Ve korkulan oldu

12 Mart 2011 13:19  

 

Ve korkulan oldu

Türkiye'nin nükleer santral programında örnek aldığı ülke olan Japonya, dünkü deprem ve tsunaminin ardından bir nükleer kriz yaşadı. Fukuşima 1 ve Fukuşima 2 santrallerinden çıkan buharda radyoaktif sızıntı saptandı.

TOKYO - Ülkede nükleer santrallar ve petrol tesisleri doğal afet nedeniyle zarar gördü. Önlem olarak 5 nükleer tesis faaliyetini durdururken elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünü nükleer enerjiden sağlayan ülkede 4 milyondan fazla kişi elektrikten yoksun kaldı. Japonya hükümet sözcüsü Yukio Edano, depremden sonra kapanan Fukuşima’daki nükleer santralın soğutma sisteminde mekanik bir arıza meydana geldiğini ifade ederken Japonya Ticaret Bakanı ‘küçük bir sızıntı olabileceği’ uyarısını yaptı.Japonya Nükleer Güvenlik Ajansı (NGA) da bölgede yaşayan yaklaşık 6 bin kişinin tahliye edilmesini istedi.

Patlama meydana geldi

Fukuşima 1 nolu nükleer elektrik santralinde sabah saatlerinde patlama meydana geldi. Patlamada birçok santral çalışanının yaralandığı bildirildi. Devlet televizyonu NHK’deki haberde, santraldeki reaktörün çatısının ve duvarlarının çöktüğü belirtilirken, televizyonda, sızıntıya karşı pencere ve kapılarda koruyucu önlemler alınması yönünde çağrılar yapılmaya başlandı.

'Süper itfaiyeciler' görevde

Japon hükümeti, Fukuşima 1 nolu nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamanın ardından santrale ’süper itfaiyecilerin’ gönderildiğini duyurdu. Kyodo ajansındaki haberde ise, santraldeki radyoaktivite oranının bir saatte bir yıllık seviyenin eşiğine geldiği bildirildi.

Diğer santrallerde durum

Onagawa nükleer santralında da yangın çıkınca olağanüstü hal ilan edildi, ancak yangın söndürüldü ve tesisten nükleer sızıntı olmadığı belirtildi. Bu arada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop’ta kurulması planlanan ikinci nükleer santral için Japonya ile görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Japonya’nın deprem kuşağında olmasından dolayı bu konuda hassasiyetleri çok daha yüksek. Bu depremin de ciddi bir sınama olduğu kanaatindeyim” dedi. Japonya’da faaliyet halinde toplam 55 ticari nükleer santral bulunuyor.

2007’deki kriz unutulmadı

Japonya’da 2007 yılında gerçekleşen 6,6 şiddetindeki Chuetsu Depremi’nin ardından Kashiwazaki-Kariwa Nükleer Santralı’nda meydana gelen sızıntı ülkedeki santralların güvenliği konusunda ciddi bir tartışmayı da beraberinde getirmişti. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) santrali denetleme girişimi önce hükümet tarafından reddedilmiş, daha sonra BM yetkililerine hasar tespit çalışması için izin verilmişti. 16 ay süren değerlendirmeler ve 7 reaktörün depreme daha dayanıklı hale getirilmesinden sonra, 8 Kasım 2008’de tesiste ilk birime yakıt ikmaline başlanmış, 2010 Kasım’da tüm birimler tekrar kullanıma açılmıştı. Japonya aslında 2006’da depreme karşı nükleer santralların güvenlik strandartlarını arttırmıştı.

Radikal

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0