Türkiye'den sağlık manzaraları
27 Ekim 2009 13:09
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ndeki kadın erkek çocuk bir arada kalıyor. Uygulama tepki gösteren bir kadın ameliyat olmaktan vazgeçti
Nesrin COŞKUN - Radikal
İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi'nde Kalp Damar ile Genel Cerrahi Klinikleri'nde yoğunluk yüzünden hastalar kadın, erkek, çocuk ayırımı yapılmadan bir arada ‘karışık’ yatırılıyor. Ameliyat olacağı hastanede erkek hastaların olduğu odaya yatırıldığı belirten 72 yaşındaki Zöhre Tur, “Yobaz değilim ama bu kadarına da pes. 43 yıldır Almanya'da yaşıyorum, böyle bir şey görmedim. Bizim vatandaşımız çaresizlikten sesini çıkaramıyor, ben ameliyattan vazgeçtim çıktım” dedi.
DEÜ Hastanesi'nde Kalp Damar Cerrahisi ile Genel Cerrahi Kliniklerinde hastaların ‘cinsiyeti’ne bakılmaksızın aynı odalarda birlikte tedavi gördükleri, hem Türk hem Alman vatandaşı olan Zöhre Tur'un şikayetiyle ortaya çıktı. DHA muhabirleri Tur'un iddia ettiği ‘Kadın- erkek - çocuk hasta bir arada’ uygulamasını hem fotoğrafla hem kamerayla saptarken, hiçbir devlet ve üniversite hastanesinde rastlanmayan görüntüler yadırgandı.
-HEMŞİRE ŞAKA YAPIYOR ZANNETTİM-
Varis ameliyatı için yatış yapılan DEÜ Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'nde kendisine erkek hastanın yattığı odada yatak gösterildiğini belirten 3 çocuk 6 torun sahibi Zöhre Tur, şöyle konuştu:
“Hemşire beni bir erkek hastanın yattığı odaya getirdi, o odada yatacağımı söyledim. Kulaklarıma inanamadım, şaka sandım. Uygulamanın böyle olduğunu söylediler, şoke oldum. Yatmayacağımı belirtip, tekrar ameliyatımı yapacak doktora gittim. Doktor servisi arayıp beni bayanların kaldığı bir odaya almalarını istedi. Tekrar servise çıktım. Hemşire, bana bir çocukla bir bayan hastanın olduğu odayı gösterip, ‘Ancak o hastalar çıkınca bayan hasta yatacağının garantisini veremem. Hocalar erkek hasta gönderirse, biz yatırırız. Buranın düzeni bu, kadın erkek karışık yatar' dedi. İstersek araya paravan koyabileceklerini belirtti. Paravan da istememem dedim, ameliyattan vazgeçtim. Yatmadan çıkışımı istedim, evraklarım imzalandı, hastaneden ayrıldım.”
Eşiyle 43 yıldır Almanya'da yaşadıklarını, Alman hastanelerinde 8 kez ameliyat olduğunu, böyle bir manzara görmediğini dile getiren Zöhre Tur, “Aynı odada tanımadığın erkek hastalarla yatılır mı? Nerede giyinip soyunacaksın? Ya hastanın altının alınması gerekirse bu nasıl olacak? Doktora mahremiyet olmaz, erkek doktora da gidersin kadına da. Yobaz da değilim ama bu hiç doğru bir uygulama değil. Alman vatandaşı olmama karşın ülkemde, memleketimde ameliyat olmak istedim. Çünkü bizim doktorlarımız çok başarılı. Ama bu uygulama karşısında artık ameliyatımı Almanya'da olacağım. Bizim alternatifimiz olduğu için burada ameliyattan vezgeçtim ama vatandaşımız çaresiz, istemeye istemeye mecburiyetten kadın erkek bir arada kalmaya razı oluyor” diye konuştu.
-AVRUPALI DA YAPAMAZ BUNU-
Zöhre Tur'un eşi Derviş Tur da uygulamaya tepki gösterdi. İslam dinin kadına çok değer verdiğini, yücelttiğini belirten Tur, “İslamda kadının bir değeri var. Kadın yücedir, anadır, bacıdır, baştacıdır deriz, yüceltiriz. Kadın erkek hastaların aynı koğuşta kalması olacak şey değil. Avrupalı da yapamaz bunu. Bu durumu erkek hasta da istemez. Çok utandım, çok ayıpladım. Cumhurbaşkanımız, başbakan, başhekim ne zaman eşlerini bu koşullarda yatırır, o zaman ben de karımın kalmasına izin veririm” dedi.
-ÇARESİZLİKTEN BOYUN EĞİYORUZ-
Aynı anda birkaç hasta odasında kadın ve erkek hastaların karışık kaldığı DEÜ Hastanesi'nde hastalar uygulamadan şikayetçi. Kadın ve erkek hastalar yataklarını paravanla ayırma yoluna giderken, bir kadın hasta, “Burası iyi diye duyup geliyoruz. Bu duruma çaresizlikten boyun eğiyoruz. Hem ameliyat öncesi, hem sonrasında sıkıntı çekiyoruz. Bizim kadar erkek hastalara da zor gelen bir durum, onlar da kadın hastalarla aynı odada olmaktan memnun değil. Ama kimsenin yapabileceği bir şey yok” diye dert yandı.
Öte yandan hastanelerde erkek hastalara eşleri, kızları refakat edebilirken, kadın hasta odalarında erkekler refakatçi olarak kalamıyor. Yazılı bir kural yok ama diğer kadın hastaların rahatsız olmaması için erkek refakatçi alınmıyor. Erkek-kadın hastaların birarada yattığı odalarda ise herhangi bir kısıtlama yok.
-BOŞ YATAK KALMASIN DİYE YAPILIYOR-
Klinik doktorları kadın veya erkek hasta başvusurusunun her zaman dengeli olmadığını, boş yatak kalmaması ve daha fazla hastaya yer açmak için böyle bir uygulama yapıldığını savunurken; Başhekim Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu açıklama yapmayacağını söyledi. (dha)