. Tahminim, bu durumu sadece CHP tabaný bilmiyordur, bunun dýþýnda orada olan diðer partiler dýþarýya anlatmýyorlar mý? Veya zamaný gelince anlatmayacaklar mý? Beni eleþtiren arkadaþlar siz istediðiniz kadar eleþtiriler parti için de olsun deyin. Biz istediðimiz kadar saklayalým, dýþýmýzdakiler her þeyi biliyor merak etmeyin. Hani yýllardýr, hatta hala, devletin tüm sýr deyip halkýndan saklayýp ta dünya aleminin bildiði sýrlar gibi.

Göründüðü gibi ‘’Zaman hiçbir þeyi deðiþtirmiyor’’, hiçbir þey de sýr kalmýyor, kapý arkasýnda ki görüþmeler daha sonra açýða çýktýðýnda, aldatýlmýþ hissiyle insanlar daha çok tepki gösteriyorlar. Nasýl bizler 50- 60 sene önce olanlarý þimdi öðrendiðimizde tepki koyuyorsak, gelecek nesiller de bizlere ayný tepkiyi göstereceklerdir. ‘’Gülün gerçeði dikenidir’’ Sosyal Demokrasinin gerçeði de eleþtiridir. Bu ilke yapýcý bir þekilde iþlemezse bu partide sönümleþemeye mahkumdur.



Sabahattin ÝZCÝOÐLU

12.08.2012


Son Güncelleme Tarihi: 13 Aðustos 2012 13:42

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.