Zombi kimdir, biliyor musunuz? - Turan KIÞLAKÇI

12 Eylül 2024 22:43  

 

Zombi kimdir, biliyor musunuz? - Turan KIÞLAKÇI

“Zombi” kelimesi ilk duyulduðunda zihnimizde hemen Hollywood’un korku dolu filmleri canlanýr. Korkunç yüzler, yamyamlar, aklýný yitirmiþ, insan eti peþinde koþan yaratýklar… Zombiler, modern dünyada öldürülmesi gereken bir tehdit olarak resmedilir. Ancak, bu imajýn ardýnda baþka bir gerçek yatýyor: Batý, bu ismi kullanarak bir kahramaný, bir Müslüman lideri çarpýttý ve gerçeði gözlerden sakladý.

Zombi, Brezilya'nýn ilk Müslüman devletini kuran büyük bir liderdi. Avrupalýlarýn Amerika kýtasýna ayak basmasýnýn ardýndan, yeni topraklar arasýnda bölüþüldü. Kuzey Amerika Ýngilizler ve Fransýzlar arasýnda paylaþýlýrken, Güney Amerika Portekiz ve Ýspanya’nýn egemenliðine geçti. Portekiz, zengin ve geniþ Brezilya topraklarýný ele geçirerek yerli halký katletti, kaynaklarý yaðmaladý ve daha fazla iþ gücü ihtiyacý doðdu. Bunun üzerine Batý Afrika’nýn sahil köylerine saldýrýlar düzenlendi, Müslüman köyler gecenin karanlýðýnda basýlarak insanlar köleleþtirildi. Ýlk Müslüman köleler, 1538 yýlýnda Brezilya’ya getirildi ve bu topraklara adým atan ilk Müslümanlar, baský ve zulümle yüzleþti.

  Resim  Resim

Aradan geçen 40 yýlýn ardýndan, Brezilya’da sayýlarý 14.000’i aþan Müslüman köleler vardý. Brezilya’daki tarihî belgeler, bu kölelerin büyük bir kýsmýnýn Ýslam kökenli olduðunu, Arapça Kur’an okuduklarýný doðruluyor. Batý, Ýslam’ýn Brezilya’daki varlýðýný söndürdüðünü zannederken, küllerin arasýndan Zombi isimli bir kahraman doðdu. Zombi, Ýslam alimleriyle birlikte bu baský altýndaki halka ulaþtý, onlara Kur’an’ý ve Ýslam’ýn adaletini öðretti. Ezilenlerle omuz omuza yürüyen Zombi, 1643 yýlýnda "Brezilya Ýslam Devleti"ni kurdu ve bu devletin temel ilkesi olarak özgürlüðü ilan etti.

Portekiz bu yeni devlete savaþ açtý, fakat Zombi’nin ordularý defalarca galip geldi. Zombi, Brezilya’nýn Bahía eyaletindeki yirmiden fazla bölgeyi ele geçirdi, devletini geniþletti ve Batý'nýn kalbine korku saldý. Müslümanlar bu devlette tam 50 yýl boyunca baðýmsýzlýk mücadelesini sürdürdü. Siyah Müslümanlar, kölelik ve zulme karþý destansý bir direniþ sergiledi.

Resim  Resim

Ancak bu direniþ, Portekiz Ýmparatoru’nun devreye girmesiyle son buldu. 1916 yýlýnda, Portekiz donanmasý, son teknoloji silahlarýyla Müslümanlarý kuþattý. Zombi’nin askerleri, birer birer þehit düþerken, devlet de yýkýldý. Ancak Zombi’nin mücadelesi tarihin unutulmaz bir direniþi olarak hafýzalarda kaldý. O, köleliðe, sömürgeciliðe ve adaletsizliðe karþý duran bir liderdi.

Bugün Brezilya’da Zombi’nin mücadelesi, Müslüman kölelerin direniþini ve Ýslam’ýn Brezilya’daki rolünü hatýrlatmaya devam ediyor. Batý, Zombi’nin ismini korku filmlerine konu yapsa da, gerçek Zombi, tarihte özgürlüðün ve adaletin savunucusu olarak anýlmayý hak ediyor. O, Brezilya’nýn topraklarýnda özgürlük için savaþan bir kahraman ve mazlum halklarýn sesi olarak tarihteki yerini aldý.

Turan KIÞLAKÇI   

X - @turankislakci

11.09.2024

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0