Þimdi eðitimde hesap sorma zamaný
06 Nisan 2013 14:08 / 1129 kez okundu!
Üniversite sýnavýndaki Diyarbakýr’ýn 73, Van’ýn 77, “eniþte”nin þehri Siirt’in 68, Þýrnak’ýn 80, Hakkâri’nin 81. sýrada olmasý hiç mi vicdanýnýzý/vicdanlarýmýzý sýzlatmýyor?
Mart sonunda üniversite giriþ sýnavlarý yapýldý. Sýnav sonuçlarý gururla övünülen hýzla kamuoyu ile paylaþýldý. Genel olarak sonuçlara bakýldýðýnda, eðitim durumu açýsýndan ülkenin hali gözler önüne serildi. Tabi ki, mevcut durumu anlayanlar açýsýndan. Bireysel baþarý örneklerinden yola çýkarak okuma yapanlara doðal olarak söyleyecek sözümüz yok.
81 il üzerinden okuma yaptýðýmýzda konuyla ilgili ya da deðil herkesin, mevcut duruma göre, enine boyuna oturup düþünmesi gereken bir tablo çýkýyor ortaya.
Evet, baþat Kürt sorunu dâhil, sorunlarý epeyce yýldýr teferruatýyla bilen, ama bir türlü aklýn mantýðýn yoluyla deðil de tankla, topla, tüfekle, bombayla çözmeye; anýyla, þanýyla yemin etmiþ sonra da tökezlemiþ bir tuhaf yapý var orta yerde. Þimdi geç de olsa “Hadi barýþalým, bütün bu olan biteni olmamýþ varsayalým” demeye getiren bir tuhaf barýþ! Ýyi barýþalým, kan dökülmesin, analar aðlamasýn, hemfikiriz!
Peki, barýþalým da! Bu ülkede lise çaðýndaki çocuklarýmýzýn kendine gelecek çizerken okumak isteðinin pekiþmesine dair bir þeyler yapmanýn önünde sahi sizce hangi engel var? Sizlerin ilgisizliðinizden soruna duyarsýzlýðýnýzdan gayrý: Ey Cumhurbaþkaný, Baþbakan, Milli Eðitim Bakaný, illerin Milletvekilleri, Valiler, Milli Eðitim Müdürleri ve diðerleri.
Sonuçlara bakýp da kiminle konuþursanýz konuþun kendine göre bir mazeret dile getiriyor. Kolayý bu tabi! Oysa sonuç mazeretle geçiþtirilemeyecek kadar vahim.
Üniversite giriþ sýnav sonuçlarý açýsýndan 81 il sýralamasýna baktýðýmýzda 66. sýradan 81. sýraya kadarki illerin tümü Kürt illeri. Sýrasýyla; 66. sýradaki il Bitlis’ten baþlayarak, Batman, Siirt, Adýyaman, Iðdýr, Kars, Bingöl, Diyarbakýr, Aðrý, Muþ, Urfa, Van, Mardin, Ardahan, Þýrnak ve en sonuncu il Hakkâri.
Þimdi bu illerin, mesela Diyarbakýr’ýn 73. sýrada olmasýnýn periþanlýðýný Diyarbakýr’ýn Valisi, Milli Eðitim Müdürü, Milletvekilleri, siyasetçileri düþünmeyecekler mi? Ey göreve eðitimdeki baþarý grafikleri ile deðil de siyasal tercihleri, yandaþlýklarý nedeniyle paraþütle gelen her biri bilmem hangi cemaatin namdar müdürleri, hiç mi bu sonuçlara bakýp vicdanýnýz sýzlamýyor.
Altmýþlý, yetmiþli yýllarda öðrenciyken býrakýn kentin valisini, milli eðitim müdürünü; okul müdürleri ve öðretmenlerimiz sokakta caddede öðrencilerinin genel gidiþatýný bir baba, anne gibi izler, uyarýr, yerine göre sokak ortasýnda kulak çeker ve veliyle paylaþýrdý. Çünkü bilirdi ki öðrencisinin baþarýsý ayný zamanda kendi baþarýsýydý. Nerde sizde o sorumluluk, nerde sizde o vicdan.
Kentin kimi yerleri suça altyapý oluþturan bir sürü serseri yataðýna dönüþmüþ, sorumlu anne babalar çaresizce çocuklarýný o suç ortamlarý “kafe-bar” kisvesi altýndaki pislik yuvalarýndan kurtarmaya çalýþýyor, sizlerse sadece “suç oluþsun ondan sonra nasýl olsa müdahale ederiz” demekle yetiniyorsunuz! Bu mudur yöneticilik.
Kimse kalkýp da, savaþ halinden, büyük göçlerden, ekonomik zorluklardan, kalabalýk sýnýflardan, öðretmenlerin sürekli yer deðiþtirmesi ya da “eðitim emekçilerinin ekonomik problemlerinden” söz etmesin. Bunlar her zaman vardý. Aþýlmasý her daim mümkündü, kaynak ayrýlmadý, çözülmedi, amenna. Ama bu sorunlara raðmen sorumluluk sahibi yöneticilerin çabalarýyla katedebilecekleri yollar her zaman vardý ve hâla var. Çünkü ülke her zamankinden daha çok duyarlýlýða sahip ve sivil toplum diye bir çaba var en azýndan.
