Vicdani redde yeşil ışık
15 Kasım 2011 10:54
Adalet Bakanı Ergin, Milli Savunma Bakanlığı’nın vicdani ret hakkı ile ilgili bir çalışma hazırladığını, konunun haftaya Bakanlar Kurulu’nda ele alınacağını söyledi
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin “Türkiye aralık ayına kadar vicdani ret hakkı ile ilgili atacağı adımları belirlemeli” çağrısına olumlu yanıt geldi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, vicdani ret ile ilgili Milli Savunma Bakanlığı’nın bir çalışma hazırladığını belirterek, “Bu hafta içinde olmazsa önümüzdeki hafta içinde karar aşamasına gelinmiş olacak. Çok kısa süre içinde bunu Bakanlar Kurulu’nda görüşeceğiz” dedi.
Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki dava süreçlerinde Dışişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı arasındaki işbirliğinin daha etkin hale getirilmesi ve sürecin hızlandırılmasına ilişkin çalışmalar Dışişleri Bakanlığı’nda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından bir basın toplantısıyla değerlendirildi. Toplantıda bir gazetecinin vicdani ret ile ilgili sorusu üzerine Ergin, konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı’nın bir çalışma hazırladığını belirterek, “Bu hafta içinde olmazsa önümüzdeki hafta içinde karar aşamasına gelinmiş olacak. Çok kısa süre içinde bunu Bakanlar Kurulu’nda görüşeceğiz. Bu konu öteden beri Türkiye’den beklenen bir konuydu. Milli Savunma Bakanlığımız ile birlikte bu konuyu takip ediyoruz. Onlar belli bir hazırlık yaptıklarını ifade ettiler. Kısa süre içerisinde çalışmalarını Başbakanlığa tevdi edecekler’’ diye konuştu.
Aralık ayına kadar süre tanındı
Türkiye’nin 1949’dan beri üyesi olduğu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, eylül ayı toplantısında, AİHM kararı doğrultusunda Türkiye’den aralık ayına kadar vicdani ret hakkının tanınması yolunda mevzuat değişikliğine gitmesini istemişti. Komite’nin eylül ayı toplantısında yeniden gündeme gelen Osman Murat Ülke adlı vatandaşın dosyasında, vicdani retçinin, uzun süredir devam eden kovuşturma tehdidi nedeniyle saklandığına vurgu yapılmıştı. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye makamlarını daha fazla gecikmeden Ülke’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki haklarının ihlaline son vermek için gerekli mevzuat değişikliklerini yapmak konusunda çağrıda bulunmuştu. Komite ayrıca, Türkiye’nin, Ülke konusunda aldığı önlemlere ilişkin hiçbir bilgi vermediğinin de altını çizmişti.
AİHM: Türk Ceza yasaları yetersiz
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2006 yılında Osman Murat Ülke’nin konuyla ilgili yaptığı başvuruda Türkiye’yi mahkûm etmiş ve 11 bin avro tazminata hükmetmişti. Vicdani retçi Ülke, “felsefesine aykırı” olduğu gerekçesiyle askerlik yapmayı reddetmiş ve bu nedenle defalarca hapis cezasına çarptırılmasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımıştı.
Taraf