Diyarbakýr TÜYAP Kitap Fuarý kapanýyor (mu)?

21 Eylül 2014 15:52 / 1252 kez okundu!

 

 

Amed Kürdistan coðrafyasýna yönelik bir kitap fuarý düzenlemek konusunda çaresiz deðil. TÜYAP’a mahkûm da deðil. Ama mesele bu deðil.

TÜYAP Diyarbakýr’da beþ yýldýr Kitap Fuarý düzenliyor. Diyarbakýr Ticaret ve Sanayi Odasý ile 2008 yýlýnda yaptýðý protokol gereði on yýl süreyle ilk dört yýl içinde her yýl deðiþik konu baþlýklarý altýnda 14 fuar yapmakla yükümlü TÜYAP

2010 yýlýndan bu yana her yýl Mayýs ayýnýn üçüncü haftasýnda düzenlenen Diyarbakýr TÜYAP Kitap Fuarý turnikelerden geçen sayý dikkate alýndýðýnda ortalama yüzbin kitap okurunu buluyor. Ýlk iki yýlýn deðerlendirmelerini aldýðýmýzda “sonucun gayet iyi olduðunu ve Diyarbakýr kitap fuarýnýn rüþtünü ispatladýðýný hatta iki yýl içinde yýllardýr fuar yapýlan kimi illerden daha iyi durumda olunduðu” beyan edilmiþti.

Üstelik fuar alaný kente yedi kilometre uzaktý ve mevsim olarak da sýcak denebilecek bir tarihe denk düþüyordu. Buna raðmen kitap okurlarý ilgiyi eksik etmiyordu.

Ortalama üçyüz yazar, 120 yayýnevi ve altmýþ dolayýnda söyleþi ve oturumun yapýldýðý fuarda imzalar ve sergiler de düzenleniyordu.

TÜYAP Diyarbakýr kitap fuarlarýnýn ayýrt edici bir özelliði de þuydu ki, anonslar, fuar programlarý, söyleþiler hepsi iki dilli olarak Kürtçe ve Türkçe yapýlýyordu. Kürt yayýnevleri fuara özel çok yeni kitaplarla okur karþýsýna çýkýyorlar. Kürdistan’dan kýsmen fuarýn etkisiyle her yýl ilk kitaplarýyla yeni yazarlar da okuruna merhaba diyordu.

Ve en önemlisi týpký yurt dýþýndaki kitap fuarlarýnda yaþanan profesyonel buluþmalarý gibi Türk ve Kürt yayýnevleri arasýnda yazar, çevirmen ve yayýncý buluþmalarýna da, fuar evsahipliði yapýyordu. Ve her þeyden önemlisi TÜYAP Diyarbakýr Kitap Fuarlarý Diyarbakýr’da yapýlan diðer bütün fuarlarýn aksine Kürt coðrafyasýna yönelik entelektüel bir buluþmaya da ev sahipliði yapýyordu.

Eylül ayýnýn ilk haftasýnda öðrendik ki, TÜYAP Diyarbakýr kitap fuarý 2015 yýlýnda yapýlmayacak. Onun yerine 2015’te ilk kez Samsun’da fuar yapýlacak. Diyarbakýr’da ise 2016 yýlýnda bir kez daha fuar yapýlacak ve onun sonuçlarýna göre iki yýlda bir, ya da hepten yapýlýp yapýlmamaya karar verilecekmiþ.

Doðrusu bu konu ile ilgili haber üzerine ve özel sohbetlerde de Diyarbakýr’da fuar düzenlenmesini bir “sosyal sorumluluk” olarak deðerlendiren TÜYAP Kitap fuarlarý sorumlularýndan Sayýn Deniz Kavukçuoðlu’ndan TÜYAP’ýn bu kararýna bir yazar olarak muhalefet beklerdim.

