Selçuk'un bu meclisi biraz ekþimtrak geçti
12 Þubat 2015 15:44 / 1280 kez okundu!
Selçuk Belediye Meclisi Þubat ayý ikinci oturumu bu zamana kadar hiç tanýk olmadýðý bir oturumla baþladý. AKP grubunun üç meclis üyesi oturuma katýlmadý. Ýlk bakýþta meclis oturumuna mazeret bildirilerek katýlmama durumu doðal karþýlanabilir, gerçi Baþkanýn gündem sonrasý oturuma katýlmayanlarýn mazeretlerini oya sunmasý ile katýlmama gerekçeleri kabul edilse de ortada fiili bir durum olduðu toplantýda hissedildi.
Aslýnda toplantý öncesi kamuoyunda üç meclis üyesinin oturuma katýlmayacaðý söylentileri konuþulmaya baþlanmýþtý bile, gerçekten de Osman Baþterzi, Orhan Karagülle, Fuat Kýrýtak Meclis oturumuna gelmedikleri gibi komisyon kararlarý okununca bu üç üyenin komisyon toplantýlarýna da katýlmadýðý görüldü. Bu durum manidarlýðýn ötesinde bir tavýr koyma olarak görülüyor.
Bu oturumun en dikkate deðer, önemli ve de üzerinde durulmasý gereken konusu, CHP Meclis Üyelerinin Cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi kararlarýyla, ilçemizde de ‘’Kültür Evi’’ olarak açýlan Cem Evi’nin ibadethane olarak kabul edilmesi ve belediyelerin bu ibadethanelere diðer ibadethanelere yaptýðý hizmeti yapmasý en azýndan elektrik ve su gibi harcamalarýna indirim yapmasý önerisi oldu. Teorik olarak tüm parti gruplarý, konuþmalarý ile insanlýk, kardeþlik, dindaþlýk v.b deðerlere dayanarak Cem Evlerinin ibadethane olmasýný istediklerini dile getirdiler ama! iþte ama girince iþ deðiþti, yasaydý kanundu, yok iktidarýn bu konu üzerinde çalýþtýðý, yok buradaki Kültür Evi’nin Büyük Þehir’e ait olduðu gerekçeleri sýralandý durdu. Ýþ oylamaya gelince sadece önergeyi veren CHP’nin Meclis Üyeleri olumlu oy kullandý diðer iki partinin meclis üyeleri çekimser kaldý. Her ne kadar bu durum sadece bir önerge ve önerge üzerinde 15-20 dakikalýk bir tartýþma olarak gözükse de bu durum 1514 yýlýnda Yavuz Sultan Selim’in Çaldýran’da Þah Ýsmail ile savaþýyla baþlayan ve de tam 500 yýldýr yapýlamayan bir yüzleþememenin sonucudur. Demek ki aradan 500 yýl da geçse de hesaplaþýlamayan, yüzleþilemeyen sorunlar iþte böyle en küçük birimde en umulmadýk zamanda karþýmýza çýkýyor ve de bu sorunlarý, çeliþkileri Orta doðu ülkelerinde olduðu gibi güçler istediði zamanda da kullanýyorlar. Býrakalým 500 yýlýk yüzleþmeyi, Maraþ, Çorum katliamlarý, Sivas Madýmak olaylarý dahi bu ülkede sorgulanamadý, olaylara katýldýðý iddia edilen kiþiler milletvekili, yerel yönetici, parti yöneticisi oldular,insanlarýmýz katledilirken, cayýr cayýr yanarken iktidarlar, yetkililer, etkililer sadece izledi ve de gariptir ki bugün onlarýn temsilcileri olan ideolojik partilerin hepsi de oradaydý yani “herkesin tenceresi kara”. Son 12 yýlda yedi alevi çalýþtayý yapýldý, açýlýmlar tartýþýlýyor, sözde tüm politikacýlar Alevi inancýna saygý duyuyor, haklarýndan hukuklarýndan bahsediyor ama net belirgin, açýk bir sonuç olmadýðý gibi gezi olaylarýnda ölen gençlerin hepsi alevi, iþ bulmada güçlük çekenlerin çoðunluðu alevi. Nedense bu tür Alevi, Kürt sorunlarýn çözümlerinde anayasa, kanunlar, yönetmelikler sýralanýyor deðiþtirmek zor mu? Bir günde deðiþir. Oysa iktidarlar, muktedirler çýkarlarýna gelince ne Anayasa ne kanun ne yönetmelik dinliyorlar, istedikleri deðiþikliði de bir saatte yapýyorlar. Böyle olduðunun ve yapýldýðýnýn binlere örneðini bir kalemde sýradan insanlar bile hemen söyleyebilir. Sonuç olarak Alevi, Kürt sorunlarýn çözümünde yüzleþme olmadan bu sorunlarýn çözülemeyeceði her gün netleþiyor. Yüzleþmeden kasýt intikam alma deðil, özeleþtiri yapýlarak bu insanlarýmýzdan özür dileyerek eþitçe, özgürce, insanca kendilerini ifade etmeleridir.
Selçuk’ta ekmeðe yapýlan son zamlarý onaylama yetkisi Belediye de olmadýðýný açýklayan Belediye Baþkaný, altý bölüm olarak açýlacak Yüksek Okulun her bölüm için üç öðretim üyesi kadro oluþumunun seçimi için yerel yönetimin yetkili olduðunu tek koþulunun bu öðretim üyelerinin Selçuk’ta oturmasý olmasýný istediklerini buna göre baþvurularýn yapýlmasýný istedi. Müjdeli bir haber olarak da 2015 yýlý programýna Selçuk’ta hükümet konaðý yapýlma kararý alýndýðý bildirilerek bir oturum da böyle bitti.
Sabahattin ÝZCÝOÐLU
10.02.2015
Son Güncelleme Tarihi: 17 Þubat 2015 00:28