Sözcüklerin gücü - Elif ÞAHÝN
06 Aðustos 2024 07:35
Sözcüklerin gücü - Elif ÞAHÝN
Dil, esas itibarýyla, olaný izhar ederek paylaþýma açar. Bu sebeple bir þeyin adýný koymak, onu insanlarýn iþtirakine açmak demektir. Zihnin kapýsýný açýp ona gideceði yolu göstermenin yükü seçtiðimiz kavramlarýn omzundadýr.
Gazze’de yaþananlar mesela. “Katilleri olmayan katliamlarýn hikâyesine” döndü zihinlerimizde. Öldürülenler var, öldürenler yok cümlelerde. “Ýþgalci” yerine “yerleþimci”, “soykýrým” yerine “savaþ” diyelim istediler. Baþý gövdesinden ayrýlmýþ bebeklerin acýlarýný, savaþýn kaçýnýlmaz bir parçasý olarak kabulün önünü açtýlar sözcüklerle.
Gezi’de yaþananlar mesela. Seçilmiþ hükûmeti istifaya zorlayan sokak vandalizmine, ateþe verilen Türk bayraklarýna, yaðmalanan kamu binalarýna, yakýlan araçlara “darbe giriþimi” deðil, “direniþ” diyerek perdelediler terörizmi. 12 senedir devam eden yargý sürecini dahi manipüle edecek kadar güçlü bir algý aparatýna dönüþtü sözcükler gözümüzün önünde.
Bugün okula giderken sokakta sahipsiz köpekler tarafýndan parçalanarak can veren çocuklardan bahsederken dahi “merhametsiz” olmakla zorbalanýyor oluþumuzun altýnda yine silahý sözcükler olan bir algý savaþýnýn maðlubiyeti yatýyor. Oysa “sahipsiz köpekler” siyaset üstü bir meseleydi hepimiz için. Çocuklar için güvenli sokaklarý savunan, çözüm için Batý’dan örnekler veren hemen her siyasi görüþten insan AK Parti’yi sahipsiz köpekler hakkýnda yasal düzenleme yapmadýðý için eleþtiriyordu.
Ýki yýlda 107 kiþinin sokak köpeklerinin saldýrýsýyla hayatýný kaybetmesi, görmezden gelinemeyecek kadar büyük bir sorunun varlýðýnýn göstergesiydi. Bu konuda hem hayvanlarýn hem vatandaþýn yaþam hakkýný koruyacak, olabilecek en makul çözüm için aylarca titizlikle çalýþýldý.
Yerel yönetimler eliyle sahipsiz köpekleri bakýmevlerine taþýyarak hem sokaklarý güvenli hâle getiren hem de köpeklerin hayatlarýna saðlýklý þekilde devam edebilmesini saðlayan bir yasal düzenleme yapýldý. Bu sürecin, gönüllü kuruluþlarýn iþ birliði ile yürütülmesi, böylelikle sokakta kaderine terk edilen hayvanlarýn hýzlýca sahiplendirilmesi hedeflendi. Ötanazi çok istisnai durumlar için geçerli; bakýmevine alýnan köpeklerden yalnýzca insan ve hayvanlarýn hayatý için tehlike teþkil eden, olumsuz davranýþlarý kontrol edilemeyen, bulaþýcý veya tedavi edilemeyen bir hastalýðý bulunan ve sahiplenilmesi yasak olan ýrklar için uyutmanýn söz konusu olacaðý, her kesimi memnun etmesi muhtemel bir yasaya imza atýldý.
Ancak detaylarýn bir hükmü kalmadý kimse için; çünkü adýna “katliam yasasý” dediler. Aylardýr üzerinde emek verilen, dünyada benzerine az rastlanacak kadar merhametli bir çerçevede sorunu çözmeyi hedefleyen bu düzenleme tek bir sözcüðe yenildi kamuoyu nezdinde. Öyle ki her gün binlerce köpeðe ötanazi yapýlan Avrupa’ya, her yýl milyonlarcasýný öldürüp festivallerde etini yiyen Uzak Doðu’ya seslerini duyurmak isteyen bir garabetle “global call” kampanyalarý düzenlediler, bu kadar zahmetsizce domine ettiler zihinlerimizi.
Yine, yeniden…
Sözcüklere yenildik.
aslinda.com
02.08.2024
Son Güncelleme Tarihi: 08 Aðustos 2024 00:57