Yaþadýðým il ve coðrafya üzerinden okumayý sürdürüp öfkemi dizginlemeye çalýþarak bitireceðim.
Diyarbakýr, nasýl ekonomide en geri iller kategorisine, yani 73. sýraya geriletildiyse, eðitimde de üniversite giriþ sýnavlarýnda 73. sýraya düþürüldü. Bu genel baþarýsýzlýða raðmen; þimdi kimi devlet okullarý, aðýrlýklý olarak da özel okullar çýkacak ve billboardlara ilanlar verecek. “Türkiye’nin ve ilin bilmem kaçýncýsý bizim okuldan çýktý” diye bireysel baþarýlarý ile öðünecekler. Onlara bir diyeceðim yok. Devir pi-ar devri, tekil baþarý örneklerini ne kadar allayýp pullayýp satarsan, o kadar çok kazanýrsýn malum!
Ben bu þehrin sorumluluk sahibi Milli Eðitim Müdürü olsaydým… Evet ben bu þehrin sorumluluðunu bilen Milli Eðitim Müdürü olsaydým bu sonuçlar açýklandýðý gün basýn toplantýsý yapar müdürlükten istifa ederdim.
Vali olsam anýnda bakanla görüþür yapýlabilecekler üzerine þeffaf bir þekilde kafa yorardým.
Emniyet Müdürü olsam, evet Kürtçe dil kursuna yazýlýp Kürtçe öðrenmenin yeni dönemin trendi olduðunu ve “hanesine puan kazandýrdýðýný” bilmekle birlikte, polisi sokaða indirir kentteki potansiyel suç mahallerindeki mekânlarda gencecik çocuklarýn gün ortasýnda ya da gece karanlýðýnda ne iþi var onu sorgulardým.
Suç baronlarýnýn gençlere yönelik suç istismar cesaretini hangi güç odaklarýndan aldýklarýný o odaklarýn üzerine giderek sorgulardým.
Ben bu denli üst perdeden söylemler geliþtiren eðitim ve öðretim alanýnda örgütlü Eðitim-Sen ve diðerleri gibi sivil toplum örgütlerinin sorumlularýndan biri olsaydým; “eðitimdeki bu kötü sonuçtan, bu denli örgütlü olan bir kurum olarak, acaba benim ne suçum var” diye kendi örgütlü kurumsal yapým içinde ciddi bir sorgulama yapardým.
Hadi emniyeti, milli eðitimi, bilmem nesi, bu çocuklardan vazgeçmiþ diyelim.
Daða giden gitmiþ, gitmeyeni de demeye dilim varmýyor ama yine de diyeyim kentin suç mahallerindeki kurtlar sofrasý; serkeþi, esrarkeþi, hýrsýzý, kapkaççýsý, kadýn satýcýsý kapýp götürsün demeye getiriyorlar, bunu da anladýk. En azýndan ortaya çýkan sonuçlar bunu gösteriyor.
Peki, ey sorumluðunu siyasal anlamda bildiðini varsaydýðýmýz sivil toplum kuruluþlarý, siyasetçiler, aydýn, duyarlý, entelektüeller sizler ne diyorsunuz bu sonuçlara. Hala bu konuda çaba içerisine girmeye / girmenize / girmemize ihtiyaç yok mu sizce? Zamaný gelmedi mi?
Ha, ne dersiniz…
Diyarbakýr: Etno-kültürel ve siyasal anlamda marka þehir olmaya kendini layýk gören bir metropol þehir; hem ekonomik geliþm(mem)iþlik hem de eðitim baþarýsýzlýðýnda 73. sýraya düþerse siz o þehir için olumlu bir gelecek tahayyülünde bulunabilir misiniz?
Mesela üniversite sýnavýndaki Diyarbakýr’ýn 73, Van’ýn 77, “eniþte”nin þehri Siirt’in 68, Þýrnak’ýn 80, Hakkâri’nin 81. sýrada olmasý hiç mi vicdanýnýzý / vicdanlarýmýzý sýzlatmýyor.
Valla sizi bilmem ama beni ziyadesiyle rahatsýz ediyor olan biten. Ve benim vicdaným sýzlýyor. Çünkü ben babayým. Hem sadece kendi çocuklarýmýn mý babasýyým. Vallahi de billahi de deðil. Baþarýsýz addedilen iller sýralamasýndaki son 16 ilin bütün çocuklarýnýn da manevi babasýyým. Çocuklar deðil, yönetenler olarak sizler baþarýsýzsýnýz, bunu lütfen kabul edin ve gereðini yapýn.
Unutmayýn ki; anlýk baþarýnýn bedeli belki bir dönemlik mutluluktur. Ama baþarýsýzlýðýn bedeli koca bir ömür boyu aðýr bedellerle ödenecek mutsuzluktur. Hele hele bu mutsuzluk, bir kuþaðýn mahvýna mal oluyorsa!
Þeyhmus DÝKEN
06.04.2013