Hiç olmazsa dershaneler kendini yenilesin
07 Ocak 2013 22:01 / 1442 kez okundu!
Maddenin, evrenin devamlý hareket ettiði, evrendeki dünyanýn da yaþamýn her alanýnda sürekli, müthiþ deðiþmelerin ve geliþmelerin olduðu açýkça görülmektedir. Bu geliþmeleri deðiþimleri yakalayan ülkeler ve insanlarý geleceðe daha umutlu ve mutlu bakacaklarý bir gerçeði de ortadadýr.
Ülkemizin de geleceðe umutla ve mutluca bakmasý için öncelikle bu ülke de otoriter, tek tip, dogmatik, ezbere dayanan, ideolojik eðitimden kurtulmalýdýr. Hatta dünyada hiçbir deðiþim, geliþme olmasa dahi bu zamana dek uygulanan eðitim sistemlerini terk etmelidir.
Eðitimin asli öznesi olan çocuklarýmýza, ebeveynler kendi geleceði, övünç çýkaracaðý açýsýndan, devlet asker olarak, sermayedar iþ gücü olarak, üzerinden bir hesap yaparak bakýyorlar. Oysa bunlarý çocuk olarak ve dünyaya doðal ortamda öðrenmeye gelen varlýklar olarak hiçbir çýkar ve hesap yapýlmaksýzýn bakýlmalýdýr. Bu konuya daha açýklýk getirmek biraz da tembellik yaparak kýsa yoldan anlatmak için, LDT Eðitim Politikalarý Koordinatörü Ufuk Coþkun’un bu konuda yazýsýndan bir alýntýyý hiç deðiþtirmeden aktarýyorum.
‘’ABD’de klasik eðitim uygulamalarýný tersyüz eden bir araþtýrma yapýldý. ABD’den MIT Media Lab’ýn kurucusu Prof.Nicholas Negroponte, Etopya’da yeni bir proje üzerinde çalýþtý. Negroponte ve arkadaþlarý bu proje için, hayatlarý boyunca hiç sözcük görmemiþ, sokak tabelasý ya da ürün paketi okumamýþ insanlarla dolu iki kasaba seçtiler. Kasabalardaki çocuklar adedince tablet bilgisayarý kapalý kutular içine býraktýlar. Tabletlerin yanýna ne bir kullanma kýlavuzu koydular, ne de açýklama yapmasý için bir görevli tayin ettiler. Kasabalarda elektrik olmadýðý için, güneþ enerjisi ile çalýþan bu bilgisayarlarýn içine, alt yazýlý çizgi filmler, sesli kitaplar, oyunlar ve programa dilleri içeren yaklaþýk 1000 adet Ýngilizce uygulama önceden yüklendi. Negroponte ve ekibi, hiç kimsenin okumayý bilmediði bu coðrafyada, bilgisayarlar üzerinde yapýlan tüm aktiviteleri uzaktan izleyebileceklerdi. Çocuklarýn hangi uygulamalarý ne kadar kullanacaklarýný, daha da önemlisi kendi kendilerine okumayý öðrenip öðrenemeyeceklerini merak ediyorlardý.’’
‘’Ayþe Kaya Akfýrat’ýn aktardýðýna göre Emerging Technologies 2012 konferansýnda Prof. Negroponte, deneyin baþýnda kutular kasabaya býrakýlýrken, çocuklarýn kutularla bir süre oynayacaðýný düþündüðünü; oysa daha dört dakika geçmeden, çocuklardan birinin bir bilgisayarý kutudan çýkarýp çalýþtýrmayý baþardýðýný anlattý. Beþinci günün sonunda, günde ortalama 47 uygulama kullanýyor, iki haftanýn sonunda Ýngilizce ABC þarkýlarý söylüyorlardý. Dahasý çocuklar öðretmen gözetiminde öðrenen öðrencilerden çok daha zengin bir uygulama kümesiyle çalýþýyor, en az kendi tabletleri kadar arkadaþlarýnýn tabletleriyle de ilgileniyorlardý. Aralarýndan biri, Paint programýný açýp Ýngilizce aslan anlamýna gelen ‘’Lion’’ sözcüðünü yazmýþtý. Dahasý, Android iþletim sistemini hack etmeyi baþarmýþlardý. Deney; meraklarýný doðru þekilde tetiklediðimizde çocuklarýn kendi kendilerine öðrenme ve hatta çevrelerindeki yetiþkinlere öðretme yetilerinin, tahmin edilenin çok ötesinde olduðunu bize göstermiþtir.’’
Ýþte bu örnekten hareketle Eðitim Koordinatörü UFUK ÇOÞKUN, çocuklarý belli kalýba sokmaya çalýþmayan, otoriter, baskýcý, ideolojik eðitim anlayýþý dýþýnda, kiþilikli, sorup sorgulayan öðretmenlerin sadece kýlavuzluk yaptýðý, öðrenme isteðini çocuðun kendi heyecanýyla bütünleþtiren öðrenmeye ‘’ORGANÝK EÐÝTÝM’’ diyor.
Yeteneksiz hiç kimse yoktur. Bu organik eðitim sistemini, her birinin birer yetenek olduðu çocuklarýn katkýsýz organik bitki yetiþtirir gibi, þiddetten, militarist uygulamalardan, þoven, kaba milliyetçi, etnik duygulardan uzak, diline, dinene, yaþýna göre deðil katýksýz, çocuklarýmýzýn doðal geliþimine uygun olarak kendi yetenek ve ilgilerini açýða çýkaran eðitim olarak algýlamak gerekir.
Ne yazýk ki ufukta ülkemizde böyle bir sistemin uygulama süreci kýsa sürede görünmüyor. Tam tersine reform adý altýnda eðitim kurumlarýnda baþarýlarýn daha da düþtüðü sistemler hayata geçirilmeye çalýþýlmaktadýr. Bu durumda çocuklarýmýzýn yeteneklerini keþfetmeden, tesadüflerin akýntýsýna býrakarak, bir takým olumsuz etkenlerin etkisi ve çocuklarýn iradesi dýþýnda ortamlar hazýrlayarak onlara mutsuz bir yaþam, endiþeli bir gelecek hazýrlýyoruz.
Hiç olmazsa deðiþime ve geliþime daha yatkýn olan dershaneler, yoðun olan çalýþmalarý arasýna mutlaka bir yol ve yöntem bularak velileri de eðitip bu sürece katarak öðrencilerini heyecanlandýran, gönüllü, istekli programlarý ‘’Öðretmen ve bilgisayar oyunu tasarýmcýlarýndan oluþan bir takýmýn müfredatý olarak þekillendirirler’’ ve uygularlar.
Sabahattin ÝZCÝOÐLU
07.01.2013