CHP’NÝN KURTULUÞ YÖNTEMÝ: YENÝ-YAP

26 Mayýs 2010 00:56 / 2000 kez okundu!

 


“Atatürk’ün CHP’si yaþlanmýþ ve liberallikten uzak dümensiz bir enkaz gibi, genç Türkiye’ye çekici gelmekten uzaktýr.“ (David GARDNER, Financial Times, 12 Mart 2010)


Bugün artýk muhalefetin yetersizliði yabancý basýnda da yer almakta ve maalesef bu durumdan tek baþýna muhalefet olarak CHP sorumlu tutulmaktadýr. Partilerimizin bütününün yetersizliklerinin iç bünyelerinin yapýsýnýn demokratikleþmeye olanak vermemesinden kaynaklandýðý unutuluyor. Yukarýda CHP için yapýlan bu haksýz suçlama ve yersiz tanýmlama sonuç itibariyle bir olumsuzluðu belirlemektedir. Benzer tanýmlamalar bütün partilerimiz içinde doðru olabilir.

PARTÝLERÝMÝZÝN GENEL DURUMU
Partilerin "Ulusal Ýdeoloji", "Ulusal Hedef", "Ulusal Güç", "Ulusal Strateji" ve bunlara dayanan "Ulusal Güvenlik Politikasý" konularýnda benimsedikleri “Temel anlayýþ”ý ortaya koymalarý ve bu esaslarý gözeten bir parti yapýsýný geliþtirmeleri gerekirdi.Her parti, yukarýdaki konularda temel anlayýþýný kamu oyunun malý yapmaða çalýþarak politikalarýný yürütmeleri, demokratik yapý için temel bir istek niteliðindedir... Bir partinin isminin hemen arkasýndan ulusal ideoloji, hedef, güç, strateji ve güvenlik politikasý açýklýkla halkýn malý yapýlmalýydý. Bugünkü partilerimiz bunlarýn hiçbirisini dikkate almadan parti kurumunun kuruluþuna geçerek, antidemokratik bir yapýyý ortaya koydular. Liderleri de dahil, parti üyelerine bu temel esaslar sorulduðunda yanýt alýnamamasý kanýmca demokrasi adýna üzüntü verici bir durumdur.

“Bugün CHP de dahil bütün partilerimiz, yukarýda esaslarý belirtilen Ulusal Temel Anlayýþtan yoksun ve parti içi demokrasinin yer almadýðý, üyelerini dokunulmazlýklarla baðýmlý kýlmýþ bir ve/veya birkaç kiþinin egemenliðinden oluþan antidemokratik ve oligarþi bir yapý görünümündedirler.”

CHP’NÝN ÖZEL DURUMU
Bugün bu satýrlarla sadece diðer partilere nazaran çok þanslý durumda olan CHP’nin bu antidemokratik yapýdan kurtulmasý için uygulamasý gereken yöntemden söz edilecek... Þanslý çünkü, CHP kurulurken yukarýda söz konusu edilen ulusal hedef, ulusal güç, ulusal strateji ve bunlarýn yönlendirdiði ulusal güvenlik politikasýndan oluþan konulardaki temel anlayýþ kurucular tarafýndan yaratýlmýþ, tek parti politikasýnda bir dönem uygulanmýþtýr. Bugünkü CHP, yazar David Gardner’ýn da belirttiði dümensiz bir enkaz gibi, temel anlayýþýn kararlaþtýrýlmýþ bu unsurlarýný çok partili dönemin gerekleri ile yüceltmek yerine, onlarý bir kenara atmýþ, bu temel anlayýþýn belirtisi olan amblemine, “Ýdeolojisine” de hiç itibar etmemiþtir. Partisinin kuruluþ ideolojisini oluþturan ‘Altý Ok”u, sadece adlarýyla saymakta sýkýntý çeken bir çoðunluðun, bunun yerine yeni bir ideoloji getirmeleri esasen beklenemezdi.. CHP-Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurulmasýnda saptanan ideoloji, Altý Ok’la bayraklaþtýrýlmýþ, fakat zamanýn geliþmeleri ile yeniden düzenlenemediði için içi boþ bir amblem þeklinde býrakýlmýþtýr. Halbuki bu ideoloji günün gereklerine göre düzenlenebilir ve buna dayalý ulusal hedef ve strateji saptanabilirdi. Bu ihmal ve kaybedilenlerin yerine yenisinin konulamayýþý bugünkü, boþlukta ideolojisiz duran baþarýsýz CHP’sini yaratmýþ oldu.

