Vahşi kavgada vahşi ceza

09 Eylül 2009 19:01  

 

Vahşi kavgada vahşi ceza

Hükümete karşı bazen acımasızca yayın yapan Aydın Doğan’a Maliye, 3.7 milyar lira gibi tarihte görülmemiş bir ceza kesti. Dört şirketin 2005, 2006, 2007’deki hesapları üzerinden yapılan incelemede üç milyar 755 milyon liralık vergi cezası kesildi. Doğan Grubu uzlaşmaya hazır olduğunu açıkladı. Doğan hisseleri borsada yüzde 12 düştü. Aydın Doğan, bir kalemde iki Hürriyet kaybetti

Bu yılın ilk altı ayında Maliye Bakanlığı’nın kestiği toplam 12 milyar 390 milyon liralık vergi cezasının dörtte biri, bir kalemde Doğan Yayın Holding’e kesildi. Maliye, Doğan Yayın Holding’e rekor bir rakamla 3 milyar 755 milyon liralık ceza verdi. Doğan TV, D Yapım Reklamcılık, Doğan Prodüksiyon Hizmetleri ile Alp Görsel İletişim Hizmetleri şirketlerinin; 2005, 2006 ve 2007 hesap dönemlerine ait 10 Ağustos 2009 ve 25 Ağustos 2009 tarihli 15 adet Vergi İnceleme Raporu, Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri tarafından önceki gün akşam gönderildi. Holding’den yapılan açıklamaya göre, söz konusu raporlarda 1 milyar 877 milyon 454 bin TL tutarında vergi aslı, 1 milyar 877 milyon 454 bin TL tutarında vergi ziyaı cezası (mükellefin eksik işlem yapması), 60 bin TL tutarında usulsüzlük cezası ve 282 bin TL özel usulsüzlük cezası kesildi. 

Doğan Yayın Holding’in tepkisi ise gecikmedi. Holding’den yapılan ve Koordinatör Murat Doğu ile Yönetim Kurulu Üyesi Soner Gedik imzalı açıklamada, Bakanlık kontrollerinin bağlı ortaklıklar arasındaki hisse değişim işlemlerinde yönetim kontrolünün değişmemiş olduğunu gerekçe göstererek, hisse değişim işlemlerinin Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19 ve 20. maddelerine uygun olmadığını belirledikleri aktarıldı. İşlemlerin sıradan hisse satışı olduğu, bu yüzden devir işlemlerinin aktife kayıtlı değer yerine Vergi İnceleme Raporu ile belirlenen ‘emsal değer’den yapılması gerektiği, Maliye’nin belirttiği hususlardan. Vergi İnceleme Raporu ile belirlenen ‘emsal değer’ esas alınmak ve bu değer üzerinden hesaplanmak suretiyle cezalı KDV de talep edildi.

‘Değerlendirmeler kişisel’
Raporlarda yer alan iddialara karşı Doğan Yayın Holding’in görüşüne yer verilen açıklamada, şöyle dendi: “Hisse değişimi işlemlerinde iddia edildiğinin aksine, kanunun 19 ve 20. maddelerinde yer alan şartlar eksiksiz yerine getirilmiştir. Raporlarda, kanunda yer almayan şartların öne sürüldüğü ve genel kabul görmüş yaklaşımların ötesine geçilerek kişisel değerlendirmelere ağırlık verildiği gözlemlenmektedir. Bu maddelerde yönetim değişikliği olmayan hisse değişimi işlemlerinin istisnadan yararlanamayacağı yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır.” 

Holding’in açıklamasında, hisse senedi teslimlerinin KDV’den istisna olduğu yasada net olarak hüküm altına alındığı, tamamen karşılıklı hisse değişimi yapılarak gerçekleştirilen hisse senedi (ilmühaber) teslimi işleminde de KDV uygulanmaması gerektiği kaydedildi. Ancak Maliye’nin, ilmühaberlerin kıyas yoluyla hisse senedi hükmünde sayılmayacağını iddia ederek KDV’ye tabi tuttuğu belirtildi. Holding’in açıklamasında, yerleşik uygulamalara göre böyle bir değişimde KDV hesaplanacağı yönünde bir yorumla ilk kez karşılaşıldığını kaydederek, devamında şöyle dendi: “Bu tür yorumların, özellikle dış finansman ve kaynak ihtiyacının arttığı bir dönemde ülkemiz için olumsuz olması kaçınılmazdır. Yurtdışında yerleşik yabancı yatırımcıların özellikle son beş yılda iştirak hissesi satın alarak birçok şirketimize iştirak ettiği bilinmektedir. Rapordaki iddia kabul gördüğü takdirde son beş yılda iştirak hissesini satmış birçok gerçek ve tüzel kişi için vergi matrah farkı ve vergi ziyaı cezası hesaplanması gündeme gelecektir. Raporlarda yer alan tüm iddialara karşı uzlaşma dahil, her türlü yasal hak kullanılacaktır.”

2009, Doğan’ın ceza yılı oldu
Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz şubat ayında da Doğan Yayın Holding’e 826 milyon TL’lik vergi cezası kesmişti. Holding, bu cezadan sonra çok sert reaksiyon göstermiş ve bunu “maliye tarihine en büyük vicdansızlık olarak geçecek” bir olay olarak tanımlamıştı. SPK da, Vatan Gazetesi’ni alınma sürecinde özel durumların açıklanmamasından dolayı 30 bin lira para cezası vermişti.

Doğan, Borsa’da dip yaptı
Maliye Bakanlığı’nın Doğan Yayın Holding’e vergi cezasının duyurulmasının ardından, Holding’in Borsa’da işlem gören şirketleri dip yaptı. Ceza haberinin ardından gelen satışlarla, Hürriyet Gazetecilik hisselerinde yüzde 20.9, Doğan Holding hisselerinde yüzde 20, Doğan Yayıncılık hisselerinde yüzde 20.1, Doğan Burda hisselerinde yüzde 17.5, Doğan Gazetecilik hisselerinde yüzde 14.6, Milpa hisselerinde yüzde 15, Çelik Halat hisselerinde yüzde 10, Ditaş Doğan hisselerinde yüzde 6.2 ve Ray Sigorta hisselerinde yüzde 3.2 değer kaybı görüldü.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0