Saygı için saldırdı - Aysun Yazıcı
20 Mayıs 2012 15:09
Taksim'deki 19 Mayıs töreninde “Saygı duruşu yapılmadı” diye öfkelenen Kemalist kadınlar ortalığı birbirine kattı. Taksim'de Atatürk anıtına çelenk koyma töreni sırasında, DSP'liler "saygı duruşu istiyoruz" diye olay çıkardı. Sinir krizleri geçirerek kürsüye ve İl Spor Müdürü'ne saldıran Kemalist kadınlar saygı duruşu yapılarak güçlükle sakinleştirildi.
Bu yılki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları ilk kez stadyumlardan caddelere, meydanlara taşındı. Anıtkabir’deki törene de geçen yıllardan farklı olarak Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ı saymazsak, devlet erkânı katılmadı. Anıtkabir’deki törende ne Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ne Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ne de muhalefet liderleri vardı. Geçen yıllarda devlet erkânının ve komutanların şeref locasından izlediği görkemli kutlamalara sahne olan Ankara’daki 19 Mayıs Stadyumu’nda dün sadece gençlik yürüyüşü yapıldı. Kutlamalar ise Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Dün, bayraklarla donatılan İstanbul Taksim meydanında Kuzey Koreli turistler de vardı. Türk bayraklarının önünde hatıra fotoğrafı çektiren Kuzey Koreli Sanghyon Lee, kendisini ülkesindeymiş gibi hissettiğini söyledi. Sanghyon Lee, “Türkiye’ye yeni geldim ama kendimi yabancı gibi hissetmiyorum. Etraftaki bayraklarla birlikte Türkiye bizim ülkemize çok benzemiş” dedi.
Taksim’de saygı duruşu protestosu
İstanbul’daki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı resmî kutlamalarının ilk adresi Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’ydı. İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Numan Güzey’in katıldığı törende, anıta çelenk konulması sırasında gerginlik çıktı. DSP’li olduğu belirtilen bir grup, “Atatürk’e saygı istiyoruz”, “Önce saygı duruşu istiyoruz” diyerek İstanbul Gençlik Hizmetleri Ve Spor İl Müdürü Numan Güzey’in üzerine yürüdü. Araya girenler saygı duruşununun anıta çelenk konulmasının ardından gerçekleşeceğini söyledi. Törenin saygı duruşuyla başlaması gerektiğini söyleyen grup, uzun süre ikna olmadı. Yaşanan tartışmanın ardından DSP’li grup, anıt önünde saygı duruşu yaptı.
“Kaç ulusal bayramınız var”
19 Mayıs nedeniyle bayraklarla çevrelenen Taksim meydanı, turistleri şaşırttı. Bayraklar önünde fotoğraf çektiren turistlerden birkaçı Türklere, “Türkiye’nin kaç tane ulusal bayramı var?” diye sordu.
Kuzey Kore’den birkaç gün önce ailesi ile birlikte gelen Sanghyon Lee de şaşkınlığını gizleyemeyen turistlerden biriydi. Türk bayraklarının önünde fotoğraf çektirmesinin ardından konuştuğumuz Lee, “Türkiye’ye yeni geldim ama kendimi yabancı gibi hissetmiyorum. Etraftaki bayraklarla birlikte Türkiye bizim ülkemize çok benzemiş” dedi.
“Kaygı Duruşu” yapıldı
Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnsiyatifi ise, “600 öğrenci tutukluyken, bayram istemiyoruz” diyerek slogan attı. Hava kuvvetleri jet uçuşlarını, kâğıttan yaptıkları uçaklarla protesto eden grup, “Kaygı Duruşu”nda bulundu. “Paralı eğitime, uzaktan eğitime bir de mahpustan eğitim eklendi” diyen grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.
Şişli’de bayraklı yürüyüş
Şişli Belediyesi tarafından bu ilçenin en işlek caddesi Halaskârgazi’de bir yürüyüş düzenlendi. Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle donatılan Halaskârgazi Caddesi’ndeki yürüyüş, 12.00’de Şişli Atatürk Evi’nde başlayıp Cevahir Alışveriş Merkezi’nde sona erdi.
Belediyenin organize ettiği Kenan Doğulu konserinde ise liseli gençler yoğunluktaydı. “Bayrağını al bayrama gel” sloganıyla kutlamaların duyurusunu günler öncesinden yapan ve ilçedeki birçok binayı bayraklarla donatan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de yürüyüşe katıldı. Tören sırasında CHP Şişli Binası’ndan ise Atatürk’ün, “Türk milleti çalışkandır, Türk milleti zekidir” sözleri yankılanıyordu.
Taraf