TÜYAP’a göre katýlýmcý yayýnevleri þikâyet ediyorlarmýþ. Konu üzerine konuþtuðum birkaç yayýnevi “bu karar verilirken bize sorulmadý” diyorlar. Belki birkaç büyük yayýnevi bekledikleri satýþý bulamadýklarý için katýlmak istemediklerini, ama kararýn TÜYAP tarafýndan verilmesinin uygun olacaðýný düþünmüþ olabilirler. Ama sosyal sorumluluk söz konusu ise sonuç böyle mi olmalýydý!

Koþu atýnýn teri soðudu mu onu bir daha ayný heyecan ve istekle koþturmanýz ayný sonucu almanýz çok zor. Bu sebeple diyelim ki fuar iki yýlda bir yapýldý! Bu sahiden Diyarbakýr için çok uzun bir tarih ve TÜYAP’ýn uygulamasýnda da böyle bir iþ yok, bildiðim kadarýyla.

Burada yapýlacak olan þudur. TÜYAP bu kararýný yeniden gözden geçirmek durumunda. Eðer yayýnevleri katýlýmcý masraflarý konusunda, stant kirasý, konaklama, yeme içme ve seyahat giderleri ile ilgili olarak þikâyet ediyorlarsa bunlar yeniden deðerlendirilmeli. Sosyal sorumluluðun kanýmca gereði budur. Fuarý bir nevi kapatmakla eþ anlamlý iki yýla yaymak çözüm olmamalý!

Ticaret ve Sanayi Odasý ile Diyarbakýr Büyükþehir Belediyesi TÜYAP Fuarlar Koordinatörlüðü ile görüþecekler. Umarým karar deðiþir. Diyarbakýr Büyükþehir Belediyesi Eþbaþkaný Fýrat Anlý ve Ticaret, Sanayi Odasý Baþkaný Ahmet Sayar ile yaptýðým görüþmelerde bu düþüncelerini paylaþtýlar.

Son bir söz þu olmalý kanýmca! Elbette Diyarbakýr yani Amed bu kentte kitap fuarý, üstelik Kürdistan coðrafyasýna yönelik bir kitap fuarý düzenlemek konusunda çaresiz ve yetersiz deðildir. Hem TÜYAP’a mecbur ve mahkûm da deðildir. Sonuç da TÜYAP ticari bir kuruluþtur. Diyarbakýr, kendi fuarýný / fuarlarýný geçmiþ deneyimlerinden dolayý yapabilecek örgütlenmelere ve organizasyonlara da sahiptir. Kültür sanat festivalleri, edebiyat, sinema tiyatro günleri yýllarca yapýldý hem iyi de sonuçlar alýndý.

Ama mesele bu deðil. Eðer bu ülkede Kürtler, Türkler ez cümle Halklar birlikte yaþayacaksa ayrýþtýrmayý tetikleyen politikalar yerine, birbirlerinin dilini, kalemini, kültürünü, kelamýný anlayacak birlikte kotarýlmýþ iþlere ihtiyaç var. Yoksa Kürtler fuarýn alasýný yapar kendi dilinde de yapar. Dost olan Türk yayýnevleri Kürtle birlikte olduðunu teyit için de yine Amed þehrine gelir. TÜYAP da Ýstanbul’da, Kürdün fuara ilgisini bekler.

TÜYAP Diyarbakýr Kitap Fuarlarýnýn dört yýldýr gönüllü emekçisi gibi destek verdim kendilerine! Bu asýl benim memleketim ve halkým nedeniyle bir de yazar sorumluluðum açýsýndan asýl “sosyal sorumluluk”tu. Bu sebeple TÜYAP”taki arkadaþlar biraz sert olan bu yazýma kýzabilirler. Olsun kýzsýnlar, dost acý söyler ve duygusal da olsa doðru söyler. Kararýnýzý bir kez daha düþünüp yeniden deðerlendirin TÜYAP’taki dostlar derim... 

 

Þeyhmus DÝKEN

20.09.2014, Diyarbekir

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.