Ve sigara yasağı başladı

19 Temmuz 2009 10:12  

 

Ve sigara yasağı başladı

Türkiye dumansız hayata adım attı, artık sigara sadece evde ve tamamen açık alanda içilebilecek. Sigara şemsiye altı ve sarmaşıkla çevrili kafelerde bile yasak. İçene 69, içmesine izin verene 5 bin 600 lira ceza var. 

İSTANBUL - Türkiye dumansız hava sahasına bu geceden itibaren kesin geçiş yaptı. Günlerdir gündemde olan düzenlemeyle artık sigara yalnızca evde ve tamamen açık alanlarda içilebilecek.

Bugünden itibaren evler hariç, kamu alanları dahil tüm kapalı alanlarda, taksiler dahil tüm toplu taşıma alanlarında, dershanelerin, tüm okul öncesi, ilk ve ortaöğrenim kurumlar’nın, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında artık sigara içmek yasak.

Apartman merdivenleri veya asansörü gibi kapalı ortak kullanım alanları da yasak kapsamına giriyor.

Lokanta, restoran, kahvehane, kafetarya, birahane, bar gibi tüm eğlence mekanları ile açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat, eğlence faaliyetinin yapıldığı yerlerde yasak uygulanacak. Açık havadaki sanat ve eğlence organizasyonlarında sigara içilmesi için oluşturulan alanlar toplam seyir alanının yüzde 50'sini geçemeyecek. Bu uygulamayla konser alanları ve stadyumların belirli bölümlerinde sigara içilebilecek.

Sabit veya seyyar tavanı olan, çatısı bulunan yerlerde çadır, güneşlik ve şemsiye dahil örtülü olsa da sigara içilemiyor. Sigara içmek için, dört tarafı açık ve gökyüzünü görmek gerekiyor.

Sabit ya da seyyar bir tavanı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı olan alanlarda da sigara içilemeyecek. Bu durum bahçesi olan işletmeleri ilgilendiriyor. Ancak, düzenlemeye uygun bahçesi olan işletmelerde de yan masada sigara içen bir müşterinin sigara içmeyen diğer müşteriyi etkilemesine izin verilmeyecek.

BARLARIN ÖNÜNE ATILAN MASALAR

Barlar veya kafelerin önüne atılan masalarda sigara içilebilmesi için masaların üzeri hiçbir şekilde örtülü olamayacak. Nargileciler ve kahvehanelerin önüne atılan minderlerde de sigara içilebilecek ancak yan minderde oturanı rahatsız etmemek koşuluyla.
Plajlardaki loca benzeri mekanlarda da sigara yasağı uygulanacak.
Teras ve bahçelerde üstü branda veya naylon örtülerle oluşturulan kapalı mekânlarda da sigara içilmesi yasak.
Üzeri ve üç tarafı sarmaşıklarla kaplı çay bahçeleri ile kahvelerde sigara içilemeyecek. 

ŞEMSİYE ALTINDA BİLE İÇMEK YASAK

Kötü hava koşulları nedeniyle restoranın bahçesindeki şemsiye altında sigara içmek isteyen tiryakilere de izin yok.
İşyerlerinin balkon ya da yangın merdivenlerinde de yasak var. Sigara içen çalışanlar çay molalarında bina dışına çıkacak.
Tren seyahatlerinde kişiye özel yataklı vagonda da sigara içilemeyecek. 

İÇİLEBİLECEK YERLER

Huzurevi, akıl hastanesi, cezaevi, şehirlerarası veya uluslararası denizyolu araçlarının güvertelerinde sigara içmek serbest olacak. Ancak, bu alanlarda sigara yüzde 10'luk bölümde içilebilecek ve buralara çocukların girmesi yasaklanacak.
Otellerde sigara içilen odalar olacak ve konaklamaya gelen müşteri, oda rezervasyonu yaptırırken sigara içilen oda istediğini özellikle belirtecek. Ancak, sigara içilen odalarda çocuklu aileler kalamayacak.
Alışveriş merkezlerinin teraslarında sigara içilmesine izin var ancak burada alınması gereken önlemler var. 

İÇENE 69, İÇTİRENE 5600 LİRA CEZA

Yasak alanlarda sigara içenler 69 lira, sigara içilmesine izin veren işletmeler ise 560 liradan 5 bin 600 liraya kadar para cezası ödeyecek.
İşletmeler, sigara içmenin yasak olduğunu belirten levhaları görünür yerlere asacak. Tabela asmayanlara 1120 TL para cezası verilecek.
Sigara paketini, kağıdını veya izmaritini sokaklar dahil yere atanlar da 25 lira ceza ödeyecek.
Sigara firmalarının ismi, markası veya amblemi kullanılarak reklam ve tanıtımı yapılmayacak. Kampanyalar düzenlenemeyecek, etkinliklere sponsor olunamayacak. Medyaya ilan verilemeyecek, televizyonlarda sigara görüntüsü yer alamayacak. Sigara bayilere veya tüketicilere teşvik, eşantiyon, promosyon, bedelsiz veya yardım olarak dağıtılamayacak. Bu yasaklara uymayanlar 56 bin ile 280 bin TL arasında para cezası ödemek zorunda kalacak. Kesilen cezalar Hazine'ye gelir olarak kaydedilecek.
Ayrıca firmaların logoları veya markalarını çağrıştıran sakız, şeker, çerez, oyuncak, kıyafet, takı, aksesuar ve benzeri ürünler dağıtılamayacak ve satılamayacak. Yasağa uymayanlara 22 bin 400 ile 112 bin TL arasında para cezası verilecek.
Sigara markaları, logoları veya işaretlerinin bulunduğu kıyafet giymek, takı ve aksesuar kullanmak da yasaklandı. Giyenler veya kullananlara 69 lira ceza kesilecek. 

