Güneþi avuçlamak
22 Aralýk 2012 01:25 / 1500 kez okundu!
AHMET GÜNEÞTEKÝN'DEN "YÜZLEÞME"
Doðup büyüdüðü coðrafyasýnýn kaynaðýný resmine yansýtýrken geldiði yerin acýsýný, muktedire sanatýn görsel ve hafýza diliyle yeniden ve özgün üslubuyla bir kez daha hatýrlatan bir resim ve sergi Ahmet Güneþtekin'in Yüzleþme'si.
Ahmet Güneþtekin ile yolum bir televizyon kanalý için haftalýk olarak çektiði "Güneþin Ýzinde" programýnýn Diyarbakýr güneþinin hikâyesini çekmek üzere Diyarbakýr'a geldiði tarihlerde kesiþmiþti. Daha önce de kendisi ile gýyabýnda tanýþýyordum. Ama yüzyüze görüþmemiz telefon muhabbetimiz üzerinden "Güneþin Ýzinden" programý vesilesiyle oldu. Ahmet, Mezopotamya ve Anadolu coðrafyasýný bir derviþ gibi gezip dolaþýyor; efsane ve hikâye avcýlýðý yapýyordu.
Diyarbakýr güneþi ile buluþmasý da benim kendisine aktardýðým bir "Kýrklar Hikâyesi" olan don'undan sýyrýlýp insanlaþan ve insan suretinde tarihi kadimden zeyl Dicle nehri kýyýsýnda þehrin sorunlarýný paylaþan ve çözüm arayan görünür hali bir kedi olan ama meþveret meclisinin bir üyesi olanlarýn hikâyesi üzerine olmuþtu. Dört gün boyunca þehri birlikte dolanmýþtýk. Sonunda Dîyarbekir hikâyesi olan Güneþin Ýzinde vücut bulmuþtu.
Üzerinden sanýrým sekiz yýl geçmiþ olmalý. O gün bugündür Ahmet Güneþtekin'i izlerim. Tabii yaptýðý iþler üzerinden. Ýfade edeyim ki; son sergisi "Yüzleþme"yi gezip görmeden önce hayli ses getiren namýný görsel basýndan izledim. Sonra Ýstanbul seyahatimde Tophande'deki Ýstanbul Modern-Antrepo 3'teki sergiyi görme fýrsatýný buldum. Bir günümün bütün öðlenden sonrasý dört bin metrekarelik kapalý alanda sergilenen Yüzleþme'yle geçti.
Yaþar Kemal Aðabeyin tabiriyle "usta bir ressam", belki de bu vurguya renklerin "guru"su kavramýný da eklemek hak teslimiyeti olur inancýndayým. "Guru" diyorum çünkü eski zamanlardan kalma renklerde ýsrar ederek modern zamanlarýn sunduklarýyla harmanlanan bir "farkýndalýk" hatta "farklýlýk" yaratýyor Ahmet Güneþtekin.
Renkler ve sesler üzerinden "kýþkýrtýcý" bir üslup sahibi ressam Güneþtekin. Resmine baktýðýnýzda hayal kurmanýn sýnýrlarýný epeyce zorlamaya meylettiren-kýþkýrtan, kýþkýrtýrken de mutlaka yalýn dengbêj seslerini içselleþtirmeyi arzuladýðýnýz bir ruh halinin resmi.
Ahþap ve taþ üzerinden tekniðini kendisi yaratan ve bu nedenle de özgünlüðünü hissettiren bir yeni resim sunuyor bizlere. Binler yýl evvelinden hikâyeleri, efsaneleri, mitleri ile eski zaman hikâye anlatýcýlarýnýn, dengbêjlerin efsunlu sesinde yer etmiþ ve kaftan kafa, çaðdan çaða akarak gelmiþ kadim topraklarýn mitolojisini anlatýyor.
Kürt Teþi'si ile yün eðiren Kürt kadýnlarýnýn dokuduðu envai türdeki renklerden oluþan çoraplarda, kilimlerde, cicimlerdeki renklerin ýþýðýndaki efsane derleyiciliði var Ahmet Güneþtekin'in resimlerinde. Kendisine ait olmayan ama bir gün kendisine ait olacaðý mekânlarla buluþacaðý yitik doðu seslerinin týlsýmý var resimlerde.
Bütün Mezopotamya hikâyeleri insan tekini mecburen "Güneþ" kültüyle buluþturur. Sabah gün doðumunda, akþam gün batýmýnda, hayat boyu biteviye günde iki kez yüzünü hava, toprak, su ve ateþ gibi kutsiyetleri olan Zerdüþt inancýndan bu yana güneþle buluþmaktan, yüzünü güneþe döndürerek hayata tutunmaktan yana tercih hakkýný kullananlarýn hikâyesinin resmi.
Yüzleþme sergisinde ve Ahmet Güneþtekin'in bütünüyle resim serencamýnda resmine baktýðýnýz her noktadan ayrý bir anlam farklýlýðýna hatta yer deðiþikliðine bakýþ katan bir çaðdaþ resimci görüyor karþýsýnda insan teki.
Sorgusuz, sualsiz ötelenen, reddedilen, yoksayýlan; tekçi mantýkla Türk kültürüne entegre edilmeye çalýþanlara inat bir gelenekten beslenen modern resmin ýsrarý var Ahmet Güneþtekin resminde.
Doðup büyüdüðü coðrafyasýnýn kaynaðýný, ruhunu resmine yansýtýrken geldiði yerin acýsýný, çektiklerini muktedire, zalime, zorbaya sanatýn görsel ve hafýza diliyle yeniden ve kendi özgün üslubuyla bir kez daha hatýrlatan, yüzleþtiren bir resim ve sergi Güneþtekin'in Yüzleþme'si...
* 30 Aralýk 2012'ye kadar sergiyi ziyaret etmek mümkün.
> Ahmet Güneþtekin ''Yüzleþme Sergisi'' Tanýtým Filmi
Þeyhmus DÝKEN
22.12.2012