Sosyal medyada neyi, neden paylaşıyoruz? - Gürül Öğüt
17 Eylül 2013 00:32
Ipsos tarafından yapılan araştırma, sosyal medyada 10 temel amaçla paylaşımda bulunduğumuzu gösteriyor.
Pazar araştırmaları şirketi Ipsos’un global inovasyon merkezi Ipsos Open Thinking Exchange tarafından 24 ülkede 12.420 kişi ile gerçekleştirilen çalışmaya göre, sosyal medya kullanıcıları öncelikle ilginç, önemli veya komik buldukları şeyleri paylaşıyorlar.
Araştırmanın global sonuçlarına göre, son bir ay içinde sosyal medyada herhangi bir içerik paylaştığını belirtenlerin yüzde 61’i, temel amaçlarının “ilginç şeyler paylaşmak” olduğunu söylüyorlar.
Sosyal medyada paylaşımda bulunma amacı olarak “önemli şeyler” ve “komik şeyler” paylaşmak, eşit puanla (%43) ikinci ve üçüncü sırada geliyor.
Ülkeler bazında bakıldığında Çin, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye’de “ilginç şeyler paylaşmak” kullanıcıların sosyal medya kullanma temel amacı olarak ilk sırada yer alıyor; Almanya, Japonya ve Suudi Arabistan ise bu amaca göre sıralamanın en altındalar.
Reklamveren firmalar açısından ilginç bir bulgu da bir ürün veya hizmeti önermek amacıyla sosyal medyayı kullandıklarını söyleyen kullanıcıların global ortalamasının yüzde 30 seviyesinde olması. Bir davayı, organizasyonu veya inancı desteklemek için paylaşımda bulunanların global ortalaması ise yüzde 29.
Araştırma, 2-16 Nisan 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildiğinden Gezi olayları ve sonrasının Türkiye’de sosyal medyanın kullanım amaçlarına etkisini yansıtmıyor. Türkiye’de bir davayı, organizasyonu veya inancı desteklemek amacıyla paylaşımda bulunduklarını söyleyenlerin oranı yüzde 36 ile beşinci sırada yer alıyor.
Türkiye’de kullanıcılar arasında sosyal medyada paylaşımda bulunma amaçları arasında “Ne yaptığımı haber vermek” seçeneği en alt sırada geliyor. Bu kullanım amacı, araştırmanın yapıldığı 24 ülke arasında, ABD, Birleşik Krallık ve G. Afrika’da en yüksek orana sahip.
Reklamverenler açısından Türk tüketicisinin öne çıkan bir diğer özelliği de sosyal medyanın, “Bir ürün, hizmet, film, kitap, vb.’ni önermek” amacıyla kullanılmasının, yüzde 46 ile nispeten üst sıralarda yer alması.
Radikal