18 YAŞINDAN KÜÇÜĞE SİGARA SATANA HAPİS

Yeni dönemde sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti veren yerlerde sigara satışı yapılamayacak.
Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de sigara otomatlarından ve internetten sigara satışı artık yasak.
Türkiye'de sıkça görülen tek sigara satışı da tarihe karışıyor. Cezası 1120 ile 11 bin 200 lira arasında değişiyor.
18 yaşından küçüklere, her ne olursa olsun sigara satışı yapılamayacak. 18 yaşından küçüklere sigara sattığı tespit edilenlere 6 ay ile 1 yıl arasında değişen hapis cezaları verilebilecek.
Sigara yasağının uygulanmasından ve ceza kesilmesinden işyeri yöneticileri, belediye zabıtası ve polis sorumlu olacak. Sigara yasağını denetlemek için sadece İstanbul'da 400 eğitimli personel görevlendirildi. 

İÇENLERİ İHBAR ETMEK İÇİN... 

Sigara yasağına uymayanları ihbar etmek isteyenler polis, zabıtaya başvurabilecek veya ‘Alo 184’ numaralı telefonu arayabilecek.

İstanbul'da (212) 453 39 20 ile (212) 518 92 67 numaralı telefonlar aranabilecek. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı'nın ''www.havanikoru.org.tr'' ve ''www.saglik.gov.tr'' adreslerine de başvuru yapılabilecek.

DÜNYADA YANKI BULDU: TÜRKİYE TİRYAKİLERİ DIŞARI ÇIKARDI 

Reuters ve AP gibi ünlü ajanslar abonelerine Türkiye'den sigara fotoğfafları geçerken, yasak İngiliz ve Alman gazetelerine de haber oldu.

İngiliz Financial Times, yasağı "Türkiye kahve müdavimi tiryakileri dışarı çıkardı" başlığıyla duyurdu.

Osmanlı padişahı Sultan IV. Murat'ın dönemindeki yasağı hatırlatan gazete, tiryaki Türklerin yeni bir yasakla karşı karşıya olduğunu yazdı.

Financial Times, yasağın başarıyla uygulanması halinde yılda 100 milyardan fazla sigara içilen ve dünyanın 8. sigara pazarı sayılan Türkiye için devrim olacağını vurguladı. Gazete, Türkiye'de bütün erkeklerin yarısının sigara içtiğini belirtti.

FT, kahvehanelerden lüks barlara kadar bütün işletme sahiplerinin inatçı müşterileriyle aralarında çıkabilecek tartışmalardan çekindiğini de yazdı.

Alman Der Spiegel dergisi ise yasağı "Güle Güle Nargile" başlığıyla verdi.

Spiegel, yasakla birlikte yüzyıllardır süren nargile geleneğinin de ortadan kaybolmaya yüz tutacağını yazdı.

KAHVECİLER YARGIYA GİDİYOR 

Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler Büfeciler Federasyonu, sigara yasağı için mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.

Federasyon, yasakla birlikte 70 bine yakın kahvehane ve çay ocağı işletmesinin olumsuz etkileneceğini ve 200 binin üzerinde çalışanın işsiz kalabileceğini savunuyor.

Ancak hukukçular "insan hakları ihlali" denilerek yapılacak başvurunun mahkemede kabul görmeyeceğini belirtiyor. 

'SİGARAYA DA YASAĞINA DA KARŞIYIZ' 

Sigara yasağının yansımaları da görülmeye başlandı.

Ankara'da yasağı protesto eden bazı Sakarya Caddesi esnafı, tepkilerini dükkanlarına astıkları ''Sigaraya da Yasağına da Karşıyız'' yazılı afişlerle gösteriyor.

İzmir'de 1. Kordon esnafı, yasakla birlikte artmasını bekledikleri müşteri talebine cevap vermek için yeni alanlar kiralıyor. Esnaf, Kordon'da bulunan binaların önünü akşam belli saatlerde, metrekare usulü kiralamak için belediyeye başvurdu. Kordon'daki birçok restoran, bar ve kafenin bahçesi bulunuyor ve yasakla birlikte müşteri sayısının artması bekleniyor.

Kayseri'de ise bazı camilerin bahçelerine, ''Cami bahçesinde sigara içilmemesi rica olunur'' ibaresi bulunan yazılar asıldı.

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0