Yukarýda partilerimiz için genelleþtirilen durum, tabiatiyle CHP için de söz konusudur. Bu durum geçici düzenlemelerle deðiþtirilemeyecek kadar kötüdür. Bu nedenle parti için bir deðiþimden çok bir “Yeniden Yapýlanma, YENÝ-YAP” söz konusu olmaktadýr.

“YENÝ-YAP, YENÝDEN YAPILANMA YÖNTEMÝNÝN ULUSAL TEMEL ANLAYIÞ ESASLARI

Küresel iliþkilerde en büyük engeli oluþturan demokratikleþmeyi, bilgi çaðýnýn ýþýðý altýnda tamamlayacak CHP’nin; bu çaðýn dünyasýnda yerini saptayacak çalýþmalarý yapmasý ve Türk politik hayatýnda bir güç olmasý için temel anlayýþ esaslarýnda ve bir kurum olarak yeniden yapýlanmasý gerekmektedir. Bu büyük giriþimi iki gurupta sürdürülebilir. Birinci öncelikle yapýlmasý gereken “CHP’nin Ulusal Temel Anlayýþýnýn saptanmasý ve ikinci öncelikle ise kurumun her yönüyle yeniden yapýlandýrýlmasýdýr.

Aþaðýda birinci öncelik için tartýþmaya açýk bir örnek sunulmaktadýr:

CHP için Ulusal Temel Anlayýþ Esaslarý

Türkiye’nin Ulusal Ýdeolojisi:
*Halkýnýn egemenliðine inanan ( Cumhuriyetçi);
*Ulus-devlet kavramýný benimsemiþ (Milliyetçi);
*Katýlýmcý demokrasi ve toplum içinde bireyin eþitlik hakkýna (Egalitarian) önem veren (Halkçý);
*Sürdürülebilir geliþimi ( Sustained Development ) öngören (Devrimci);
-*Müdahaleci olmayan devletin,sosyal kalkýnma konularýnda kontrol ve yönlendirmesini arayan (Devletçi ) ve
- *Laik kuramlarýn uygulanmasýný içermelidir.

Türkiye’nin Ulusal Hedefi:
“Türkiye Büyük Millet Meclisi ve hükümetinin milletten aldýðý yön ,tam baðýmsýzlýk ve kayýtsýz þartsýz milli hakimiyet umdelerine dayanarak memleketi mamur etmek ve milleti zengin, müreffeh ve mesut etmekten ibarettir.” (Gazi Mustafa Kemal’in, Türkiye (Ýzmir) Ýktisat Kongresi,Açýlýþ Konuþmasýndan. 17 Þubat 1923

TBMM Hükümeti düzeninin egemen olduðu bu dönemdeki bu hedefi Atatürk, Bakanlar Kurulunun kurulmasýyla kýsaca “Çaðdaþ uygarlýk düzeyine ulaþmak” olarak yeniden belirlemiþtir. Aradan geçen süre içerisinde maalesef halkýn gelir katmanlarýnýn tam olarak ortadan kaldýrýlamadýðý dikkate alýnarak ulusal hedefimiz “Halkýn gelir katmanlarýný yok edip yaþam düzeyini yükselterek çaðdaþ uygarlýða ulaþmaktýr.” olarak belirlenebilir.

Türkiye’nin Ulusal Gücü:
Ekonomik, Politik, Askeri, Sosyal, Kültürel, Bilimsel, Teknolojik v.b. unsurlardan oluþan ulusal güç, bu unsurlar arasýndaki uyum, iliþki ve dengeyi dikkate alarak geliþtirilecektir.

Türkiye’nin Ulusal Stratejisi:
Ülke birlik ve beraberliðini korumak; ulusal gücünün temel unsurlarý olan ekonomik, politik, sosyal, kültürel, askeri, teknolojik ve bilimsel v.b. unsurlarýný geliþtirmek; baðýmsýzlýða ve ulus-devlet anlayýþýna baðlý ve Avrasya’da bölgesel bir güç olmayý önemseyen bir dýþ politika uygulamak; yönetimin temel unsurlarý olan yasama, yargý ve yürütme arasýnda uyum, iliþki ve dengeyi öngören demokratik bir yöntemi benimseyip ulusal ideoloji etrafýnda birleþerek, kamu oyunun isteklerinin yönetime yansýmasýný --Demokratikleþmeyi- saðlamak; halkýný katmanlara ayýrmadan onun yaþam düzeyini Ulusal Hedefimiz olan bilgi çaðýnýn düzeyine çýkarmaktýr.

