Cumhur sahiden Baþkan'ýný seçti mi?
16 Aðustos 2014 23:45 / 1157 kez okundu!
Demirtaþ seçimden cumhurbaþkaný olarak çýkamayacaðýný biliyordu, o halde her bir þeyi en üst perdeden halklara anlatýlmalýydý. Muradýna eren potansiyel “Baþkan”ýn ise iþi hiç kolay deðil. Artýk karþýsýnda demokrasi deneyimi sahibi bir güç var ülkede.
Doksan yýllýk cumhuriyet tarihinde ülke kayýtlarýna 12. cumhurbaþkanlýðý seçimleri olarak geçen 2014 seçimleri gerçekten ilginç bir seçim oldu.
Henüz anayasa deðiþikliði yapýlmamýþ olmasýna raðmen adaylardan kazanma ihtimali yüksek olan ve sonuçta da kazanan aday Recep Tayyip Erdoðan hiçbir hâl ve þart altýnda “cumhurbaþkanlýðý” adýný telaffuz etmedi. Daha seçilmeden tek adamlýða soyunan ve ülkeyi de böylesine bir yapýya hazýrlayan bir üslup sergiledi. Her yerde “Baþkan”lýk arzusunu dillendirdi. Öylesine bir baþkanlýk ki, parlamenter sistemin olmazlarýndan olan bakanlar kurulu ve baþbakanlýk makamlarýnýn da görev ve yetkilerini üstlenecek bir baþkanlýk sistemine doðru gidildiðinin ön haberi gibiydi Erdoðan’ýn seçim takvimi.
Diðer iki aday Ýhsanoðlu ve Demirtaþ ise daha çok sistem ve yasalar çerçevesinde hali hazýr cumhurbaþkanlýðý yapýsýyla çatýþmayan ama içeriðini kendilerinin siyaseten dolduracaðý bir cumhurbaþkanlýðý modelini kampanya süresince paylaþtýlar.
Ekmeleddin Ýhsanoðlu’nun modeli bugüne kadarki sistem yapýlanmasýný sürdürecek bir modele iþaret ederken; Demirtaþ daha çok halkla birlikte cumhurbaþkanlýðý yapacak ve halka mesafeli durmayacak alternatif bir cumhurbaþkanlýðý modelinin mümkünatýndan söz ediyordu.
Ekmeleddin Ýhsanoðlu, adý sosyal demokrat olmakla birlikte artýk solluðu kalmamýþ Cumhuriyet Halk Partisi ile ýrkçýlýk ve faþistlikle yarýþan ve sol sosla harmanlanmýþ kimi yapýlarla kucaklaþarak daha iþin baþýnda “olmayacak duaya âmin” diyen bir kaybýn þeceresini tuttuklarýnýn farkýndaydýlar. Ýlk turda sonuç alamayacaklarýný biliyorlardý ve belki ikinci turda bir umut deme derdindeydiler.
Selahattin Demirtaþ ve Halklarýn Demokrasi Partisi, Türkiye ve Kürdistan halklarýna yaþanmamýþ bir seçim kampanyasý armaðan ettiler. Sunumu ve seviyesi hayli yüksek, konuþmalarý bir bütünlük içinde dillendirilen, ötekileþtirilenlerin, zulüm altýnda inleyenlerin sesini gür bir söylemle çýkarmaya yeltenen bir kampanyaydý Demirtaþ’ýn seçim çalýþmalarý. Evet, Demirtaþ Türkiye’nin bugünkü siyasal yapýsý içinde böylesine bir seçimden cumhurbaþkaný olarak çýkamayacaðýný çok iyi biliyordu. Ama hedefi iki noktaya endekslemiþti.
Birincisi, madem ortada böylesine önemli bir seçim vardý, o halde en üst perdeden bugüne kadar söylenmiþ ve yazýlmýþ olanlar da dâhil her bir þey halklara anlatýlmalýydý. Halklar bu ülkede böylesine cesaretle söz söyleyen siyasal örgütlülüklerin de var olduðu gerçeðinden hareketle kendi özgüçlerine güvenmek gerektiðini sýradan ve basit oylarýyla ve mütevazý destekleriyle hissetmeli / hissettirmeliydiler.
Ýkincisi ve en az birincisi kadar önemli olan; sistemin koyduðu yüzde onluk seçim barajý halklarýn oyu ile pekâlâ alaþaðý edilip çöpe atýlabilirdi.
Bunlar baþarýldý. Sahiden, gelecekte 2014 Cumhurbaþkanlýðý seçimleri konuþulurken ve analizler yapýlýrken bu farkýndalýk ayrý bir yere oturtulacak. Yani 2014 öncesi ve sonrasý diyerek!
Gücüne güveneceksin. “Oyumu vermek isterim ama baraj engeli var, boþa gidecek” demeyeceksin. Hayýr, boþa gitmeyecek yeter ki sen gücünün farkýnda ol ve gücüne muktedir ol. Mazlumun ahý indirir þahý misali.
Muradýna eren ve tahtýna tez zamanda oturacak olan potansiyel “Baþkan”a gelince!
Onun iþinin pek de kolay olmayabileceðini þimdiden söylemek müneccim olmayý gerektirmiyor.
Kürt siyasi muhalefetinin baþý çekerek örgütlediði muhteþem bir örgütlü güç ve en önemlisi demokrasi deneyimi sahibi bir güç var artýk Türkiye’de ve Kürdistan’da. Dünya da bu gücün farkýnda!
Ýktidardaki muktedirin ise sicili pek temiz deðil! Sicil testinden geçmemiþ, çokça tökezlemiþ ve “Ýktidar kirletir, mutlak iktidar mutlaka kirletir” sözünü doðrulatan kirli uygulamalarý var arkasýnda.
Çok beklemeyeceðiz ve tez zamanda sonuçlarý göreceðiz. “Baþkan”ý hayli zor günler bekliyor. Bugüne kadar “kapalý kapýlar ardýnda” yapýlmasýný cumhurbaþkanlýðý seçimleri sonrasýna ertelediði bütün meselelerin çözümü artýk köþkün kapýsýnda, hatta masasýnda.
“Cumhur”un belki de çok farkýnda olmadan bir “sihir”in cazibesine kapýlarak sandýktan çýkardýðý “Baþkan” bakalým kartlarýný nasýl oynayacak.
Þeyhmus DÝKEN
16.08.2014, Diyarbekir