‘Çocuklara kıymayın efendiler'
27 Ocak 2015 16:20 / 3647 kez okundu!
Geçtiğimiz aylarda, kendilerinin eğitim kurumu olduğunu iddia eden kurumlar, eğitimci olduğunu zanneden insanlar eğitim şurası düzenlediler. Basından öğrendiğimiz kadarı ile sarısına alışık olduğumuz sendikaların yanında bir de kara sendikalar peydah olarak en gerici, en tutucu, ayrıştırıcı önerilerde bulunarak bu şuraya katıldılar.
Bizler, ülkenin gelecek kuşaklarına nasıl daha iyi, daha doğru bir eğitim uygulayabiliriz diye tartışmalar beklerken sözde bu eğitimciler, eğitim sendikaları, eğitim öğretimden ziyade yeni gençliği nasıl pasif hale getiririz, nasıl ayrım yaparız, nasıl taraf yaparız, nasıl dinci kinci gençlik yetiştiririzin tartışmasını yaptıklarını öğrenmiş bulunmaktayız. Maalesef bildiğim kadarı ile bu sorunun aslı unsuru olan gerçek, tarafsız eğitimcilere, öğretmenlere ve öğrencilere bu konuda hiçbir şey sorulmadığı çok üzücü.
Bilindiği üzere iktidar kavgası nedeniyle dershanelerin kapatılması sonrası bizim gibi hiçbir tarafa bağlı olmayan sadece eğitimle öğretimle ilgilenen küçük eğitim kurumları olarak bizlerde gelecek için yol haritası çizmek için öğrencilerimize, nasıl bir okul da eğitim görmek istersiniz diye düşüncelerini sorduk. Harika cevaplar aldık. En genel ifadeyle ÖZGÜR BİR EĞİTİM istiyorlar. Açıkça ifadelerinde bu özgürlüğün sınırlarını da belirliyorlar, dersler de konuyu tamamen kavrayacak şekilde ciddi olarak derslerin yapılmasını, öğretmenlerle konu üzerinde konuşulacak, tartışılacak ortamların oluşmasını, teknolojik gelişmelere ayak uydurulmasını, araştırmaya yönelik kütüphanelerin, laboratuvarların olmasını, ders dışında da çok yönlü sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılmasını, spor aktivitelerin her birinin oluşturulmasını, sınıfların çok yoğun olmamasını, resim, müzik, tiyatro gibi sanatsal çalışmalar için odaların olmasını, öğretmen öğrenci ilişkilerinin sınırlarını dahi çizerek, çevreyi koruyan, hijyene önem verilmesini isteyerek doğa ile içi içe bir okulda eğitim öğretim görmek istiyorlar. Özgürlük konusunda da istedikleri en çok giyimlerine kuşamlarına saç sakalını fazla karışılsın istemiyorlar. Hele 6-7 ci sınıflarda ki öğrenciler, küçücük elleri, saf, tertemiz yürekleri ama bizlerden daha akıllı önerileriyle gelecekleri için o kadar güzel önerilerde bulunuyor ki şaşırmamak elde değil. Tasarım sınıfları, moda odaları gibi önerilerinin yanında doğaya ve korunmasına çok önem verdikleri açıkça görülüyor. Dinci, kinci, ayrıştırıcı, öteleyici, ırkçı, şekilci, biçimci bir eğitim çağrıştırıcı en küçük emarede bile bulunmuyorlar. Tamamen sosyal, bilime dayalı, kendilerini ileriye hazırlayan huzurlu, doğayla hatta hayvanlarla içi içe bir eğitim istiyorlar.
Yalnız, yapılan bu ‘’nasıl bir okulda eğitim istersiniz’’ değerlendirmesinde görünen, altıncı ve yedinci sınıflarla lise onuncu ve on birinci sınıfların isteklerini ve önerilerini getiriş biçiminde ki ifade farkının aynı olması üzücü. Daha açık ifade edersek on ve on birinci sınıflarlardan birkaç öğrenci dışında tamamının düşüncelerindeki ifade biçimi ilk okul altı ve yedinci sınıflarların ifade düzeyine yakın, bu da biz eğitimcilerin eksikliği, demek ki öğrencilerimize istek ve önerilerini ifade edecek kompozisyon yöntemlerini öğretememişiz veya verememişiz.
Ne yazık ki bu ülke ne çektiyse sorunlara çözmede ideolojik ve taraflı bakmaktan çekti, özellikle eğitim alanında yıllardır her iktidarın kendi ideolojine göre eğitim ve öğretimini dizayn etmesinden ülke bu gün bu hale geldi. Artık, bu yöntemler yüzünden çocuklarımız sorun çözmede, kavramada ve yaratıcılıkta OECD ülkeleri arasında sonuncu olmaktan çıkmak istiyor, gerçek, tarafsız her konuda kendini geliştiren, yetiştiren geleceğe yönelik eğitim, öğretim istiyor. Öğrencilerimiz gibi düşünen biz eğitimciler için de her öğrenci bizim için biricik ve tektir onların her biri bir değerdir. Bu nedenle bu tertemiz, saf, çıkarsız düşünen çocuklarımızın düşüncelerini alalım. ‘’Bu çocuklara kıymayalım efendiler!..’’
Sabahattin İZCİOĞLU
27.01.2015