Amed asla unutmaz!
18 Kasým 2013 22:03 / 1208 kez okundu!
Sahi Ahmet Kaya ne için ölmüþtü ki! Eðer Þivan Perver’le, Ýbrahim Tatlýses’le Kürdi siyaset yapma becerisini gösterebiliyor idiyseniz, Ahmet Kaya’nýn ölümüne neden sebep oldunuz!
Kürt halkýnýn kimliði ile müsemma þehirler içinde, hiçbiri, bütün tarih boyunca Dîyarbekir / Amed þehri kadar aðýr yük altýnda deðildir, kalmamýþtýr. Bütün yüküne / yükümlülüðüne raðmen bana mýsýn dememiþ, erinmemiþ þehirdir kadim Amida.
Ýþte yine üzerindeki yeni bir iþyükünün arifesinde…
Siz bu yazýyý okuduðunuzda Güney Fransa’nýn Toulon Edebiyat Festivalinde olacaðým. Diyarbekir’in aðýr konuklarýnýn kentteki icraatlarýnýn yansýyýþýnýn izlenimlerini yazmamý isteyen medya kuruluþlarýna, maalesef bir þeyler yazamýyorum. Hoþ yazmasam da üç aþaðý beþ yukarý yaþanacaklarý tahmin etmem sürpriz sayýlmamalý.
1870’lerden bu yana Irak Kürdistan’ýndaki siyasal, sosyal mücadelenin bayraktarlýðýný yürüten Barzani ailesinin þu an lideri olan þahsiyeti “Kak Mesut Barzani” dünya yüzündeki bütün Kürtlerin kalbi, kâbesi olan Amed’e, Diyarbekir’e geliyor. Hem de çözüm, barýþ, birlikte yaþama süreci diyen, ama atmasý muhtemel adýmlarý atmakta hayli pasif davranan bir muhafazakâr muktedirin devlet konuðu olarak.
Üstelik yanýna bir zamanlarýn çok popüler sanatçýsý Þivan Perver’i de alarak geliyor.
Ankara merkezli siyasetin dara düþtükçe tutunduðu iþtir Diyarbekir’e gelip, Diyarbekir ve Kürt halký üzerinden sisteme dair kelam etmek. Süleyman Demirel, Erdal Ýnönü, Tansu Çiller, Mesut Yýlmaz, Bülent Ecevit ve defalarca Recep Tayyip Erdoðan’dan paketler, sözler ve daha neler!
Ama ne tuhaf durumdur ki; Kürt Meselesinin siyasal çözümü, ya da çözümsüzlüðü hâla olanca hantallýðý ile orta yerde duruyor. Sanki siyaset zamana yayarak ölmeye yatýrmaya çalýþýyor meseleyi. Eðer niyet bu olmasaydý, çözüm üretmek niyetiyle Kürtlerin siyasal kâbesine gelen bir muktedir, Kürdün siyasal muhataplarýyla diyalog kurmanýn hesabýný, kitabýný yapardý.
Sayýn Mesut Barzani’yi yerel genel seçimler arifesinde bir dizi açýlýþ ve düðün dernek programýna tanýklýk etsin diye Amed’e davet etmek anlaþýlýr bir iþtir. Kak Mesut’un davete icabet etmesi de anlaþýlýr bir hâldir. Ama bu ikili iliþkinin gerçek manada anlaþýlýr olabilmesinin yolu Kürt özgürlük mücadelesinin siyasal aktörlerinin de bu diyalog mekanizmasýna dahli ile mümkün olabilirdi. Aslýnda açýk konuþmak gerekirse bu müdahilliðin pratik altyapýsý da bizzat muktedirce tahrip edilmiþti zaten. Seçimler öncesi açýlýþlarýn gerekçelendirilmesi ve siyaseten Suriye Kürdistaný üzerinden sert kamplaþmalarýn yaþanmasý orta yerde duruyorken, Sayýn Barzani’nin daveti baþlýbaþýna muhatapla iliþkinin önünde engel olarak duruyor(du).
Bu saatten sonra Diyarbekir’de ne konuþulursa konuþulsun, hangi söylenmemiþ sözler söylenirse söylensin ve hangi vaatlerde bulunulursa bulunulsun, Kürt siyasal iradesi tarafýndan zerre kadar kýymeti harbiyesi olmaz. Kürdün siyasal temsiliyeti ciddiye ve dikkate alýnmaz ise, Kürt Halký da böylesine bir verili duruma itibar etmez, bu böyle biline. Çünkü Kürt Meselesinin Demokratik Siyasal Çözüm Meselesi gündelik siyasete kurban edilemeyecek kadar mühim ve manidar bir mesele.
Ýktidar, sanatçý kimliðiyle belki söyleyecek þarkýsý olabilen, ama siyaseten Kürdün nazarýnda artýk etkisiz ve silik kalan figürlerle itibar kazanamaz.
Baþbakan’ýn, Kak Mesut’un Þivanlý Ýbolu Kürtçe dozu muhtemelen hayli yüksek konserli muhabbeti Diyarbekir’de terennüm edildiðinde ben çok uzaklarda Fransa’nýn Toulon þehrinde konuþuyor olacaðým. Konuþuyor olacak ve diyeceðim ki; Bugün 16 Kasým 2013. Ahmet Kaya’nýn tam 13 yýl önce bir Kürtçe parça okuyacaðým dediði için linç yaþatýldýðý ve soluðu Paris’te alýp oradan öte yakaya göçtüðü günün yýldönümünde Fransýz okurlara sesleniyor olacaðým.
Sahi Ahmet Kaya ne için ölmüþtü ki! Eðer Þivan Perver’le, Ýbrahim Tatlýses’le Kürdi siyaset yapma becerisini gösterebiliyor idiyseniz, Ahmet Kaya’nýn ölümüne neden sebep oldunuz!
Þeyhmus DÝKEN
16.11.2013