Kedi ve köpeklerde iç ve dış paraziter kontrol niye önemlidir?
29 Mart 2009 13:25 / 2202 kez okundu!
Kedi ve köpeklerde hayati tehlike yaratabilen, hayatlarını kaybettirebilecek enfeksiyonlara sebebiyet veren mikroskobik ve gözle görülebilir canlılardır parazitler. Benim kedim ya da köpeğimin dışarıyla bağlantısı yok, ben dikkat ediyorum gibi bahanelerle paraziter korunmayı lütfen aksatmayalım.
3 grupta bulunan (cestod, trematod ve nematod) parazitler kancalı kurtlar, şeritler gibi aileler içerir. Önemli olan özellikle kedi ve köpeklerimizde evimize ya da bahçemize aldığımızdan itibaren paraziter kontrolu elden bırakmamız, devam etmemiz hem ufaklığımız için hemde bizim sağlımız için önemlidir.
Özellikle aşılama öncesi ve aşılama takibinde paraziter uygulamalar kedi ve köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlü halde tutacak, aşının bağışıklık sağlama gücünü yükseltecek, parazitlerden meydana gelecek problemlere karşı korumuş, güvende ve mutlu şekilde yaşantısına devam etmiş olurlar.
Paraziter enfestasyon yavru kedi ve köpeklerde başlangıçta karın şişkinliği, ishal, öksürük, kötü ağız kokusu ve gaz çıkışıyla kendini gösterecek, zamanında Veteriner Hekim tarafından müdahale edilmediğinde yavruyu kaybetmenize sebep olacaktır. Bu gibi olumsuzlukları engellemek amacıyla kedi ve köpeklerimizde rutin paraziter kontrolu Veteriner Hekim’imizin belirlediği şekilde devam ettirmeniz gereklidir.
Parazitlerin diğer bir problemi konakladığı canlının gıda ve vücudundan faydalanmasıdır.Bu durum özellikle yavrularda gelişim geriliği, hastalıklara karşı dirençsizlik, kötü tüy yapısı gibi sonuçlarla sonlanır.
Parazitler yerleşim olarak sadece mide-barsak sistemi değil özellikle kalp,idrar kesesi gibi organlara yerleşerek bu organların ve dolaylı olarakta sistemlerin dengesini bozmakta ve problemlere yol açabilmekte ve sistemlerin yetmezlikleri ortaya çıkabilmektedir.
Dış parazitler bazı iç parazitleri taşımaları,enfeksiyonlara taşıyıcılık yapmaları, özellikle kan emmeleri bu esnada kedi ve köpeklerde aneminin gelişmesi, allerjilerin gözlenmesi gibi problemleri beraberinde getirir.
Pireler gelişimleri için kedi ve köpeklerden kan emerek beslenirler.Kan emmeleri ile kan kayıplarına, bazı parazitelre taşıyıcılı etmeleri ve özellikle kan emdikleri ısırık yerlerinde pire allerjilerine sebep olmaktadırlar.
Keneler kan emmeleri yanında özellikle bir takım enfeksiyonları bulaştırarak canlının hayatına malolacak sonuçlar doğurabilir. Pirelerde olduğu gibi kenelerin beslendiği noktalarda irritasyona bağlı olarak deri üzerinde enfeksiyonlar oluşabilmektir.
Kenelerden kaynaklanan Borreliosis (Lyme), Babessios gibi enfeksiyonları taşmaktadırlar.
Keneler kan emmeleri esnasında bir çeşit neuro-toksin üreterek felce sebep olurlar.
Böyle bir durumda zaman geçirmeden Veteriner Hekim’inize ulaşmanız gerekmektedir.
Veterier Hekiminizle sürekli diyalog halinde olun. Özellikle iç ve dış parazit korunma yollarına Veteriner Hekim’inizin tavsiyelerine uyun. Veteriner Hekim’inizin önerdiği ürünleri kullanın.
Periyodik olarak iç ve dış paraziter kontrol yapılmayan petlerde yukarıda anlattığımız problemlerin görülme ihtimali çok yüksektir. Korumak her zaman tedaviden daha ekonomiktir ve periyodik olarak iç ve dış paraziter koruması yapılan petler bizimle daha uzun süre mutlu şekilde sağlıklı yaşamlarına devam ederler.
İyi haftalar dileğiyle…
29.03.2009