Türkiye’nin Ulusal Güvenlik Politikasý:
Türk Ulusal Gücünün, Türk Ulusal Stratejisi-Uygulama yöntemi ile, Ulusal Hedefe ulaþmasý için dengeli, uyumlu ve ulusal bir güvenlik politikasý uygulayacaktýr.

CHP yukarýdaki örnekte belirtilen esaslarý benimseyerek bir taraftan bunlarýn kamu oyunun malý olmasý için çabalarken, diðer yandan da kurumunu, yeniden hazýrlayacaðý bir tüzükle yeniden yapýlandýracaktýr. Bu yapýlandýrmada en önemli unsuru Demokratik yapýnýn saðlanmasý oluþturacaktýr.

Önümüzdeki yýl yapýlacak seçimleri dahi hedef alan bir YENÝ-YAP giriþimi için vaktin yeterli olduðu söylenemez. CHP, yabancý yazarlarýn dahi ortaya koyduðu çok üzücü durumdan kurtulmak için þimdiden YENÝ-YAP giriþimini baþlatmalýdýr.


Sedat Ýlhan

17.05.2010

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
24 Mayýs 2010 10:36

ÝSMAÝL HAKKI ATILGAN

Sayýn hocam!

Açýkca söylemeliyim ki YENÝ-YAP modelinizden bir vatandaþ olarak hiç birþey anlayamadým.

Atatürk döneminden sonra, özellikle kalkýnmanýn KAPÝTALÝST ekonomiyle saðlanacaðý temeli üzerinde inþa edilmeðe çalýþýlan bir ülkede (altý ok)'un hepsinin benimsenmesi ve devam ettirilmeðe çalýþýlmasý beklenemezdi. Devlet eliyle kapitalist çýkarma çabasý yanýnda, baskýcý oligarþik bürokrasi uygulamalarý doðaldýr. Nitekim bu yapý okadar kemikleþti ki kendine dokundurtmuyor. Bunu yaparken de maalesef 1930'larýn anlayýþýyla kabuðunu yine o ATATÜRK ilkelerini maskeleyerek kalýnlaþtýrýyor.

Çaðdaþ muasýr medeniyet ve refah seviyesine devletçi bir yapý ile, vatandaþýn devlet için var olduðu anlayýþý ile günümüz iletiþim ve globalleþme þartlarýnda gitmek mümkün mü?

Benim görebildiðim kadarýyla CHP'de yapýlan operasyon, tepedekinin yumuþak baþlý demokrat görüntüsünün yanýnda, yönetimde beceriksiz devletçi ulusalcýlarýn gittiði, yerine daha kemikleþmiþ devletçi oligarþi yanlýlarýnýn geldiði açýkça görülmektedir.

Anlýyabildiðim kadarýyla sizin (yeni yap) dediðiniz model böyle bir yapý gösteriyor. Zaten kurultayda gösterilen slaytlar, sloganlar, parti meclisine giren kiþilerin anlayýþlarý, derin devleti aklayan yaklaþýmlardýr.

Artýk Türk halký ne o eski halk, ne de dünya konjöktörü o soðuk savaþ koþullarýnda.

Anayasa deðiþikliðine hayýr diyecek mi bu yeniler. Hala (ergenokon) soruþturmasýný savunup sulandýracaklar mý? Demokratik açýlým ve etnik kültürlere sahip çýkýp birleþtirici olacaklar mý?

Hocam iþin NET tarafý burasý; ben bunun çok kýsa zamanda açýða çýkacaðýna inanýyorum.

Bu yapýlan operasyon, REFERANDUM'u (hayýr)a çevirme operasyonudur. Oligarþinin ve TRÖST MEDYANIN gayreti bunun içindir. CHP ve halk, gelecek, bunlarýn umurunda bile deðildir.

YAÞAYACAÐIZ, GÖRECEÐÝZ.


Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.