'Yeterli deðil' ama desteðim Ýhsanoðlu'na!..
24 Haziran 2014 21:52 / 1137 kez okundu!
"CHP’nin aday belirleme yöntemi tamamen yanlýþ, ama bu yöntem tarihsel kökene dayanan ve ittihatçý bir anlayýþla o kadar geleneksel ve içsel duruma gelmiþ ki dikkat edilirse bu konuda çok fazla eleþtiri de yok. Yani bu konuda ‘’yok birbirimizden farkýmýz’’ anlayýþýndayýz."
---------
Sekiz Eylül Gazetesi'nde çatý aday hakkýnda, 1930-1940'larýn jargonu ile görüþ bildiren, dünyanýn, özellikle Orta Doðu'nun birbirine girdiði bu ortamda düz bir mantýkla deðerlendirme yapan Halil Öztürk arkadaþýmýz bununla yetinmemiþ ilçede, CHP’den blediye baþkanlýðýna aday adaylýðýný koyan 7 kiþinin suskunluðunu da eleþtirmiþ. Niyetim Sayýn Ekmeleddin Ýhsanoðlu’nun ülke sorunlarýný çözme yöntemi konusunda düþünce ve önerilerini, özellikle de Alevilik ve Kürt sorununun çözümü hakkýndaki görüþlerini daha ayrýntýlý öðrendikten sonra, kendi görüþlerimi yazmayý düþünüyordum, Halil Öztürk’ün eleþtirel çaðrýsý erken yazmama vesile oldu.
CHP’nin aday belirleme yöntemi tamamen yanlýþ, ama bu yöntem tarihsel kökene dayanan ve ittihatçý bir anlayýþla o kadar geleneksel ve içsel duruma gelmiþ ki, dikkat edilirse bu konuda çok fazla eleþtiri de yok. Yani bu konuda ‘’yok birbirimizden farkýmýz’’ anlayýþýndayýz. Gelelim çatý adayýnýn kimlik konusuna. Ekonomi yazarý Süleyman Yaþar’ýn da yazdýðý gibi, Cumhurbaþkanlýðý yarýþý, önümüzdeki günlerin, bölgedeki ekonomi ve yatýrým yarýþý, iþsizlik, kadýn giriþimcilere destek, yeni teknolojilerin kullanýmý, elektronik ticaret, küresel iletiþim özgürlüðü, suçlarýn azaltýlmasý ve çevrenin korunmasý, din, dil, etnik savaþlarýn sona erdirmesi mücadelesinin öne çýktýðý yarýþ olacaktýr.
Ýþte on yýldan fazla Ýslam Konferansý genel sekreterliði yapmýþ olan Prof. Dr. Ekmeleddin Ýhsanoðlu; ki Ýslam Konferansý, Birleþmiþ Milletler’den sonra dünyanýn en büyük organizasyonu, bu organizasyonun genel sekreteri olarak, 57 üye ülke arasýnda ekonomik iþbirliðini geliþtirmiþ, ülkeler arasý serbest ticaret bölgeleri oluþturmuþ, elektronik ticareti geliþtirmiþ, Dünya Ticaret Örgütü ile iþbirliðini geliþtirmiþ ve çevrenin korunmasý, kadýn giriþimcilerin desteklenmesi için elinden geleni yapmýþ, Ýslam Kalkýnma Bankasý’nýn sermayesi 150 milyar dolara çýkarýlmýþ. Yine teknoloji ve bilim alanlarýnda yeni kurumlar hayata geçirilmiþ, bu arada Ýslam finans ürünlerinin 2013’te küresel piyasalardaki yýllýk hacmi 1.2 trilyon dolarý bulmuþ, yine helal gýda pazarýnýn hacmi 2013’te 622 milyar dolara ulaþmýþ. Tüm bunlarýn Ekmelettin Ýhsanoðlu’nun zamanýnda yapýldýðýný biliyor musunuz sayýn Halil Öztürk?
Artýk kimse bu saatten sonra özümüzden, sözümüzden, laiklikten, devrimcilikten, demokratlýktan, haktan, hukuktan sosyalistlikten söz etmesin. Durum ortada, ortada bir realite var. Gerçek anlamda bizler de ne laikiz, ne halkçýyýz, ne hukukçuyuz, ne demokratýz, ne sosyalistiz. Asýl takiyeyi biz yapýyoruz, asýl baðnaz, tutucu bizleriz. Eðer öyle deðilsek adamcaðýzýn, kökenini, geldiði yeri, inancýný sorgulamazdýk, eðer öyle deðilsek parti içi ve dýþý çatýþmacý ortam yaratarak insanlarý ötekileþtirmez, deðerleri tekelimizde tutma eðilimleri göstermezdik.
Her ne kadar partiler Cumhurbaþkaný adayýný demokratik yöntemlerle belirlemese de, adayý tam olarak tanýmasak da, içinde bulunduðumuz politik ve stratejik durum nedeniyle, seçilme þansý azda olsa sayýn Ýhsanoðlu’nu ‘’yetmez ama evet’’ misali destekliyorum. Aslýnda tüm bunlarýndan daha da önemlisi, katý, ideolojik jargonlarý kýrmak, halkla kalýcý baðlar kurmak ve de yýllardýr mütedeyyin halka verilemeyen güveni vermek, bunun yanýnda savaþsýz, barýþçý yeni bir dönem için Ekmeleddin Ýhsanoðlu’nun adaylýðýný bu açýdan da destekliyorum. Hele de alevi vatandaþlarýmýzýn, Kürt ve bölge halkýnýn sorunlarýnýn çözümünde Sayýn Ekmeleddin Ýhsanoðlu, demokratik yöntemler içinde, daha esnek, daha yapýcý, birleþtirici, kaynaþtýrýcý öneriler açýklarsa daha vicdani rahatlýkla desteðim daha da artar.
Sabahattin ÝZCÝOÐLU
24.06.2014