Yuvarlakçay'da Gerginlik
07 Şubat 2010 21:30
Köyceğiz İlçesine bağlı Beyobası beldesinin Pınar köyü sınırları içinde yapılması istenen Hidroelektrik Santrali'ne (HES) karşı 55 günden beri eylem yapan Beyobası beldesi ve Pınarköy halkı, sabah kalktıklarında jandarma ile burun buruna geldiler.
Köyceğiz İlçesine bağlı Beyobası beldesinin Pınar köyü sınırları içinde yapılması istenen Hidroelektrik Santrali'ne (HES) karşı 55 günden beri eylem yapan Beyobası beldesi ve Pınarköy halkı, sabah kalktıklarında jandarma ile burun buruna geldiler.
Regülatörün kurulacağı alanda kesilen anıt ağaç kütüklerini almaya gelen Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri ile birlikte çok sayıda jandarma sabah saat 06.00 sıralarında Topgözü'nde yollarda bekleyerek halkın Topgözüne inmesine izin vermedi.
Barajın yapılacağı alanda daha önce kesilen anıt ağaçların kütüklerini alıp alanı bir an önce şirkete teslim etmek isteyen Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı 20 kişiden oluşan memur ve işçiler bölgeye geldi.
Köylülerden gelecek olası bir müdahale karşısında Muğla Jandarma Alay Komutanlığı'na bağlı askerler Yuvarlakçay Topgözü'ne giden 3 ayrı noktada yolu kesip bölgeye köylülerin ve araçların geçişine izin vermedi. Günün ilk ışıkları ile çadırlarından kalkan köylüler durumu fark edince çok kısa zaman içinde haberleşti ve yüzlerce köylü patika yollardan Topgözü'ne ulaştı. Orman İşletme Müdürlüğü'nün ısrarla kütükleri alıp götürmek istemesi üzerine, köylüyle sert tartışmalar yaşandı. Sert tartışmalar sürerken,
bölgeye ambulans ve doktor istendi. Kadın, erkek çoluk çocuk yüzlerce köylü, Topgözü'ne inen yolu kapattılar, kamyonların iş makinelerinin geçişine izin vermediler.
Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı orman muhafaza memurları, Pınar köy halkının kurmuş olduğu çadırları tek tek ölçüp tutanak tuttu. Pınar köylüler ise; "Burası bir mahalle oldu. Burada 70 aile ve daha çok insan yaşamaktadır. Hatta aramızda muhtar bile seçtik. Burası Pınar köyün bir mahallesi oldu. Kimse bizi buradan atamaz" dediler.
Pınarköy ve Beyobası adına açıklama yapan Avukat Berna Babaoğlu Ulutaş da "Açılan yürütmeyi durdurma talebimiz sonucunda buraya gelen bilirkişi Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kesilen kaçak anıt ağaçları görmezden gelindi, bunları tespit ettik. Haklarında suç duyurusunda bulunduk; burada deliller karartılmak isteniyor. Köylü dava sonuçlanıncaya kadar buradaki delilleri vermek istemiyor" dedi.
KAYMAKAM OLAY YERİNE GELDİ
Saatlerce süren tartışmalar sonucunda zaman zaman gergin anlar yaşandı. Olay yerine gelen Köyceğiz Kaymakamı Halil İbrahim Çomaktekin'in köylü ile yaptığı uzun süren pazarlıklar sonuç vermedi. Köylünün kararlı tutumu karşısında Topgözü'nde bulunan ağaç kütüklerini almaktan vazgeçen Köyceğiz Orman İşletme Şefliği, olayla ilgili tutanak tutarak bölgeden ayrıldı ve 2.5 km. ilerideki santralin kurulacağı alanda kesilen kütükleri toplamaya karar verdi. Ormancıların geri çekilmesinden bir saat sonra jandarma alay komutanlığına bağlı ekipler Topgözü'nden ayrıldılar.