Barýþ, Sahi Kimin Emaneti!

09 Ekim 2011 13:37 / 1214 kez okundu!

 


Hasan Cemal’in kitabý Barýþa Emanet Olun, “Yaþamak için acý çeken, Çukurca’nýn Kavuþak köyünden Hýzu Teyze’ye” ithafla baþlýyor. Hýzu Teyze diyor ki; “Yaz Evlat, Biz Barýþa Susamýþýz. Daðdaki Gerilla da, Asker de bizim çocuklarýmýz. Barýþ’a sahip çýkýn, mahkûmlarý affedin!”


"Yürek gelin bohçasý deðil.
Ortaya saçacaðýn, herkeslere gösterebileceðin bir bohça deðil ki yürek..."

Rojbin Tugan'ýn söyleþisinden alýntýlayan Hasan Cemal*

Hasan Cemal efsunlu ve sihirli bir þahsiyet ve kalem. En baþýndan söylemek gerekir ki; kimi "kalemþorlar" gibi aydýn duruþu ve kalemi ortalýðý bulandýrmýyor. Bulanýk suda balýk da avlamýyor. Deðil mi ki; gazeteci kimliðiyle Kandil yolunda iken, soruyor rehberi kendisine;

"Hasan Abi, çözüme mi çalýþýyorsun, gazeteye mi?"

Yanýt Hasan Cemal'e yakýþandýr: "Her ikisine de... Barýþa da, gazeteye de..."

Bir Ekim'de, Barýþ ve Demokrasi Partili (BDP) Blok vekillerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) "ertelenmiþ" yeminlerinin eli kulaklarda iken yeni bir KCK (Kürdistan Topluluklar Birliði) operasyonuyla ortalýðýn karýþtýðý anda zamanlamasý mükemmel oldu Hasan Cemal'in adeta "Kürtler Ýki" diyebileceðimiz "Barýþa Emanet Olun" kitabý.

Bazen böylesine karamsarlýk ruhu aþýlanmaya çalýþýlan ortamlarda, kardeþ gözaltýndayken garip bir ruh haliyle umudun sihirli büyüsünün rengini insan teki kitaplarda arayabiliyor.

Hasan Cemal'in Kürtler kitabý yerinden yurdundan edilmiþ ve þehrin kenar semtlerinden birinde ikamete mecbur kalmýþ, gelecek konusunda artýk hiçbir beklentisi kalmamýþ boþ gözlerle hayata, dünyaya bakan "Rugan Pabuçlu Ali Dayý"ya ithaf edilmiþti.

"Barýþa Emanet Olun" ise bunca yýlýn siyasal keþmekeþi içinde artýk bir þeyler talep etmeyi siyaseten dillendirmeyi düþünebilen yine bir zorunlu göç maðduru kadýna ithafla baþlýyor: "Yaþamak için acý çeken, Çukurca'nýn Kavuþak köyünden Hýzu Teyze'ye"...

Hakkâri'nin en yoksul kenar mahallesindeki bir gecekondusuna mecburen göç edenlerden Hýzu Teyze diyor ki; "Yaz Evlat, Biz Barýþa Susamýþýz. Daðdaki Gerilla da, Asker de bizim çocuklarýmýz. Barýþ'a sahip çýkýn, mahkûmlarý affedin!"

Adý, üslubu ve zamanlamasý mükemmel bir kitap; Barýþ'a Emanet Olun.

Yeni mahkûmlar kurgulamak üzere bina edilen güvenlik eksenli siyasal tercihlere; edebiyatýn, kalemin naif diliyle; adeta sorgulayýp da "meðer ne çok zindaný varmýþ bu ülkenin" diyerek yeni zindanlar yaratmanýn ne denli zulümkâr bir beyhude çaba olacaðýnýn nasihatlerinde bulunan bir kitap ayný zamanda Hasan Cemal'in kitabý.

Devletin olanca acýmasýzlýðýný bütün güçlerini kullanarak "devlet dersinden" sýnýf geçmeyi kendine yakýþtýranlar, kullandýklarý yöntemlerin dýþýnda belki de pek alýþkýn olmadýklarý baþka dilden söylemler geliþtiren ayrý bir üslubun da olabileceðini öðrenmeliler/öðrenecekler Hasan Cemal ve onun gibilerin metinlerinden...

Kitabýn kapaðýna rengârenk Kürt iþi puþiler, sayfalarýnýn her satýrýna ise barýþ sýzmýþ. Kimi kitaplar vardýr ki; kapaðýna bakar sarmalanýrsýnýz. Ýsmi de örtüþmüþse daha bir sizden olur kitap.

Barýþa Emanet Olun'un ismi ve görselliði kitabýn yarýsý. Dizin bölümünde kitapta geçen özel isimlerin sayfa numarasý ile birlikte dökümü var. Rekor, Abdullah Öcalan'da, 136 kez ismi geçmiþ kitabýn sayfalarýnda.

Galiba mavi göðü kaplayan toz bulutu içinde her zamankinden çok daha fazla Barýþ demeye ihtiyacýmýz var.

Tabi inancýnýz kaldýysa eðer, kitapta adý geçen analarýn hatýrýna "Barýþ'a" emanet edeceklerimizin yüzü suyu hürmetine barýþ'a sahip çýkmak gerek. Yoksa iþimiz hayli zor bu toz duman ve telefat içinde... (ÞD/IC)

* Cemal, Hasan. Barýþa Emanet Olun. Ekim 2011 Everest Yayýnlarý, Ýstanbul


Þeyhmus DÝKEN

08.10.2011

Son Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2011 14:33

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.